exxct Публикувано Май 28, 2015 Публикувано Май 28, 2015 Наскоро купих китара Yamaha Pacifica 812V на старо, на която липсва ръчката на тремолото Търсих, но не намирам в нета такава, така че нещата отиват към "направи си сам". Имам няколко въпроса, които ще спомена по-долу. Цитирай
exxct Отговорено Май 28, 2015 Автор Отговорено Май 28, 2015 (Редактирано) Ръчката e push-in - без резба и би трябвало да е много сходна на тази - SCHALLER 362001.Горните размери (80мм и 75мм) изглеждат като при ямахата - пасват 1:1 когато се наложат на снимката на китарата. Обаче частта която влиза в отвора на тремолото може би е по-къса с минимум 5мм. Защото на Ямахата отвора е дълбок 35мм, А този на чертежа тук е 30.8, че дори и по малко. Редактирано Май 28, 2015 от exxct Цитирай
exxct Отговорено Май 28, 2015 Автор Отговорено Май 28, 2015 (Редактирано) Та молбата ми е, ако някой може да премери следните размери а, b и c, на китара с подобно тремоло (Schaller LockMeister, Schaller Vintage или Floyd Rose). Това са рзстоянията от равнината на струните до съответните точки на ръчката както се вижда по-долу - поглед от страни. Най-вече ме интересува размера "а". По тях мога да огъна неръждаемата пръчка Ф6 която имам и да видя какво ще излезе. (огъването на неръждавейка ще е следващия проблем). П. С. Не бях чертал с Ексел до сега Редактирано Май 28, 2015 от exxct Цитирай
ciriljhonson Отговорено Май 29, 2015 Отговорено Май 29, 2015 (Редактирано) Направи си шаблон от по мек материал, например мед или алуминий. Дълбочината си я измерил, остава да измериш "а". Тава напълно спокойно може да е по твой избор. По-важното според мен са градусите при сгъването. Примерни размери на ръчка от тремоло много близко да това на Yamaha: Редактирано Май 29, 2015 от ciriljhonson 1 Цитирай
Heartman Отговорено Май 29, 2015 Отговорено Май 29, 2015 Имам излишна ръчка за флойд, ако ти върши работа пиши на л.с. Размерите не съм ги мерил,но при нужда няма да е проблем. Цитирай
exxct Отговорено Май 30, 2015 Автор Отговорено Май 30, 2015 ^^ Благодаря за чертежа. Аз също мисля да пробвам първо с по-мек материал, за да разбера каква височина би ми била удобна. Проблем е също, че досега не съм използвал тремоло и ще отнеме време да му свикна, та затова ми е необходим ориентир за височината на ръчката. Цитирай
ciriljhonson Отговорено Май 30, 2015 Отговорено Май 30, 2015 За нищо,дано свърши работа.Височината както и дължината на рамото/ръчката, пряко имат отношение към чуствителността на тремолото. Нали се сещаш?-"Дайте ми опорна точка и ще поместя Света"В този ред на мисли,можеш да напаснеш всякакъв удобен за теб размер. Цитирай
exxct Отговорено Юни 10, 2015 Автор Отговорено Юни 10, 2015 Реших проблема по лекия начин. Купих ръчката на SCHALLER от по-горния чертеж. Извадих я от оригиналния сокет с който пристига, и я монтирах. По-къса в частта, която влиза във сокета, но подложих парче пластмасов дюбел отдолу за да не се забива прекалено много. За съжаление нямаше как да я монтирам заедно със оригиналния сокет, както ми се искаше. Гайката му отгоре е съвсем малко по-голяма и опира в седлото на 1-ва струна. Единствения недостатък, който откривам за сега е това, че сравнително лесно се вади. 1 Цитирай
Recommended Posts