Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за схема


Recommended Posts

Хелоу,

ламерски въпрос за следната схема:

Screen-Shot-2014-10-16-at-11.05.05-AM.pn

Искам да намаля гейна, понеже разликата с байпаса е огромна и малко криви.Искам като е включен и изключен да е с еднакво ниво, сиреч предполагам усилването да е 1.Транзисторите са 2SK30ATM.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-напред елиминираш 50uF във сорса на втория (последния) транзистор. Ако пак има проблем, премахваш и другия 50uF, в първото стъпало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А като ползваш потенциометъра на входа, не върши ли работа?

Всъщност, това твоя схема ли е?

Ако да, имам няколко въпроса, от любопитство:

 

1. Защо входния импеданс на схемата е толкова нисък?

 

2. Преднапрежението от 4.5V не е ли малко множко, и не гарантира ли, че в гейтовете тече ток в режим на покой, което още повече да смъква входното съпровивление?

 

Ако ефектът криви и това е проблем (а не само нивото), изниква въпросът, за какво ти е той. За тонкоректор?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ето от тук е схемата:

http://tagboardeffects.blogspot.com/2013/04/sadowsky-preamp.html

В коментарите възникна въпроса за входния импеданс, има и вариант с потенциометъра на изхода, и него опитах.

При мен проблема е, че не искам да намалявам нивото от пот-а, понеже постигам юнити гейн едва на 10-15% от хода му, и при това положение много реже високите.Затова исках да смъкна усилването на цялата схема по някакъв начин...

Сега като поразтърсих открих, че всъщност байпас кондензаторите, за които говори Валяка филтрират радио честотите...да не шуми много като ги махна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С премахването им се намалява коефициентът на усилване, ерго - намалява се шума.

Това обаче се отнася за шума на самата схема.

Ако по някакви съображения се наложи увеличаване на общото усилване от предходни и последващи устройства, може шумът да се увеличи, но от другите устройства.

В общия случай не се очаква увеличение на шума.

 

ПП. Ако във входа на това устройство се вкарва директно китара/бас с пасивни адаптери, наистина ще е по-добре да се смени 100К потенциометъра с 1 М . Така именно високите от инструмента биха били по-добри, спрямо сегашния вариант.

НО! Кабелът от инструмента до устройството трябва да е максимално къс, не повече от 3 метра и то качествен, с нисък разпределен капацитет. За съжаление не е лесно да се подбере качествен кабел, защото уж качествените често имат по-висок капацитет, т.е. намаляват високите.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има още нещо - дори да сложиш потенциометър 1М, ако го ползваш в доста "намалено" положение, проблемът с ниския входен импеданс пак ще е налице и пак ще имаш загуба на високи честоти.

 

Това може да се избегне, ако на входа на устройството поставиш още едно стъпало (например с BF245B , C свързано по схема сорсов повторител). Така, и без да сменяш 100-килоомовия потенциометър, ще можеш да регулираш нивото, без намаляването му да води до "заглъхване" на сигнала.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Всъщност, като погледнах схемата на втори поглед, няма проблем с 1М потенциометър, както ти писа валяка, тък като входното съпротивление винаги е приблизително равно на пълното съпротивление на потенциоматъра.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В коментарите възникна въпроса за входния импеданс...

Графиките показват хода на импеданса. Първата е без 47-те пикофарада в гейта на транзистора, а втората с него. В честотния обхват на инструментите няма проблем с входния импеданс. 

И е нормално, при JFET входният импеданс се дефинира от системата за преднапрежение. За по-високи честоти влияят паразитните и входни капацитети, обратната връзка дрейн - гейт и т.н. , но до 4-5 KHz  имат малко влияние.

 

N.B.

Не се подвеждай по мащабите на графиките!

И не забравяй, че с висок импеданс има един осезаем максимум в характеристиката от индуктивността на адаптерите и паралелния капацитет...

lUdU09Z.pngWJTWiAj.png

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преднапрежението на гейтовете спрямо маса е около 0,8 волта, спрямо сорсовете е отрицателно.

Аз бих намалил капацитета във втория гейт, както на първия гейт - 33-47 пикофарада.

Входния потенциометър задължително да е 1 мегаом.

Резистора 10к преди тоунстака може да пробваш да го смениш с 22к примерно.

В изхода какво включваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10К не е нищо повече от правотоковото съпротивление на бобинката на адатера. Променливотоковият импеданс на пасивните адаптери обикновено е много по-голям.

 

Ето още едан графика, в допълнение на тази на Валяка:

 

preamp-input_imp_zpsghcboz3v.png

 

Графиките са за поставен потенциометър 1Мегаом, усилен почти докрай (1К/999К). Една от тях (зелената) е при махнат 47pF кондензатор.

Останалите показват, как спада входният импеданс, в зависимост от подаваното преднапрежение.

 

 

Но е вярно това, че при висок входен импеданс, резонансния пик от индуктивността на адаптера и паразитните капацитети, ще стане доста силно изразен.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://theernie.com/?page_id=669

Реално това е схемата.

Трябва да си оправиш постояннотоковия режим според мен. Схемата е за други транзистори и тук не е толкова лесно да се заменят както при биполярните!

Тук има добро описание как да го направиш: http://www.albertkreuzer.com/preamp.htm

Кондера във втория гейт не влияе толкова на високите, може да не го пипаш.

А ти адаптера го мериш с ом метър че е 10к? А импеданса колко е?

Но първо с осцилоскоп да се коригира постояннотковия режим, за да се получи максимален размах на сигнала без ограничение в която и да е полувълна.

 

Евтиме, къде ги виждаш тия 4,5 волта?

:)

На гейтовете спрямо сорсовете е към -1,7 до -1,8 волта...

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Недоглеждане, естествено. Сега забелязах, че делителя е 100К/10К, което прави 0.81V.

Транзисторът, с който симулирам е BF245A, оригиналната схема, какво ползва?

Забелязвам, че с този транзистор, първото стъпало ограничава още при под 0.2V амплитуда, което не знам, дали е много гот.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оригинала е 2N5457.

Само да напомня, че при мен всичко е наред със звука.Просто ми е много усилването, а ползвам и външен преамп и не ми харесва комбинацията.По принцип оригинала на Садовски е с юнити гейн и корекциите са само бууст, т.е. при намалени ниски и високи не би трябвало да има разлика при включването и изключването на тази схема, което целя и аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако звука ти се струва ОК, т.е. не те дразнят изкривяванията от самия вграден предусилвател, можеш да пробваш да подмениш резисторите в дрейновете с такива с по-малка стойност. Ето две АЧХ, едната със сегашните 10К дрейнови резистори, другата - с 5К:

 

rdrain_zpshbgsoyii.png

 

Вижда се, че намаляването на дрейновия импеданс в случая, не влияе особено чувствително на АЧХ, но намалява усилването, което в случая е желано.

 

В моментното състояние на схемата, трябва да измерваш дрейново напрежение от около 5 волта спрямо земя, на дрейновете на транзисторите. Като подмениш дрейновите съпротивления с 5К, примерно, дрейновото напрежение ще се увеличи. За да върнеш дрейновото напрежение в режим на покой в разумни граници (4.5-6 волта, на вкус), трябва да промениш вероятно ще трябва да промениш преднапрежението, което се подава през 1-мегаомовите резистори на гейтовете на транзисторите (в случая - да го увеличиш).

 

Преднапрежението се определя от двата резистори 10K/100К най-горе най-вляво на схемата, която си дал. В момента, преднапрежението е:

 

(9V / (10K+110K))*10K = 0.818V.

 

Aко да кажем, подмениш 10-килоомовия резистор с 33К, то ще имаш:

 

(9V / (33K+110K))*33K = 2.23V.

 

Можеш да пробваш с различни резистори в диапазона 10К-39К. Докато на дрейновете се получи някъде 5-6 волта напрежение при липса на входен сигнал. Разбира се, увеличавайки дрейновия ток на покой, ще увеличиш и стръмността на транзисторите, което ще поувеличаи малко усилването на стъпалата (обратно на това, което искаш). Значение има и това, че двата транзистора няма да са еднакви и няма да можеш с промяната на общото им преднапрежение, да постигнеш еднакви напрежения и на двата дрейна (а ако транзисторите са много различни, може и нищо смислено да не се получи и да се наложи, да търсиш по-еднакви).

 

Всичко е въпрос на компромис, можеш да си направиш експерименти. Аз бих пробвал с транзистори с по-малка стръмност и по-голяма отсечка, ако искам да получа резултат, подобен на описания от теб.

 

Aко предусилвателят е на батерия обаче, такава модификация като предложената от мен по-горе,  би увеличила консумацията с около 50-60%.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.