Jump to content
Българският форум за музиканти

Микрофонни техники за постигане на качествен звук от електрическа китара


Recommended Posts

Няколко добри отправни точки за запис на електрическа китара с микрофон

19 Февруари, 2014, от Barry Rudolph

Заради важното си място в популярната музика, електрическата китара е обект на редовни дискусии и различни мнения. Какво точно прави добър един китарен звук ?

В сравнение с всички деликатни и не до там изтънчени звуци които излизат от усилвателите за електрическа китара, е доста по-лесно да се правят верни преценки за записване на вокални испълнения . 

С помощта на добри познания за различните китарни усилватели и тяхното поведение, в комбинация с умения за улавяне на звука с микрофон, можете да постигнете перфектния китарен звук, който да пасва в песента.

Добрият китарен звук започва с добър китарист и правилния китарен усилвател. Не бива да очаквате звукоинженера да успее един посредствен запис да звучи добре при смесването. Изборът на микрофон и техниките за улавяне и запис с микрофон са добро начало за постигане на добър китарен звук.

 

Избор на микрофон

Изборът на микрофон(за мен) е също толкова голяма част от процеса на записване, колкото и избора на китара и усилвател. Изборът на силата на звука, с която ще се свири и разположението на микрофона оказват огромно влияние. 

 

Динамични микрофони
Динамичният кардиоиден Shure SM57 е най-често използваният микрофон за запис на електрическа китара. Това започва по времето, в което по-скъпите микрофони вече са били използвани в по-големите студийни сесии. На инженерите им остава само евтиния SM57, с който да се справят с шумните и агресивни китарни усилватели. 

Оказва се че SM57 се оказва перфектен за тази цел. Честотният му спектър, който е бил замислен за запис на говор, се оказва подходящ за улавянето на средните честоти на китарите. Характерно за него е, че компресира силните звуци - смачква ги приятно, като помага на звукоинженера да поддържа равномерни нива на звука. 

 

Виждате, че инженерите поставят SM57 точно пред плата на решетката на озвучителното тяло, като по този начин се възползват от ефекта на близост (proximity effect), който усилва ниските честоти. SM57 поставя електрическата китара в определени рамки, като по този начин осигурява подходящото и вписване в контекста на микса без допълнителни честотни корекции или компесиране на сигнала.  

 

Динамичният кардиоиден Sennheiser MD 421U също се радва на популярност със своя по-широк честотен спектър (повече високи и ниски честоти), в сравнение със SM57. Честотният спектър се регулира чрез 5-позиционен ключ - от абсолютно плосък през M (Music) позиция, чак до подчертаното S (Speech - Говор).

Като цяло смятам 421 за по-ярък и с по-малко компресиращ ефект от SM57. Тези микрофони също имат по-силна насоченост, което е важно за изолирането на звука от даден говорител в кабинет имащ няколко говорителя. 

 

Кондензаторни микрофони

Кондензаторните микрофони също вършат чудесна работа, но трябва да се внимава да не се получи прекалено ярък звук. Китаристът може да се оплаче, че китарата му звучи по-тънко от обичайното (в сравнение с SM57) и трябва да си пренастрои апаратурата. В резултат на това, аз предпочитам да ги разполагам по-далеч от говорителите. 

 

Кондензаторните микрофони улавят повече ниски честоти, а това може да е плюс и минус. Местенето на много въздух може да работи добре за хеви метъл парче, но да е неподходящо за по-лека поп песен. 

FqWZ3CB.jpg

Фигура 1 показва Shure KSM44 кондензаторен микрофон на 20 инча от прав винтидж кабинет от 1960-те, Marshall 4х10. (Прослушвах 3 кабинета в тази снмка).

Забелязал съм, че някои кондензаторни микрофони добавят малко изкривяване, когато записват много шумни усилватели отблизо. Понякога металната предпазна мрежа се откача и вибрира. Винаги използвайте регулатора и опцията "low frequency roll-off" за нормализиране на ниските честоти. Neumann U 87, U-47FET, Shure KSM44 и Audio-Technica AT4041 са добър избор.

 

Кондензаторните микрофони предлагат възможността да се експериментира с различни режими на насоченост, като кръгова характеристика - "Omnidirectional" и характеристика "осмица" - Figure-of-Eight" . Omnidirectional микрофоните не се влияят от ефекта на близкото разположение и хващат по-голяма част от звука на усилвателя, заедно с част от акустиката на стаята, за разлика от записването само на един говорител.

Харесвам "omni" микрофони за по-обемен китарен звук или за улавяне на акустиката на стаята. "Figure-of-Eight" микрофоните също записват доста от акустиката на стаята, но само от предната и задната страна на микрофона (полето е точно във вида на 8-ца, откъдето идва името им.

Като говорим за Figure-of-Egith микрофони, едни от любимите ми за запис на китари са лентовите микрофони. Имам чифт Royer R-121 Figure-of-Eight микрофони,които предлагат съвсем нов набор от топли китарни звуци.

 

Големите, тромави и стари лентови микрофони съществуват от много години, но използването им с шумни инструменти, носи със себе си страха от събарянето на лентичката им от крепежната стойка, което води до скъсване на деликатната лентичка. Малките, по-леки Royer микрофони, могат да се справят с високи нива на звука без притеснение.

 

Един инженер ми насочи вниманието към следното: когато преминаваш от Royer, обратно на SM57, започваш да се чудиш къде е заминал половината китарен звук. Вярно е, че обемен и топъл китарен звук е внушителен сам по себе си, но дали се вписва в микса?

Royer микрофонът улавя звук от две срещуположни посоки, което се нарича двупосочна насоченост и можете да се възползвате от тази особеност, за да запишете повече от акустиката на стаята. Звукът, който влиза отзад в микрофона, е в противофаза (на 180 градуса) спрямо предния. 

 

Разположение
Много от предпочитаните позиции за разположение на китарни микрофони се пазят в тайна от звукоинженерите, но можем да ви покажем няколко, които са добри за начало.

DbW18vi.jpg

Фигура 2 показва SM57 насочен към изключително рядък Gibson усилвател от 1960-та.

Насочвам микрофона точно към центъра на конуса. (За тези от вас, които са работили с този усилвател, и знаят, че говорителя не е разположен точно в средата на лицевия панел, нека се престорим, че е там, за демонстрацията)

За да видите през предната решетка и плата, използвайте фенерче.

Тази позиция на микрофона записва най-много високи честоти, а преместването на микфорона по-близо увеличава както нивото на звука, така и ниските честоти и кабинета допринася все по-малко за цялостния звук. 

Някои китаристи и инженери твърдят, че от абсолютния център на говорителя не излиза звук, който да си струва запис. (Тук мога да се пошегувам доста лесно с тях.)

Това е истина за някои определени говорители, но изпробвайте сами, за да се уверите дали е така.

Ако искате по-малко високи и повече топлина, преместете микрофона в страни, паралелно на пода, към външната част на конуса (говорителя).

 

Местете в диапазони от 1-инч, докато някой доверен човек с добър слух следи за промени в звука от пулта. Когато микрофонът е разположен толкова близо, всяко малко движение е от значение.

 

Под Ъгъл

MPCnwXP.jpg

Фигура 3 показва SM57 разположен под ъгъл пред Fender Brown-Face Deluxe.  Смятам тази позиция за по-подходяща в повечето случаи, заради доволното количество високи честоти и по-доброто звучене от централното разположение.

Добре е да опитате разположите микрофона от двете страни или отгоре/отдолу. Ако микрофона падне на пода насочен към говорителя и звучи добре - заковете го там! Подът ще улови някои бас честоти и ще добави характер, особено ако е направен от дърво върху повдигнати основи. 

 

Наклонете усилвателя

Ако усещате, че подът възпрепятства звука, опитайте да наклоните усилвателя назад. Fender усилвателите имат хромирани крачета отстрани на кабинетите точно за тази цел, като същевременно звука е насочен директно нагоре към музиканта. 

VOX усилвателите, като моделите AC30 и Super Beatles, вървят със стойка за накланяне, която напълно изолира усилвателя от пода. 

Ако е възможно, предпочитам да разположа усилвателя върху сгъваем стол.

Всички тези усилватели са с отворен гръб, така че има значение дали зад тях има стена или празно пространство, това повлиява на ниските честоти. 

z4hny6y.jpg

Фигура 4 показва MD 421U пред винтидж Fender Tweed Deluxe. Тук усилвателят е наклонен назад, така че дъното на кабинета да има минимален контакт с пода.

 

Отпред и Отзад

2yQkicd.jpg
Фигура 5 показва усилвател с отворен гръб, Matchless DC30, с SM57 отзад и KSM44 отпред.

Опитайте да преместите микрофоните много близо до говорителите и да добавите много късо закъснение (по малко от 3 милисекунди) на задния микрофон. Пробвайте да не обръщате фазите. Тази постановка води до много необичаен тон, който позволява смесване на два микрофона в една моно писта, или насочването към две писти, разположени в ляво и дясно. Фазата на един от микрофоните трябва да е обърната.

 

Запис с няколко микрофона

Това е добър метод за проверка на това кой точно говорител ви звучи най-добре в 4х10 кабинет, като можете да разположите всеки микрофон на отделен трак, и да ги насочите  в ляво и дясно. 

Внимавайте с фазите, защото някои производители на озвучителни тела умишлено свързват няколко говорителя във и извън фаза. Някои инженери биха използвали кондензаторен микрофон на един говорител и лентов на друг, но в повечето случаи предпочитат да намерят най-добрия говорител и да разположат двата микрофона там. 

Дори в такива случаи чувам малки проблеми с фазите между двата микрофона.

 

Изключително популярна постановка е  SM57 отблизо, на 4-5 крачки от него U 87 или ламповия U 67, за улавяне на звука от кабинета.

 

В средата

OuSz6VK.jpg
Във Фигура 6 използвам Royer R-121, разположен на равно разстояние между 1960s 4X10 Marshall прав кабинет и преиздаден (reissue) 4X10 полегат кабинет.

С двата кабинета, които дърпат и бутат звука заедно и топлия характер на лентовия микрофон в средата, това е най-плътният тон, който можете да получите, особено за чист звук. (VOX кабинетът няма важна роля тук... но знае ли човек?) Двата кабинета се захранват от един и същ усилвател, но не работят, освен ако не са свързани в противофаза един спрямо друг.

 

Научна отправна точка

pDprhz8.jpg
Фигура 7 показва научен подход за разположение пред Beatles AC30 VOX усилвател. Инженерът използва измерителна апаратура за откриване на "sweet spot", а не се доверява на ушите си.

 

Определянето на тази позиция изисква начин за измерване на изходните нива на микрофон, докато го движите пред усилвателя. Първо се подгответе за наслагване на записите от китара с микрофон по избор в ръка и нагласете слушалките на китариста, за да може да чува себе си. 

 

Звуковите вълни, излизащи от китарен усилвател се разпространяват във всички посоки, като образуват вълни, подобно на камък хвърлен във вода. Също както във водата, тези вълни си взаимодействат, като създават отражения и стоящи вълни, където се събират и се наслагва звуковата енергия. Идеята е да поставите микрофона там, където звуковите вълни се сумират.

След това пуснете постоянен тон 700Hz във входа на китарния усилвател и поставете голям VU метър така, че да се вижда лесно от позицията на комбо усилвателя или китарния кабинет.

Ако това е невъзможно, включете волтметър в системата и вижте показанията от там. Използвайте тапи за уши и контролирайте нивата на звука (нека направим този научен проект възможно най-безболезнен). Движете микрофона пред кабинета. 

В този процес ще забележите много пикове и спадове в нивата. Гледам да заставам зад усилвателя при този процес, за да не повлиявам с тялото си на измервателните уреди. 

Очевидно, когато микрофона се приближава до говорителя, нивата се вдигат, но ако поддържате еднакво разстояние и го движите в ляво, дясно, горе или долу ще намерите пиковото ниво. Там трябва да разположите микрофона. 

 

Други методи
Това са няколко други метода за изпълнение на задачата - запсване на китарен усилвател с микрофон.  Дали ще използвате горепосочените методи поединично или в комбинация, тези опити изискват много време в студиото. 

 

Микрофони в стаята

Разполагането на микрофони из стаята е полезно за ефект, особено ако записвате в помещение с добра акустика. Това е добър начин за съживяване на скучен (сух) китарен звук и позволява много експерименти. Изпробвайте различни разстояния, височини, видове микрофони, честотно корегиране, компресия и закъснение. Понякога залепям микрофони на стъклата, оставям вратата отворена или поставям микрофон в коридора. Ако имате асансьорна шахта или стълбище също можете да го ползвате за ефект.

Очевидно, усилвателя трябва да е разположен в друга стая, за да проработи този метод. Записвал съм микрофони и усилватели на отделни писти и са се получавали доста добри комбинации. Чудесен метод за арпежи! Записване на електрическа китара чрез акустика.

XGS3bEi.jpg

Фигура 8 показва Sennheiser e865 ръчен кондензаторен микрофон, който записва "Светият граал" на електрическите китари, Les Paul Sunburst от 1959г.

 

Директен запис
Директния запис, известен като “DI,” от британския термин “direct injection,” е просто запис на изходния сигнал на китарата. Електрическия бас се записва почти винаги така, заради по-чистия си звук и присъствие. 

Китаристите предпочитат да свирят през някое камионче или педал, колкото да раздвижат този тип чист звук. Има цели категории китарни педали, процесори и ефекти, които са предназначени за директен запис. 

Независимо дали използвате камиончета или не, ето няколко съвета за постигане на максимално добър звук от вашата китара или бас.

Помнете, че типичния изходен сигнал на електрическа китара е с много ниско ниво и висок импеданс. Ниско ниво означава, че ще е е нужен усилвател, а високия импеданс изисква нагаждане към вашата записваща система. 

Китарите са снабдени с пасивни или активни адаптери. 

Пасивни са тези, при които струните вибрират в магнитното поле на адаптера и генерират електрически сигнал, който се обработва от пасивната електорника за контрол на тона и подава към изходния жак.

При активните адаптери е почти същото с тази разлика, че електрическия сигнал от адаптерите се усилва от електрониката на китара и след това се подава към изходния жак. 

Трябва да знаете с какви адаптери е китарата ви при директно записване. Винтидж китарите имат слаби магнити в адаптерите, което от своя стана води до слаби изходни нива, затова много хора ги заменят с по-нови "горещи" адаптери с високи изходни нива. 

Когато свързвате китарата в DI или нещо друго, например дигитален тунер, изходния импеданс се понижава (ако закаченото устройство не е с достатъчно висок импеданс), което води до загуби в китарния сигнал, особено във високите честоти. Използвайте само DI с много висок входящ импеданс, за да избегнете ефекта натоварване - "loading".

 

Що се отнася до активните случаи, там има по-малко притеснения, понеже вграденият в китарата усилвател (който постоянно иска нови батерии) вдига изходното ниво и понижава импеданса. В резултата, когато свързвате ефекти във веригата, това няма чак толкова голямо влияние. 

Силният изходен сигнал на активната електорника, ако не се използва правилно, може да създаде смесени чувства, понеже това ще повлияе на звука на усилвателя, настройките и да измени сигнала от директния изход.

Когато записвам китари с активни адаптери, използвам обикновен и качестваен "matching transformer" (например Jensen), който преобразува импеданса и нивото до стандартен микрофонен вход от около 150 ома и съответното ниво. 

Много рядко ползвам активен DI за активни китари - прекалено много активност! За пасивни адаптери предпочитам да използвам активни DI, като моделите на Raven Labs и Countryman Associates, или Demeter Tube. Това са електронни изолирани усилватели с изключително висок входящ импеданс, които няма да натоварят изходящия сигнал на китарата ви и да променят тона.

 

Speaker Jack Direct
Друг начин за запис е директно от изхода за високоговорителите. Кабел от буксата за говорители на усилвателя се свързва с подходящ трансформатор и сигналът се записва. Разликата е, че тук улавяте характера на усилвателя и китарата, понеже не се ползва кабинет.

Има различни модели "power soaks" и "power resistor loads", които заемат мястото на говорителя и ви позволяват да правите запис на усилвателя през директен изход. После можете да сложите микрофон пред говорителя и да го смесите с директния сигнал. Трябва отново да проверите фазите и вероятно да използвате еквилайзер.

 

Музиканти до пулта (Или не!)

При китаристите най-добрият начин за постигане на желания звук е да стоят точно до усилвателя. Има важно взаимодействие между тялото на китарата и вибрациите от усилвателя (говорителите).

Повишени и уникални качества на състейн, акустична обратна връзка и подобряване на тона поради акустични влияния, се проявяват само, когато музикантът е в близост до усилвателя. Когато слушам някои от новите рок записи, усещам как именно тези качества липсват.

В звукозаписното студио понякога не е практично китариста да е разположен близо до неговия усилвател, заради големите разлики в нивата на различните инструменти в стаята (барабани, бас, други китари и вокали), което изключва възможността за използване на високи нива на китарния усилвател при запис на цели групи.

Китарния усилвател или кабинет се разполага в изолирана кабина за максимален контрол и отделен запис. Китаристът може да стои в студиото или с барабаниста и останалата част от групата, дори до пулта с продуцента и инжинера, но трябва да разчита на добри монитори, за да може да свири правилно.

В този случай китариста губи всякаква акустична връзка между китарата и усилвателя, което го кара да разчита само на основните качества на усилвателя.

Обикновено когато музиканта е отдалечен от усилвателя, главата на усилвателя се поставя до него, а кабинета се свързва в друга стая с професионални кабели.

oZJIpGt.jpg

Little Labs PCP Instrument Distro, показан във Фигура 9, е разпределителен усилвател и превключваща матрица за изпращане на сигналите от електрическата китара до няколко усилвателя, и до +4dBu професионално оборудване. В случай, че работим с комбо усилвател, пускането на дълъг кабел от китарата до него е недопустимо, тъй като разпределеният капацитет по дължината на кабела действа като затихващ филтър за високите честоти в деликатния китарен сигнал. В такива случаи препоръчвам използването на малък буферен усилвател, който се грижи сигнала да е равномерен при използване на дълги кабели.

Distro ви осигурява и чист директен сигнал готов за запис.

 

 

Barry Rudolph е ветеран от  L.A.- звукоинженер и уважаван автор на теми,касаещи звукозапис. 

 

jErPiPp.jpg

Edited by Parni_Valjak
  • Like 27
Link to comment
Share on other sites

Поздравления за ентусиазма и отделеното време и добро желание за превод на статията! Мисля, че ако се намери някой ентусиаст да преведе по същият начин ето тази статия - тази тема ще изчерпи до голяма степен практическите съвети за майсторски запис на ел. китари и тяхното присъствие в микса по съветите на големите майстори. Предлагам даже да се сложи в раздел важни, за да не пита всеки постоянно и да прави тема след тема. 

 

http://www.uaudio.com/blog/studio-basics-layering-guitars/

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Нека да споменем и класическите комбинации (classic combo) от микрофони за близо разположение :

 

MD 421U + SM57

MD 421U + R-121

SM57 + R-121

AKG414 + SM57

 

...и още няколко микрофона за озвучаване на китарен амп:

AT 4050

UMT70S

SM7B

i5

MD 21U

...и двата най-широко разпространени ъгли за техниката 'off axis' - 22 и 45 градуса.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.