Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с тръс-рода


Recommended Posts

Преди два месеца си купих ел. китара Vintage V100 втора (трета) ръка. Малката подробност, която не бях забелязъл е, че гайката за регулиране на тръс рода е прецакана, понеже явно някой умник си е играл с неподгодящ шестограм по неподходящ начин и сега не може да се регулира. Вижда се само един кръг - без ъгли. Въпросът ми е дали може да се смени само гайката или трябва да целия тръс-род, ако изобщо и това е възможно. :) :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи.

Ако гайката е гайка (и може да се развърти с нещо), тогава може просто да я отвъртиш и да я смениш с друга подобна.

Aко не може да се извади, може да се пробва, да се нареже така, че все пак да може да се върти с нещо.

Смяната на тръсрода е трудоемка и скъпа работа и най-често включва разлепване на фингърборда и обратното му залепване (и вероятно произтичаща от това смяна на прагчетата).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързия и адекватен отговор! 

Ами, всъщност не знам дали "гайка" е правилния термин ... няма как да се отвърти, защото е навътре... явно няма да е лесно ... А възможно ли е тръс рода да е опуснал, защото не знам от какво, но в продължение на три седмици свирене (от както я купих) леката кривина, която трябва да има грифа стана много по изразена, респективно и разстоянието между струните и грифа... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не успееш да се справиш и си от София, бих могълда хвърля едно око. Ако се наложи - лично съобщение или ме намери във фейсбук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди всякакви врътки на род-а отпусни максимално струните,после се да се отвърти,колко и да е закръглено с подходящия

наклон на шестограна..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Преди всякакви врътки на род-а отпусни максимално струните" - В действителност е точно обратното - като разгледаш принципа на работа на тръстроуда ще разбереш защо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Често казано, не съм сигурен, кога ще се върти по-лесно гайката. Но може просто насила да поогъне грифа малко с ръка в двете посоки, и ще стан ясно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В случая се е увеличила дъгата на грифа и това значи че тръстроуда се е отпуснал. Ако се пренатегнат струните , ще се отпусне още и гайката се развива по лесно / казвам го от опит /. Развиването става с инструмент, който се прави според  случая, най често от евтина отверка или шестограм и са необходими шмиргел и газова горелка за да получиш формата на инструмента и да го закалиш. Обикновенно мероприятието отнема не повече от час.

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали да се отпуснат или натегнат струните за да се освободи гайката зависи от конструкцията на самия тръс род а  има 3 основни вида в момента които действат на различен принцип. Най-добре се възползвай от любезното предложение на колегата  Evtim Djerekarov , ще си спестиш време и рискове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.