guit.... Публикувано Октомври 11, 2014 Публикувано Октомври 11, 2014 Преди два месеца си купих ел. китара Vintage V100 втора (трета) ръка. Малката подробност, която не бях забелязъл е, че гайката за регулиране на тръс рода е прецакана, понеже явно някой умник си е играл с неподгодящ шестограм по неподходящ начин и сега не може да се регулира. Вижда се само един кръг - без ъгли. Въпросът ми е дали може да се смени само гайката или трябва да целия тръс-род, ако изобщо и това е възможно. :) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 11, 2014 Отговорено Октомври 11, 2014 Зависи. Ако гайката е гайка (и може да се развърти с нещо), тогава може просто да я отвъртиш и да я смениш с друга подобна. Aко не може да се извади, може да се пробва, да се нареже така, че все пак да може да се върти с нещо. Смяната на тръсрода е трудоемка и скъпа работа и най-често включва разлепване на фингърборда и обратното му залепване (и вероятно произтичаща от това смяна на прагчетата). Цитирай
guit.... Отговорено Октомври 11, 2014 Автор Отговорено Октомври 11, 2014 Благодаря за бързия и адекватен отговор! Ами, всъщност не знам дали "гайка" е правилния термин ... няма как да се отвърти, защото е навътре... явно няма да е лесно ... А възможно ли е тръс рода да е опуснал, защото не знам от какво, но в продължение на три седмици свирене (от както я купих) леката кривина, която трябва да има грифа стана много по изразена, респективно и разстоянието между струните и грифа... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 11, 2014 Отговорено Октомври 11, 2014 Ако не успееш да се справиш и си от София, бих могълда хвърля едно око. Ако се наложи - лично съобщение или ме намери във фейсбук. Цитирай
Hillbilly Отговорено Октомври 11, 2014 Отговорено Октомври 11, 2014 Преди всякакви врътки на род-а отпусни максимално струните,после се да се отвърти,колко и да е закръглено с подходящия наклон на шестограна.. 1 Цитирай
никони Отговорено Октомври 11, 2014 Отговорено Октомври 11, 2014 "Преди всякакви врътки на род-а отпусни максимално струните" - В действителност е точно обратното - като разгледаш принципа на работа на тръстроуда ще разбереш защо. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 11, 2014 Отговорено Октомври 11, 2014 (Редактирано) Често казано, не съм сигурен, кога ще се върти по-лесно гайката. Но може просто насила да поогъне грифа малко с ръка в двете посоки, и ще стан ясно. Редактирано Октомври 11, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
никони Отговорено Октомври 11, 2014 Отговорено Октомври 11, 2014 (Редактирано) В случая се е увеличила дъгата на грифа и това значи че тръстроуда се е отпуснал. Ако се пренатегнат струните , ще се отпусне още и гайката се развива по лесно / казвам го от опит /. Развиването става с инструмент, който се прави според случая, най често от евтина отверка или шестограм и са необходими шмиргел и газова горелка за да получиш формата на инструмента и да го закалиш. Обикновенно мероприятието отнема не повече от час. Редактирано Октомври 11, 2014 от никони 1 Цитирай
univox Отговорено Октомври 12, 2014 Отговорено Октомври 12, 2014 Дали да се отпуснат или натегнат струните за да се освободи гайката зависи от конструкцията на самия тръс род а има 3 основни вида в момента които действат на различен принцип. Най-добре се възползвай от любезното предложение на колегата Evtim Djerekarov , ще си спестиш време и рискове. 1 Цитирай
никони Отговорено Октомври 12, 2014 Отговорено Октомври 12, 2014 В случая говорим за конкректна китара - Vintage V100. Цитирай
Recommended Posts