Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Преди два месеца си купих ел. китара Vintage V100 втора (трета) ръка. Малката подробност, която не бях забелязъл е, че гайката за регулиране на тръс рода е прецакана, понеже явно някой умник си е играл с неподгодящ шестограм по неподходящ начин и сега не може да се регулира. Вижда се само един кръг - без ъгли. Въпросът ми е дали може да се смени само гайката или трябва да целия тръс-род, ако изобщо и това е възможно. :) :) :)

Отговорено

Зависи.

Ако гайката е гайка (и може да се развърти с нещо), тогава може просто да я отвъртиш и да я смениш с друга подобна.

Aко не може да се извади, може да се пробва, да се нареже така, че все пак да може да се върти с нещо.

Смяната на тръсрода е трудоемка и скъпа работа и най-често включва разлепване на фингърборда и обратното му залепване (и вероятно произтичаща от това смяна на прагчетата).

Отговорено

Благодаря за бързия и адекватен отговор! 

Ами, всъщност не знам дали "гайка" е правилния термин ... няма как да се отвърти, защото е навътре... явно няма да е лесно ... А възможно ли е тръс рода да е опуснал, защото не знам от какво, но в продължение на три седмици свирене (от както я купих) леката кривина, която трябва да има грифа стана много по изразена, респективно и разстоянието между струните и грифа... :)

Отговорено

Преди всякакви врътки на род-а отпусни максимално струните,после се да се отвърти,колко и да е закръглено с подходящия

наклон на шестограна..

Отговорено

"Преди всякакви врътки на род-а отпусни максимално струните" - В действителност е точно обратното - като разгледаш принципа на работа на тръстроуда ще разбереш защо.

Отговорено (Редактирано)

Често казано, не съм сигурен, кога ще се върти по-лесно гайката. Но може просто насила да поогъне грифа малко с ръка в двете посоки, и ще стан ясно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

В случая се е увеличила дъгата на грифа и това значи че тръстроуда се е отпуснал. Ако се пренатегнат струните , ще се отпусне още и гайката се развива по лесно / казвам го от опит /. Развиването става с инструмент, който се прави според  случая, най често от евтина отверка или шестограм и са необходими шмиргел и газова горелка за да получиш формата на инструмента и да го закалиш. Обикновенно мероприятието отнема не повече от час.

Редактирано от никони
Отговорено

Дали да се отпуснат или натегнат струните за да се освободи гайката зависи от конструкцията на самия тръс род а  има 3 основни вида в момента които действат на различен принцип. Най-добре се възползвай от любезното предложение на колегата  Evtim Djerekarov , ще си спестиш време и рискове.