Jump to content
Българският форум за музиканти

Ритъм и хамония(акустична китара)


Ivka92

Recommended Posts

Здравейте!
Нова съм във форума. От няколко години свиря на електрическа китара. Сама се уча, свиря кавъри. Мога да пея.
На скоро си взех акустична китара, която искам да използвам за акомпанимент докато пея когато съм навън в парка например, но не мога да се справя :( На електрическата китара с пауър акордите и таблатурите ми е лесно, но с акустичната не ми се получава. Акордите ги зная горе-долу, лесно ще ги науча, нотите също ги зная, но с проклетия ритъм не мога да се справя.
Например искам да изсвиря на D2 - Аз и ти. Акордоте ги хващам, но с дясната ръка какъв ритъм трябва да поддържам, как да разбера. Може би ще кажете "както го усещаш", но проблема е, че аз не го усещам по никакъв начин. Или пък ще кажете да си намеря учител, но аз нито имам време за учител, нито мога да си го позволя финансово. Нямам дори и някой познат, който да свири на китара :( Наистина ми е много трудно да се справя с акустичната китара, надявам се, че успях да ви обясня с какво не се справям и се надявам да успеете да ми помогнете. Аз ви благодаря предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен не ми стана ясно как така с електрическата китара нямаше проблем с ритъма, а с акустичната имаш? Вярно е, че на акустичната се свири по-трудно, заради по-високите струни, но ритъмът си е ритъм. Трябва да го упражняваш и ще се получи. Използвай метроном : http://www.metronomeonline.com/

И един съвет- нагласи си музиката така, че да я чуваш по-силно от китарата си, иначе е по-трудно да държиш ритъма.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз доколкото разбрах проблема не е в поддържане на темпото и ритъма, а в разгадаването на strumming-а на песнитe - кога удряш надолу, кога нагоре, колко пъти и т.н., нали? Нещо, което в табовете за ел. китара е разписано, но в песните на акустична китара обикновено просто са означени акордите, но не и самият ритъм. В началото и аз имах подобен проблем, но с времето като почнеш да се заслушваш, свикваш сам да го хващаш.....или намираш някой, който да ти ги показва. Нека и някой по-опитен се изкаже, но не мисля, че има метод, по който да се научиш да хващаш strumming-а на песните, освен да се научиш да чуваш китарата, все пак всяка си има различен ритъм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесно за теб в твоя случай ще бъде да намериш някой, който знае песните, които искаш да научиш(приятел или учител).

 

По принцип няма "най-добър" или "най-правилен"  начин на strumming или picking, било два пъти надолу или нагоре или alternate или economy picking. С една дума, всеки свири, както му е най-удобно и естествено на пръстите и мозъка. Разбира се, за оределени пасажи има най-удобен начин и по принцип има 4,5 основни пикинг модела. В YouTube има колкото искаш упражнения. Давам ти едно примерно за начало:

 

 

Към урока имаш и pdf от линка по-долу.  И предполагам английският няма да ти е проблем.

 

По принцип не съм експерт в стръминга и рядко плякам само акорди и не свиря на акустична китара. Но се нядявам да съм ти помогнал поне малко. Успех!

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.