Jump to content
Българският форум за музиканти

Шамисен - смяна на кожи


Recommended Posts

Здравейте!

 

Има възможност да се сдобия със Шамисен (http://en.wikipedia.org/wiki/Shamisen) от Япония. Инструментът е втора ръка и поради тази причина излиза евтино (ако не броим шипинга от Япония). Проблемът, който има е, че кожите му са скъсани - снимка. Принципно не ми трябва да ги подменя с автентични кожи за шамисен. Желанието ми е просто да сложа нещо, което да върши работа, за да мога да се запозная с инструмента и да се упражнявам на него. Най-вероятно бих ползвал някаква кожа от тези, които са за барабани. Гледах видео как се слагат и опъват новите кожи и като цяло бих се пробвал и сам. Ето го видеото:

 

 

Обаче пък някои от пособията (кажи речи всичките) които се ползват, няма къде да ги намеря. Тъй като нямам опит в майсторенето на инструменти, ако някои може да даде идеи как да ги заменя с неща, които мога да намеря на родния пазар, или ако знаете място където биха извършили тази процедура на разумна цена, и го споделите, ще съм много благодарен!

 

Поздрави и благодаря предварително,

Мартин

Редактирано от NamelessOne
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обичам котките и историята с котешките кожи за мен поне е отвратителна...

Иначе интересен уред.

Струва ми се че единствените по-сложни пособия са щипките, всичко друго с елементарни дърводелски умения може да се направи.... Не ми идва идея откъде могат да се намерят в България.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз се чувствам по същия начин по въпроса с котките. Принципно не знам как стои въпроса - дали специално убиват котка за случая или примерно взимат кожата от вече умряла такава. Но както и да е. Аз се опитвам да изнамеря някакви подобни щипки от интернет, но за момента нищо. Надявах се някой ако вече е опъвал кожа, за барабан примерно, и има опит, да предложи някаква техника заместител. Опитах се да потърся подобна информация в чичо Гуугъл, ама ми излизаха предимно резултати за опъване на друг тип кожа, сиреч кремове против бърчки :wacko:

Ще продължа да ровя за щипки засега, пък да видим какво ще излезе. :)

 

Благодаря за включването!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:

 Може би защото кожа от друго животно е О.К., нещо не мога да схвана.

За съжаление, в почти всички етно инструменти има части и материали от животни.

Рога, кожи, черупки  и др. Жалко е, но това през вековете е бил най-лесно достъпният и разпространен начин, за направата им.

 

Що се отнася до смяната на въпросната кожа, аз лично бих се отказъл. Техниката при ударните инструменти е съвсем различна, макар и сходна.

Щипки можеш и да си направиш, плоски, еднакви трупчета от твърда дървесина с пантичка, а също можеш да вземеш принципа на дървената щипка за пране.

1584.jpg

Мене обаче ме притеснява, момента с лепенето, тук и доопъването на кожата е ключът към номерът на японката :)

Накратко, бих заменил инструмента с подобен и по-достъпен за нашите географски ширини, освен ако не си твърде хлътнал по японската музикална.култура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами едва ли ще има такива щипки да си купиш - най-добре е да си направиш нещо което ще свърши работа. Знаеш ли с какво лепило се лепи кожата - това е доста важно предполагам. Инъче кожа такава която се слага на нашите народни тъпани сигурно ще стане. Ето по-прост вариант на тези щипки - само с 2 трупчета, болт с гайка  и клин който се набива - а на кукучките се опъва въжето предполагам. 

 

DSC02780-e1403718379987.jpg

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ няма значение какво е животното. Просто статията в Уикипедиа е доста натуралистична :)

Освен това едно време си е за едно време :)

Не съм войнстващ природозащитник, но в днешни времена да дереш котки или кучета за да си правиш музикални инструменти... ми не го приемам. :)

Браво на Patzo.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ciriljhonson,съгласен съм, че няма значение какво е животното. Иначе аз, че съм хлътнал, хлътнал съм. Бих взел и нов, ама започват от 350-400$. А този го дават за 100$. Прав си и че опъването и типът на кожата са ключа към звука. Но аз съм готов на компромисни варианти, в началното едва ли ще ми прави впечатление. А ако напредна ще е оправдано да дам тия пари за нов.

 

@patzo, лепилото тепърва ще го проучвам. На едно място прочетох, че е на базата на ориз (каква изненада :D), но нямаше рецепта. Ровя се из разни японски сайтове и изскачат малко по малко разни неща. Намерих един пост на някакъв японец, който беше експериментирал с алтернативни методи за опъване. Още го превеждам.

 

Ще се ориентирам към това да изработя сам щипките, или най-малкото някой дърводелец да ми оформи трупчетата и аз само да ги сглобя.

Благодаря много и на двама ви за съветите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.