NamelessOne Публикувано Август 1, 2014 Публикувано Август 1, 2014 (Редактирано) Здравейте! Има възможност да се сдобия със Шамисен (http://en.wikipedia.org/wiki/Shamisen) от Япония. Инструментът е втора ръка и поради тази причина излиза евтино (ако не броим шипинга от Япония). Проблемът, който има е, че кожите му са скъсани - снимка. Принципно не ми трябва да ги подменя с автентични кожи за шамисен. Желанието ми е просто да сложа нещо, което да върши работа, за да мога да се запозная с инструмента и да се упражнявам на него. Най-вероятно бих ползвал някаква кожа от тези, които са за барабани. Гледах видео как се слагат и опъват новите кожи и като цяло бих се пробвал и сам. Ето го видеото: Обаче пък някои от пособията (кажи речи всичките) които се ползват, няма къде да ги намеря. Тъй като нямам опит в майсторенето на инструменти, ако някои може да даде идеи как да ги заменя с неща, които мога да намеря на родния пазар, или ако знаете място където биха извършили тази процедура на разумна цена, и го споделите, ще съм много благодарен! Поздрави и благодаря предварително, Мартин Редактирано Август 1, 2014 от NamelessOne Цитирай
jabs Отговорено Август 1, 2014 Отговорено Август 1, 2014 Обичам котките и историята с котешките кожи за мен поне е отвратителна... Иначе интересен уред. Струва ми се че единствените по-сложни пособия са щипките, всичко друго с елементарни дърводелски умения може да се направи.... Не ми идва идея откъде могат да се намерят в България. Цитирай
NamelessOne Отговорено Август 1, 2014 Автор Отговорено Август 1, 2014 Да, и аз се чувствам по същия начин по въпроса с котките. Принципно не знам как стои въпроса - дали специално убиват котка за случая или примерно взимат кожата от вече умряла такава. Но както и да е. Аз се опитвам да изнамеря някакви подобни щипки от интернет, но за момента нищо. Надявах се някой ако вече е опъвал кожа, за барабан примерно, и има опит, да предложи някаква техника заместител. Опитах се да потърся подобна информация в чичо Гуугъл, ама ми излизаха предимно резултати за опъване на друг тип кожа, сиреч кремове против бърчки Ще продължа да ровя за щипки засега, пък да видим какво ще излезе. Благодаря за включването! Цитирай
ciriljhonson Отговорено Август 1, 2014 Отговорено Август 1, 2014 Може би защото кожа от друго животно е О.К., нещо не мога да схвана. За съжаление, в почти всички етно инструменти има части и материали от животни. Рога, кожи, черупки и др. Жалко е, но това през вековете е бил най-лесно достъпният и разпространен начин, за направата им. Що се отнася до смяната на въпросната кожа, аз лично бих се отказъл. Техниката при ударните инструменти е съвсем различна, макар и сходна. Щипки можеш и да си направиш, плоски, еднакви трупчета от твърда дървесина с пантичка, а също можеш да вземеш принципа на дървената щипка за пране. Мене обаче ме притеснява, момента с лепенето, тук и доопъването на кожата е ключът към номерът на японката Накратко, бих заменил инструмента с подобен и по-достъпен за нашите географски ширини, освен ако не си твърде хлътнал по японската музикална.култура. 2 Цитирай
patzo Отговорено Август 1, 2014 Отговорено Август 1, 2014 (Редактирано) Ами едва ли ще има такива щипки да си купиш - най-добре е да си направиш нещо което ще свърши работа. Знаеш ли с какво лепило се лепи кожата - това е доста важно предполагам. Инъче кожа такава която се слага на нашите народни тъпани сигурно ще стане. Ето по-прост вариант на тези щипки - само с 2 трупчета, болт с гайка и клин който се набива - а на кукучките се опъва въжето предполагам. Редактирано Август 1, 2014 от patzo 3 Цитирай
jabs Отговорено Август 2, 2014 Отговорено Август 2, 2014 (Редактирано) ^^ няма значение какво е животното. Просто статията в Уикипедиа е доста натуралистична Освен това едно време си е за едно време Не съм войнстващ природозащитник, но в днешни времена да дереш котки или кучета за да си правиш музикални инструменти... ми не го приемам. Браво на Patzo. Редактирано Август 2, 2014 от jabs 2 Цитирай
NamelessOne Отговорено Август 2, 2014 Автор Отговорено Август 2, 2014 @ciriljhonson,съгласен съм, че няма значение какво е животното. Иначе аз, че съм хлътнал, хлътнал съм. Бих взел и нов, ама започват от 350-400$. А този го дават за 100$. Прав си и че опъването и типът на кожата са ключа към звука. Но аз съм готов на компромисни варианти, в началното едва ли ще ми прави впечатление. А ако напредна ще е оправдано да дам тия пари за нов. @patzo, лепилото тепърва ще го проучвам. На едно място прочетох, че е на базата на ориз (каква изненада ), но нямаше рецепта. Ровя се из разни японски сайтове и изскачат малко по малко разни неща. Намерих един пост на някакъв японец, който беше експериментирал с алтернативни методи за опъване. Още го превеждам. Ще се ориентирам към това да изработя сам щипките, или най-малкото някой дърводелец да ми оформи трупчетата и аз само да ги сглобя.Благодаря много и на двама ви за съветите! Цитирай
Recommended Posts