Jump to content
Българският форум за музиканти

Стара българска електрическа китара


Recommended Posts

Габровците ша са изкажат, че магазина на пазара никъде не се е преместил, а просто е закрит. Има разни долнопробни жакове в магазинчето, дето е до

"Глинажа", аз си купих да ги ползвам само за проба. Скоро не съм ходил там за това не занам с какво точно разполагат, за това по-добре се разходи до там и виж какво ще намериш.

 

Колкото до схемите за китари, тази дето я е постнал Ефтим е точно това което ще свърши работа. Само да допълня, че един кабел от "тремолото" на китарата до корпуса на потенциометъра за тона (там където се събират масите)

няма да е излишен за премахване на шума. Успех :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя до глинените не ми е любимият магазин, ама... Не останаха ли други вече? Само на пазара продаваха хубави (външен вид) кабели. Иначе за тремолото :P си мислех и за екраниране, ама няма медно фолио... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малък ъпдейт. Смених почти цялата електроника и открих, че нек адапторът не работи... Някакви препоръки към какво да се насоча? Също и препоръки за струни, какъв комплект да взема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи - можеш да си вземеш двойни адаптери от xxxx(от китайските), и да го сложиш(може и да се наложи да разширяваш дупките). Електрониката се прави по стандартни схеми.

 

Виждам, че си се запалил по реставрирането - и това е много хубаво, но имай предвид, че от тази китара едва ли ще може да се направи страхотна китара с невероятен звук. Можеш да я направиш просто да свири.

 

В какво състояние и е грифа, позициите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вместо медно фолио вземи латун(то е същото де).Продава се в железарските магазини, само дето е малко(и не чак толкова) по-дебело и ще ти е по-трудно за обработване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, пича е в габрово :( РФ му е малко далечко, но иначе 100% трябва да има някой магазин под ръка. Другия вариант е да предвиди пътуване до сф или някой друг голям град и от там да си пазари материали и части в комерсиални количества :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта ми не е да направя перфектна китара от тази, а просто някаква учебна, ако мога въобще да се изразя по този начин. Фингърбортдът изглежда добре и изключение на 5,7,12 и 17-та позиция, които трябва мако да бъдат изравнени, защото някой ги е боядисвал с четка :wow: и не са равни. Прагчетата са за смяна, но както вече казах - това не е проблем, и преди ми се е налагало. Грифът е прав, така че поне него няма да го пипам. Ключовете засега няма да ги сменям, това остава за по-къден етап. Относно адапторите - въпросът ми беше дали да взема единични или двойни и дали да се стремя към определена марка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм а като ти трябва просто учебна китара защо не си купиш някаква вместо това? В смисъл готско е да си имаш някаква много къстъм китара, но просто ще ти излезе по-евтино с фабрична :P Не че искам да ти попарвам ентусиазма :P , ама това е моят съвет :greenball:

Ако пък твърдо си решил да се занимаваш с това, после искаме снимки на готовата дъска, че изглежда някво много кораво :godbless: А пък адаптери предлагам да си вземеш някакви корейски, има по 40-50 лв бройката в музикалните магазини (ако не и по-евтини?). Няма особен смисъл да сложиш някой сиймър дънкън за 150+ лева на тва чудо :D Вече единични/двойни, зависи какъв звук търсиш. Двойни = повечко драйв и жица, мадафака, и малко мъгляв звук на чиста китара, единични = хубав ясен звук на чиста китара, и общо взето манджа с грозде с повече гейн.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти nplus :greenball: Тъй като доста се изговори за адапторите, ще взема и аз да си кажа мнението :godbless:

Прди година сложих една стандартна букса 6,3mm, вместо тия щекери (кат на някой стар поялник), на една такава китарка. Тя на външен вид беше същата като твоята, само че беше като цяло доста по-малка от стандартните китари (по-къса мензура и най-вече много тънко тяло). Та трябваше да внимавам като я доразпробивам, за да има място за буксата, да не излезя от другата страна :D Та притеснението ми е, че ако искаш да сложиш други адаптери може да се окаже че няма да има достатъчно място за тях. И другото е, че струните са по-наблизко разположени една към друга и новите адаптори няма да са подходящи (ще имаш още по-голяма разлика в нивото на сигнала).

За това първо премери колко е дебрело тялото на китарата и колко е широк грифа примерно на 17-то прагче, и го сравни с някоя по-нова китарка, за да разбереш дали ще могат да се монтират нови адаптори.

Личното ми мнение е, че по добре да си я оставиш с оригиналните "ОРФЕЙ Vintage" 71г. :P

P.S. Айде пиши какво си измерил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За адаптерите да - в RisingForce има по 25 камъка двойни адаптери, ако решиш да взимаш. Може и да им се обадиш да ги питаш дали не могат да ти ги пратят с куриери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе спокойно с 'къртицата' ,няма да излезе от другата страна с нови адаптери , е тука пускам снимки на орфейката ми , мисля че са еднакви почти , та съм пробивал с дрелка и с ъглошлайф и не съм излезнал отзад, трябва да се внимава ,пък ако имаш и с какво да правиш самите гнезда за ад. ,фреза май ми казва Евтим в един пост ..то още по-добре за теб , между другото и снимки от екранациата на същата китара пускам , беше със същите адаптери като тези дето имаш оригиналните , и свиреха добре но трябваше екраниране ала в процеса на работа съсипах оригиналните адаптери и се наложи да си взема тези китайските баклъци дето се виждат , та и екрана е малко съсипан както се вижда ..и понеже знам ,че не трябва екран за хъмб. не съм го дооправил ... и м/у знам ,че мн пъти питах за тази схема ,но Евтиме кои са тези стандартни схеми за адаптерите ? в моя случай с тия двойните ? да дооправя ли екрана ?? и екрана трябва ли да опира в адаптерите , пробвах схемата ,която ми дава но не стана , имаше доста шум :D , се пак да подчертая мн грубо я пробвах , и не запойвам добре , ако можеш да ми предложиш друга схема ? или да пробвам пак с тази ?

 

http://img205.imageshack.us/my.php?image=pic0002smallkx0.jpg

 

http://img217.imageshack.us/my.php?image=pic0004smallcq8.jpg

 

http://img205.imageshack.us/my.php?image=pic0006smallzw9.jpg

 

те т'ва са фотографиите .....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хехе як пикгард :D

 

Сега няколко неща:

 

първо защо няма екран в гнездата на адаптерите? Аз си мислех че най-много шумове баш оттам могат да се пръкнат :D

После с фреза става ако е ръчна а не настолна. На настолна фреза шапка ти свалям ако успееш да направиш гнездо за адаптер от сега ти го казвам :read:

Виж за схемата нищо не мога да ти кажа аз самия съм много зле откъм wiring :D

 

Ае успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, пича е в габрово :) РФ му е малко далечко, но иначе 100% трябва да има някой магазин под ръка. Другия вариант е да предвиди пътуване до сф или някой друг голям град и от там да си пазари материали и части в комерсиални количества :)

РФ работят с куриери, значи и по телефона може да стане покупката, ше му пратят нещата с наложен платеж и ще му дойдат 4,5 лв отгоре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Повреденият" адаптор в същност се оказа наред... Проблемът беше в една студена спойка (единствената, при която държах кабела с тъка - явно съм мръднал). Някакви препоръки какви струни да си взема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.