vlex Публикувано Октомври 17, 2006 Публикувано Октомври 17, 2006 Здрасти банда, Реших че ми е време да се разделя с определени честотни диапазони които долавям от страна на кубенцето, та реших да се сдобия с нойз гейт. Принципно щях да си взимам берингерския за 50-ак от динакорд Но не винаги го имат в наличност което значи че трябва да поръчам и да чакам някоя друга седмица. То хубаво ще чакам ама докато изчакам парите са заминали пак за музика ама в друга посока Та реших че мога да се справя с още един ефект (Мче малък ли съм ) Значи харесах си MXR-a от tonepad-a, но имам малко проблеми с елементите: 1-во: Пише че диода трябва да е цитирам: 5.1v Zener оттук идва и неизбежното о_О Някой да може да светне като ходя тия дни какъв диод да търся конкретно че нещо ми е тъмна индия 2-ро: пише че единия транзистор трябва да е 2n5952, но и друг FET би ми свършил табота о_О Какво значи FET и съответно какъв заместител бихте ми препоръчали А също така и кой от трите транзистора е тоя? Предполагам че става въпрос за Q3, защото Q1 и 2 са поне на схемата със стандартно обозначение и са идентични => трябва да са другите 2 (2н3904) 3-то: Пише ми че единия кондензатор трябва да е NP. Ок ако той е електролитен другите 3 със същите показатели на произвола на съдбата ли са ги оставили или трябва да са керамични. Демек важното е само този четвърти конднзатор да е електролитен или...? Схемата можете да намерите тук! Благодаря предварително на отзовалите се Цитирай
bratmito Отговорено Октомври 17, 2006 Отговорено Октомври 17, 2006 За кондензатора нещо не разбрах. Това NP ще рече неполярен.Другите които също са 1 микрофарад са пак електролитни,ама полярни. FET - полеви транзистор.За заместители нямам идея-потърси в интернет. Цитирай
fluti Отговорено Октомври 17, 2006 Отговорено Октомври 17, 2006 1. За диода - отиваш и и питаш за Ценеров диод на 5,1 волта. Ценеровите диоди се свързват в обратна посока и не позволяват напрежението м/у краищата им да надхвърли дадена стойност - в случая 5,1 волта. Други показатели няма да ти трябват. Те така или иначе издържат доста малки токове, така че мощността не е решаваща. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 17, 2006 Автор Отговорено Октомври 17, 2006 Мерси пичове, той Евтим ми отговори на въпросите на ЛС Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 18, 2006 Отговорено Октомври 18, 2006 аз съм го правил тоя нойз гейт, и да си призная vlex, хич не ми хареса като затихва тона и накрая престъргва ако мога така да кажа.. абе на мен не ми хареса Ако искаш го пробвай все пак де Цитирай
bratmito Отговорено Октомври 18, 2006 Отговорено Октомври 18, 2006 А във варянт с потенциометри ли си го правил,или с джъмпери.Аз преди му бях хвърлил око на тоя нойс гейт,но пак останах без кинти и го оставих на заден план. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 18, 2006 Автор Отговорено Октомври 18, 2006 Ами ако можеш да ми прелдожиш някой по-добър на горе-долу сходно ниво на сръчност ще съм ти благодарен Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 18, 2006 Отговорено Октомври 18, 2006 А във варянт с потенциометри ли си го правил,или с джъмпери.Аз преди му бях хвърлил око на тоя нойс гейт,но пак останах без кинти и го оставих на заден план. Миасля, че с потенциометрите. Ами ако можеш да ми прелдожиш някой по-добър на горе-долу сходно ниво на сръчност ще съм ти благодарен За съжаление не съм се интересувал от нойс гейт и наистина не мога да ти предложа нищо .. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 23, 2006 Отговорено Октомври 23, 2006 (Редактирано) Винаги съм се чудил дали такова решение не е по-добро: Гейта да има 2 входа и 2 изхода. Да усеща сигнала, който излиза непосредствено от китарата, а да превключва сигнала след всички ефекти и преампове/дистери. Ето нещо като блокова схема на това, което имам предвид: Изпълнението със оптрони би трябвало да реши проблема с пукането при затваряне и отваряне на гейта. Редактирано Октомври 23, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Gregg Отговорено Октомври 23, 2006 Отговорено Октомври 23, 2006 Да усеща сигнала, който излиза непосредствено от китарата, а да превключва сигнала след всички ефекти и преампове/дистери. Това е правилен подход, но от опит мога да кажа, че е по-добре сигнала да се вземе не от китарата, а някъде по-късно по веригата. Може да не се слага втори оптрон ако има достатъчно голямо съпротивление на тъмно, но трябва да се образува делител с резистор с ниско съпротивление /10-47к/. "Пукането" и шуменето на нойзгейтовете идва по-скоро от управляващото напрежение на оптрона /транзистора/, което "изтича" в звуковата верига или ако светодиода е много бърз се чува като лек дисторшън във звука. Разгледай схемите на дисторшъните на Nobels - там има елементарен нойзгейт, но диапазонът му на регулиране не е много гъвкав. Цитирай
Recommended Posts