One_Voice Публикувано Октомври 14, 2006 Публикувано Октомври 14, 2006 Интересно ми е някой който повече отбира да ми даде съвет за една седмична дори месечна програма за свирене или нещо такова. В смисал искам да знам какво свирите като упражнения какво четете като теория по-колко го упражнявате и тн. И да речем ако някой сега почва да свири на ел. китара от каде да почне и на каде да продължи ? Цитирай
lizardman Отговорено Октомври 14, 2006 Отговорено Октомври 14, 2006 уф, аз не разбирам много, ама се съмнявам такова нещо някой да прави. поне аз си свира нещо докато не стане перфектно, след това захващам друго. това ми е седмична, месечна, надявам се и доживотна програма Цитирай
fLiSk Отговорено Октомври 15, 2006 Отговорено Октомври 15, 2006 Аве момче, питаш за смисъла на вселената ли? Ами... 42 е!!! Сега сериозно... Много зависи. какъв стил искаш да свириш, какви "хватки" искаш да научиш, кое ти се отдава по - лесно и кое изисква повече работа... Единственото което мога да ти препоръчам със сигурност е като за начало, преди да почнеш с баш свиренето да разцъкваш технически упражнения около 20-30 минути, те са ясни, хроматизми, и още поне 10на мога да се сетя сега. Оттам нататък зависи. Другото е, освен когато гониш точно определен звук на определена песен да свириш по възможност с чиста китара, без да буташ ефекти, дистъри и т.н. Оттам нататък трябва да следиш какво ти се отдава и какво не и да работиш по нещата които искаш да научиш а пък не ти се отдават много. Иииии да си упорит, упорит упорит... И да не си мислиш че след 2 години вече ще си цял звер, дори да свириш по 10 часа на ден. Цитирай
black_waltz Отговорено Октомври 15, 2006 Отговорено Октомври 15, 2006 аз не спазвам някаква строга програма и никога не съм спазвал, в общи линии гледам да отделям поне по половин-един час на ден за някакви упражнения примерно откриваш че безименния ти пръст на лявата ръка не бачка както трябва(аз го имах този проблем) и си разработваш някви упражнения да го управиш и гледаш всеки ден да отделяш необходимото време друго също много ползено е да си направиш всички ладове(дорииски, йонииски и прочие) по три тона на струна и да си циклиш разни секвенции върху тях, с това ще си пораздвижиш ръцете, хем ще "опознаеш" грифа много по-добре по същия начин си правиш на ладове и квито други скали докопаш, примерно хармоничен минор, бихармоничен, пентатониката си я правиш по три тона на струна че при нея има много яко чекнене на пръсти и ще си решиш повечето проблеми с лявата ръка(ако имаш такива разбира се ) подобни простотии можеш да ги направиш и с тейпинг ама стига съм давал ъкъл па и аз П.С. аз не съм педагог или некаф успял китарист, тъй че е много възможно горе написаното да нема нищо общо с реалноста просто това са неща които на мен са ми помогнали и още ми помагат(мисля) Цитирай
hypermusic Отговорено Октомври 15, 2006 Отговорено Октомври 15, 2006 Alexi_Laiho Публикувано на Oct 15 2006, 10:57 AM аз не спазвам някаква строга програма и никога не съм спазвал, в общи линии гледам да отделям поне по половин-един час на ден за някакви упражнения примерно откриваш че безименния ти пръст на лявата ръка не бачка както трябва(аз го имах този проблем) и си разработваш някви упражнения да го управиш и гледаш всеки ден да отделяш необходимото време друго също много ползено е да си направиш всички ладове(дорииски, йонииски и прочие) по три тона на струна и да си циклиш разни секвенции върху тях, с това ще си пораздвижиш ръцете, хем ще "опознаеш" грифа много по-добре по същия начин си правиш на ладове и квито други скали докопаш, примерно хармоничен минор, бихармоничен, пентатониката си я правиш по три тона на струна че при нея има много яко чекнене на пръсти и ще си решиш повечето проблеми с лявата ръка(ако имаш такива разбира се ) подобни простотии можеш да ги направиш и с тейпинг ама стига съм давал ъкъл па и аз П.С. аз не съм педагог или некаф успял китарист, тъй че е много възможно горе написаното да нема нищо общо с реалноста просто това са неща които на мен са ми помогнали и още ми помагат(мисля) да, и аз. Само да добавя- в доста от тях (ладове и квито други скали докопаш, примерно хармоничен минор, бихармоничен, пентатониката) можеш да искараш и по четири тона на струна. Знам, непрактично е. Но пак е доста добро упражнение. едно от най-трудните упражнения, обаче, му викат "метроном" Цитирай
Carpe_diem Отговорено Октомври 22, 2006 Отговорено Октомври 22, 2006 Ице, кажи си го направо... Или имаш ноо ученици нещо напоследък? Цитирай
maringtr Отговорено Октомври 22, 2006 Отговорено Октомври 22, 2006 ООооо Боков Ицето е мастър байка Цитирай
X_eNeMy Отговорено Октомври 23, 2006 Отговорено Октомври 23, 2006 Аз споделям горните няколко мнения. Малко по-различното при мен е, че преди да почна да свиря каквото и да е свиря някоя песен, която е по-бърза и трудничка. За разгрявка на пръстите. Не е задължително да е песен де, може да са измислени от теб рифове или каквото и да е, което изисква старанието ти за да не бъркаш. Хубаво е това нещо да не е на ръба на възможностите ти (мисля) за да направиш т.нар. "упражнение", защото в противен случай все едно не си почнал със загрявка а направо си почнал да учиш нещо Предлагам ти това, което и аз правя - свиря Мастър ъф Пъпетс (Металика) няколко пъти, докато почувствам, че вече единствения ми ограничител до светкавичната скорост е мускулите на ръцете П.С. Аз съм още по-малко успял китарист, но до сега това ме осъвършенства доста. П.С.2. Ако свириш по 10 часа на ден без да циклиш на 1 място, защо да не станеш "е*ати звера" ? И да не си мислиш че след 2 години вече ще си цял звер, дори да свириш по 10 часа на ден. :) :guitar: Цитирай
kolio_k Отговорено Октомври 23, 2006 Отговорено Октомври 23, 2006 П.С.2. Ако свириш по 10 часа на ден без да циклиш на 1 място, защо да не станеш "е*ати звера" ? Оптимизмът е чудесно нещо. Прав си че ако свириш по 10 часа на ден за 2 години и ако сравниш уменията си със сегашните,ще си ЗВЕР.Но когато можеш повече,също и разбираш повече и искаш повече,така че самият ти пак няма да си доволен Цитирай
X_eNeMy Отговорено Октомври 23, 2006 Отговорено Октомври 23, 2006 Аз говоря за ниво над средното. А над средното има професионално - професионалното ниво вече трудно се гони. А смятам, че на почти всеки ктиарист от форума му стига да може да свири бързо и точно трудните песни на Металика, Мегадет и някои от т.нар. "най-добрите китаристи". За това говоря. На мнозинството повече не им и трябва. Цитирай
kolio_k Отговорено Октомври 23, 2006 Отговорено Октомври 23, 2006 Да наистина,с 2 години яко свирене,това вече е напълно постижимо. Цитирай
Recommended Posts