nevdomy Публикувано Октомври 14, 2006 Публикувано Октомври 14, 2006 Здравете на всички! Та въпросчето ми е : Каква е разликата между shortscale бас и нормалният такъв ? (Освен по-късият гриф и по-тесните прагчета разбира се!) Имали някаква разлика в състейна,в силата на звучене (при изключено положение) и въобще някаква друга? Цитирай
Tannen Отговорено Октомври 14, 2006 Отговорено Октомври 14, 2006 Аз не съм много компетентен, ама да кажа което знам. Както ти каза, мензурата е по-малка, струните са по-къси. Това води до тон с по-малка продължителност, което не е особено приятно...Хувабото на тези басове е че по-лесно постигаш висока скорост. Освен това е по-лесно да прилагаш пръстовки за китара . А, и другото- по-леки са от бас със стандартна мензура, което си е голям плюс Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 15, 2006 Отговорено Октомври 15, 2006 Осезаемата разлика е по-скоро темброва - по-малко фундамент и яснота в тона за сметка на първите хармоници или по-човешки казано по-"заоблен" и ретро тон в сравнение с инструмент с дълга мензура. Освен че разстоянията са по-малки и струните са малко по-меки и отпуснати. В силата не мисля че може да има разлика обусловена от дължината на мензурата. Има доста известни басисти, които ползват такива инструменти в студио (включително 5 и 6 струнни)- 30 и 32 инчови (уточнение - стандартната мензура е 34 инча). F Bass имаха модел с къса мензура, който беше специално за такова приложение (не го намирам на сайта им), Ken Smith и Kubicki също предлагат подобни модели. Сигурно има и други, но тези ми хрумват в момента. Цитирай
Pinky Отговорено Октомври 16, 2006 Отговорено Октомври 16, 2006 Хващал съм, ама 34 инча си е класиката... Просто ми е неконфортно. Аз не съм като в оня лаф - нереализирал се соло-китарист. Директно си почнах с бас и като си разперя пръстите на shortscale-грифа става една оргия... Цитирай
Recommended Posts