Jump to content
Българският форум за музиканти

Правила при свирене


bassobor

Recommended Posts

Въпросът ми е дали има разни "неписани закони", за които всеки музикант трябва да следи, докато свири - дишане, динамика, движения, "хореография".

 

Това са някой от нещата, за които съм чувал :

 

1 Вдишване в първия такт и издишване в следващия (имам предвид равномерно дишане, като при плувците), за да може и свиринето да бъде равномерно, отначалото на песента до края, без значение да ли се свири соло и ритъм.

2. Постигане на някаква едвам забележима "хореография"(за да не бие на очи) от свирищите с цел хармонизиране на самото свирене. Например : поклащане наляво-надясно, напред-назад, наляво-надясно, напред-назад и така през цялата песен.

3.Стъпаловидно подреждане на звученето на инструментите - баса назад или наравно с касата, китарата - по-напред и вокала - най-напред- с цел придобиването на по нееднообразно, разчупено звучене.

4.Умишлено забързване или забавяне в някой части на песента пак с цел да се избяга от монотонното звучене.

 

Тези неща ми изглеждат доста смислени, но просто и идея си нямам как биха изглеждали на практика.

:band1::band2::jazzband::virtuoz: :guitar: :violin: :punkband:

Редактирано от bassobor
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това за дишането не е ли малко неудобно като свириш много бързи неща

или аналгочино много бавни и по едно време да спреш съвсем да дишаш :punkband:

а за леката хореография - по-добре е "тежка" хореография да има хех, който може де, да се мяда като диво по ритъма на песента - често на хората, които само леееекинко се поклащат напред - надясно - нагоре - навътре им се присмиват хората - хем е дърво, хем се клати (напълно предсказуемо) по ритъма

 

ама мойто мнение не важи, аз съм за шоуто, не за музиката, и без това нищо сложно не свиря :jazzband:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези идеи за поклащането забързването и тн. ми се виждат много странни.Според мен,човек като свири има друга работа ,освен тази да мисли как диша :jazzband:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според мен си зависи от самата музика и към какво те предразполага.

ти ако си чувстваш ритъма във вените ще се поклащаш,клатиш,скачаш и тичаш както си искаш...

а дишането си немога да го контролирам особенно след 10 мин свирене.

не че съм се опитвал, но така или иначе се задъхвам след време и предполагам усилията да си контролирам дишането ще ми бъдат излишни и най верятното не много от полза...

ако все пак има хора които го постигат, предполагам, че са йоги с китари... :jazzband:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това за дишането не е ли малко неудобно като свириш много бързи неща

или аналгочино много бавни и по едно време да спреш съвсем да дишаш :virtuoz:

Хахах :band2: Good one!

Абе, сериозно за барабанисти поне съм гледал един туториал и се разправяше, че все пак има някакво специфично дишане, което трябва да се усвои.

Ма аз не съм барабанист, така че не си направих труда да запомня нещо. :jazzband:

 

Иначе всеки се държи на сцена както намери за добре.

 

Сетих се сега за Рок Ам Ринг: там видях двете пълни противоположности. Имаше една група, по слабо известна, свиреха някакъв емо-алтърнатив, ама по така прогресив...та те се мятаха по сцената като откачени, аз такова нещо не бях виждал...малко като аркробатична трупа ми изглеждаха...Ама свиреха точно до секундата. :punkband:

 

От другия полюс: ТООL ...начи при тях признаците на живот са просто минимални, като изключим басиста. Но за сметка на това има много визуални ефекти на огромните екрани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тва с темпото е малко спорно дали е ок да се получава от само себе си на живо, умишлено пък съвсем не е добре :)

 

моето правило е да не се излиза пиян или напушен или изобщо неадекватен на сцена, който има други да ги сподели :read:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не съм съгласен с нито едно от "неписаните правила", които Басобор е представил(досега никога не съм виждал и чувал за тези неща, а съмнявам се, че ако не беше тази тема щях и да видя и чуя). ето защо:

 

1. дишането трябва да е абсолютно нормално и свободно, почнеш ли да го мислиш - значи се разконцентрираш. някой ще каже, че това се прави при упражненията и репетициите - ОК, да приемем, че е така, но може ли някой да ми каже какво правим ако свирим някой бърз бибоп в темпо 450 ? а безмензурна балада или пък такава в темпо 40? айде без екстремизми със здравето си и ушите на публиката, моля.

 

2. първо ако всеки свири с метроном вкъщи ВИНАГИ, няма да има нужда да се синхроизира каквото и да било с клатене наляво-надясно по сцената. но да речем, че е добре да има такава хореография. вариант първи - двама от групата се клатят наляво-надясно, докато другите двама се клатят паралелно само, че надясно-наляво - приличат на пияници по сцената. вариант втори - всички се клатят в унисон отляво-надясно в темпо....е това вече наистина искам да го видя :blink: а иначе хората хубаво си тактуват.....

 

3. не разбирам по какъв начин става по-разнообразно звученето, ако певеца е най-отпред и пее на микрофон, басиста е по-назад и свири през озвучено кубе , а барабаниста е най-отзад и свири на озвучени барабани, при положение, че всички минават през пулт и централни колони......................хммм

 

4. монотонното звучене не идва от темпото....не че е лошо да има парчета с части в различно темпо, ама ако всяко парче е така просто няма да има стабилност....

 

иначе съм напълно съгласен с Кацко - винаги в максимално добро физическо и психическо състояние.

 

айде до скоро

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно неписано правило (щото е ясно):

 

Докато си на сцена (тясна и не си барабанист) не освобождавай газове, щото на брабанчика фейса е на нивото на струята раиш и докато в твоите ръце има трудно влизаща където и да е китара у неговите има само палчици.

То сега е модерно ама резила си е резил;

 

И още едно.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО требе да се свири със сценично облекло!

Да ни 'земи някой да са качи на сцена, както си 'оди по улицата!;

 

И друго:

Не се пее с пълна уста;

 

И последно:

Най-добре е да си знаеш песните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Относно облеклото : Как да се излиза ? Това сме го разисквали и в друга тема, ама нямам парите да си купя костюм специално за бандата. Ако сме хеви-метъли, примерно да изляза с фанелка на Менъуор и черни панталони и кубинки или...не знам, Роко, поясни моля те ? Защото..аз си се чувствам и вярвам, че изглеждам добре с дънки, обувки и някаква хубава блуза или жилетка. Ясно, че ако е топло или студено нещата с менят...

Редактирано от NitroBGA
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен облеклото трябва да е стилно и без надписи. :read: Няма да правиш реклама на метъл банди,освен ако наистина не го искаш.А до лайфа по някой път може когато видиш ,че на публиката дадено парче и е скучно да отрежеш някое соло,да забързаш малко,но това се прави само в клуб!И ако стила го позволява.Някой да не излезе в зала 1 и да започне да прави лайфаранжименти.Всеки си измисля поведението.Аз лятото мятам палки,въртя,а зимата(щото се свири само по клубовете) си седя статично и все едно си чета вестниче на барабаните. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.