Topsun Публикувано Февруари 1, 2005 Публикувано Февруари 1, 2005 Музикална система.Звукоред.Октавови групи.Основни степени Музикална система се нарича група от установени тонове,които се намират в определени съотношения по височина. Звукоредът представлява сбор от всички тонове на музикалната система,подредени по височина.Нагледна представа за звукореда дава клавиатърата на пианото. Пти получаването на тоновете,получени от натискането на белите клавиши в последователен ред нагоре или надолу,се констатира,че всеки осми тон е сходен като че ли се покрива с онзи,който е взет за пръв.По този начинзвукоредът естествено се разделя на няколко групи,съставени от съответно сходни тонове,които переодически се явяват в различна височина.Тези групи се наричат октавови,а тоновете от които са съставени,получават самостоятелни имена,наречени основни степени.Тези наименования на тоновете биват: слогови::до-ре-ми-фа-сол-ла-си- бквени:c-d-e-f-g-a-h Цитирай
kitaratapesho Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 както и буквеното означение на си бемол - b Цитирай
AXE Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Абе тва винаги съм се чудил Значи тия буквени означения като си ги почнеш от ла и стават първите букви на латинската азбука A B C D E F G Ама защо B да е си бемол, а не направо си. Така нотите ще се подредят и по имена Ла Си До Ре Ми Фа Сол Ма тва са подробности де Но сте сигурни че си се означава с H, така ли? Цитирай
AXE Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Ето пак същата работа :killyou: Са на кой да вярвам :think: П.П. Тоя въпрос колко сме го разисквали Няма ли някой да дойде и да каже :read: :read: :read: Цитирай
kitaratapesho Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 (Редактирано) според теорията ( а такава има само класическа призната за момента), "h" e си, а "b" е си бемол. обаче в модерните означения има разлики от класическата теория и се използват и двете за си. въпрос на система на изписване е. ако отвориш книгите с ноти за джаз - real book - ще видиш, че там се отбелязва B и Bb . но пък в други издания се среща H и B. Редактирано Февруари 1, 2005 от kitaratapesho Цитирай
Topsun Отговорено Февруари 1, 2005 Автор Отговорено Февруари 1, 2005 (Редактирано) H e буквеното наименование на тона си,а с В се означава тона си бемол.Както знаете буквените означения C,D,E и т.н. показват съответна тоналност или тон.при повишаване или понижаване на даден тон,както и при различните тоналости се прибавят срички към буквата,които показват изменението: 1)при единично повишение (#) към буквата за основната степен се прибавя сричката "is": cis,dis,eis,fis,gis,ais,his 2)при двойно повишение (двоен #) към буквата за основната степен се прибавя "isis": cisis,disis,eisis,fisis,gisis,aisis,hisis 3)при единично понижение ( с бемол ) се прибавя "es": ces,des,es,fes,ges,as,B Както се вижда от горния пример,ми бемол вместо ееs се означава с es,ла бемол вместо aes става as и си бемол вместо hes става B. 4)при двойно понижение (с двоен бемол) се прибавя eses: ceses,deses,eses,feses,geses,ases (asas),heses. Редактирано Февруари 1, 2005 от Topsun Цитирай
Fenix Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Абе тва винаги съм се чудилЗначи тия буквени означения като си ги почнеш от ла и стават първите букви на латинската азбука A B C D E F G Ама защо B да е си бемол, а не направо си. Така нотите ще се подредят и по имена Ла Си До Ре Ми Фа Сол Ма тва са подробности де Но сте сигурни че си се означава с H, така ли? По повечето места, където ще го срещнеш, В е си, но аз примерно съм учен с Н. А иначе Топсън е прав. Цитирай
IvanDTr Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 (Редактирано) Абе тва винаги съм се чудилЗначи тия буквени означения като си ги почнеш от ла и стават първите букви на латинската азбука A B C D E F G Ама защо B да е си бемол, а не направо си. Така нотите ще се подредят и по имена Ла Си До Ре Ми Фа Сол Ма тва са подробности де Но сте сигурни че си се означава с H, така ли? Принципно отговорите са прави. Сега ще ти обясня за да ти стане ясно. В настоящти дни основна тоналност е до мажор и ла минор защото са без знаци. Всички примери се дават на тях. Но... в миналото не е било така! Основен лад е било фригийски (минорен) лад от ла. Характерното за фригийския лад е че е минорен но с малка секунда (1/2 тон) между I и II степен. или с други думи: ла, сиb, до, ре, ми, фа, сол, ла. a, b, c, d, e, f, g. След време, когато съвременния мажор и минор се налагат, като основни ладове се налага да се даде име и на си. и на този тон дават следващата буква H. Това е! Редактирано Февруари 1, 2005 от IvanDTr Цитирай
Steve_Vai Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 [В настоящти дни основна тоналност е до мажор и ла минор защото са без знаци. Вярно си е, малко балъшко е, че така се прави, но пък удобно Браво на Топси за труда! Цитирай
pesh Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Евала. Сега остава някой да обясни откъде произлизат имената до ре ми и т.н. Цитирай
IvanDTr Отговорено Февруари 1, 2005 Отговорено Февруари 1, 2005 Евала. Сега остава някой да обясни откъде произлизат имената до ре ми и т.н. Ето и обяснението не закъсня! Кликни тук! Цитирай
Topsun Отговорено Февруари 2, 2005 Автор Отговорено Февруари 2, 2005 якобраво на снежанкарадвам се че не съм сам в писането и обясняването на ТМЕ Цитирай
AXE Отговорено Февруари 2, 2005 Отговорено Февруари 2, 2005 @IvanDTr Колко съм си :wall: за това си, а то кво било Цитирай
IvanDTr Отговорено Февруари 2, 2005 Отговорено Февруари 2, 2005 @IvanDTr Колко съм си :wall: за това си, а то кво било Be my guest! Ох, пардон! Удоволствие беше за мен! Цитирай
Recommended Posts