Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Някой може ли да ми обясни за какво се ползват тези касетки.

Не разбирам английски, а с гугъл транслейт не ми стана ясно, питах и един човек, който ги продава в един друг сайт - не ми отговори...

Отговорено (Редактирано)

Notko, Много си подробен. Никой не е в главата ти, за да знае за какво пишеш!

Трябва да използвам дедукция, като Шерлок Холмс, ама не е правилно така!

Да предположим, че става дума за Compact Cassette.

Да предположим, че не е real, а reel.

Тогава става въпрос за касетка с ролки в корпуса, за разлика от тези без.

rN10V0T.jpg j6X7rQb.jpg

Reel означава ролка, и идва от ролките, които слушат за контейнер на магнитна лента за ролковите магнетофони.

Комета - руски (reel to reel) магнетофон от средата на миналия век

AzWNC0G.jpg

Легендарният REVOX А77 МК III. С 27см ролки.

vjG4XEW.jpg

А сега напиши дали дедукцията е вярна, или само съм си загубил времето  :wacko:.

После, ако ми хареса отговора ти, ще напиша за какво се използват.

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено

Parni_valjak, да, става въпрос именно за Compact Cassette.

Имам едно разнебинтено портстудио с аудио касета и си мислех дали тези reel to reel некасетки могат да бъдат от полза при запис или приложението им е някакво съвсем друго

Отговорено (Редактирано)

Може да станат, а може и да не станат.

Това което дефинира една лента (това което е вътре в касетата) е материалът от който е направена и параметрите които има.

4 са видовете касети по стандарт на материала:

IEC I, IEC II, IEC III, IEC IV.

Има и стандарт по времетраене,,, т.е. колко лента е побрана в касетата. Отнася се за скорост 4.75см/сек.

Има Портастудиа, които работят с двойна скорост, 9.5см/сек. При тях времето се намалява на половина.

За да работи качествено, портастудиото трябва да е калибрирано за конкретната лента. Ако не е, ще има несъответствие на подавания за запис и получавания при възпроизвеждане сигнал (звук).

Ако ще се ползва за полупрофесионални цели, което в действителност е именно целта на машината, ще трябва да се отрегулира и настрои. Механически и електрически. 

Това струва не малко парички, и съм убеден, че няма да го направиш, което пък обрича на неуспех всяка работа с машината.

Много малка е вероятността след толкова години всичко да е наред. Ако пък главите са заминали, или е износена механиката, направо можеш да я изхвърлиш. Цената вече ще стане фантастична.

ПП. Коя е фирмата и кой е модела на портата?

Редактирано от Parni_Valjak
  • 2 weeks later...
Отговорено

Нотко, мама учила ли те е на уважение?

Или смяташ, че ние, които си губим времето да обясняваме сме втора ръка и след като си получите обяснението се скатавате, ни лук яли, ни лук мирисали?

Обещавам, че на всеки следващ въпрос зададен от теб, няма да отговарям.