Imperial Публикувано Януари 11, 2014 Публикувано Януари 11, 2014 От скоро се уча да свиря на гайда но има малък проблем.Когато я надуя ( и имайте в предвид че ручилото ми е добре запушено и въздух не излиза) , гайдата вади тон , но за кратко поради факта че спада прекалено бързо .Дали е заради мъха че е голям (а той наистина е ) или предната дупка на гайдуницата е трърде голяма? Цитирай
F_lex Отговорено Януари 12, 2014 Отговорено Януари 12, 2014 Здравей.Това което можеш да направиш е да потърсиш някой майстор който прави гайди и като отидеш да му кажеш да ти направи един пискун който да е по лек да иска по малко въздух обаче ще го пробваш смисъл дори да не можеш да изсвириш мелодия изсвири си само тоновете за да видиш как звучат защото ако е много лек и иска много малко въздух а ти натискаш прекалено силно тона няма да излиза хубаво и ще ти и спира гайдата затова трябва да пробваш ако ми кажеш от кой град може би ще успея да ти кажа къде може да отидеш а за ручилото може когато свириш да го махнеш цялото и на негово място да сложих една тапа от вино шампанско или каквато имаш стига да влезе ако не влезе може да я издялкаш малко и така а пак когато се насвириш може пак да си прибереш ручилото а тапата да я сложиш във последната част на ручилото която е най долната, дано съм успял да ти помогна. Цитирай
Imperial Отговорено Януари 12, 2014 Автор Отговорено Януари 12, 2014 От Пловдив съм , и това с ручилото си го правя , смисъл зъдух от там не излиза поради факта че е запушено гнездото на ручилото.А да те попитам според теб ще се управи ли проблема ако конците на пискуна ? Цитирай
Imperial Отговорено Януари 12, 2014 Автор Отговорено Януари 12, 2014 От Пловдив съм , и това с ручилото си го правя , смисъл въздух от там не излиза поради факта че е запушено гнездото на ручилото.А да те попитам според теб ще се управи ли проблема ако бутна нагоре* конците на пискуна ? Цитирай
F_lex Отговорено Януари 12, 2014 Отговорено Януари 12, 2014 По принцип където са конците трябва да има едно гумено кръгче което като го мърдаш нагоре или надолу тонът се понижава или увеличава и няма общо с това колко въздух ще иска а само да попитам за каква гайда става дума джура или родопска? Цитирай
F_lex Отговорено Януари 13, 2014 Отговорено Януари 13, 2014 Значи предполагам че пискуна ти е от бамбук не е от плексиглас, иди при някой майстор и му кажи да ти направи плексигласов изглеждат бели на цвят или може да са от текстолит и да са черни на пипане са като пластмаса горе долу няма начин да не ги познаеш.По принцип бамбуковите искат доста въздух и преди всички са свирили с такива но сега си взимат такива каквито ти казах и искат доста по малко въздух Цитирай
Imperial Отговорено Януари 13, 2014 Автор Отговорено Януари 13, 2014 (Редактирано) Ако не се лъжа пискуна мисля че е от дрян , но не съм сигурен.Но със сигурност не е бамбук Редактирано Януари 13, 2014 от Imperial Цитирай
Recommended Posts