Jump to content
Българският форум за музиканти

Разяснения за електро акустична китара


emo les paul

Recommended Posts

Здравейте и за много години!

Посвирвам по малко и реших че ми трябва ел-акустична китара,но не съм запознат с тях.Искам да помоля за малко разяснения/насоки какво да гледам и изобщо как да си избера китарата.Значи първо ще я ползвам засамо  кеф.Имам 2 електрички и нито една акустична.Но ми се ще да мога и да я включвам в кубето та за това реших да е ел.акустична.Естествено нямам голям бюджет (200-300лв.) Гледам,че някои имат просто няколко плъзгача за настройка на звук ,а има други и с дисплейче при плъзгачите.Някой са заоблени отзад(по ми допадат) ,това от значение ли е за нещо и такива най-общи насоки ако може.

Държа да е с тесен гриф и изрязана за достъп до последните прагчета (не знам термина).

Какво е хубаво да има ,марки които правят не толкова лоши бюджетни китари и всичко което е добре да знае човек за избор на китара. Надявам се ме разбирате какво питам :D.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си само акустична + само микрофон, който може да се монтира/демонтира лесно и без следи.

Има такива теми, потърси за повече инфо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Walden e фирмата която прави прилични бюджетни акустични  и се внасят в България.

В момента в ммг музик има едно не лошо Ибанец джъмбо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си само акустична + само микрофон, който може да се монтира/демонтира лесно и без следи.

Има такива теми, потърси за повече инфо.

А защо е по-добре така ? Какви са минусите на електро акустичната?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^защото ще платиш повече заради "изрязването" и електрониката .. вместо да инвестираш в по- добри материали/изработка на китарата

--- минусите са, че ще платиш за нещо("изрязването" и електрониката) от което няма да извлечеш голяма полза - говоря за 200-300лв бюджет

--- около 90лв (по мой навлюдения) се плаща повече за да е изрязана и със СМОТАНА електроника

--- сносно озвучаване струва поне 150-200 лв

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам още 2 питания.

Тези "заоблените " отзад различават ли се по нещо друго от стандартните? Самото заобляне освен визуално има ли и друго предназначение?

Walden D350сe като модел как е?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

заоблените(roundback- тип Ovation) пласмасов гръб, по- тънки, като цяло по- гадна акустика , но почти винаги озвучени

walden сериите които са <550 - не са с масивна горна дъска => по- кофти акустика (по- нисък клас)

 

при този бюджет/марка лично аз бих заложил на Д550 или о550 ... отиди и ги пипни в магазина - има ги ще остане и някой лев за калъФ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен специално са ми препоръчвали електроакустичните китари на Stagg. Има ги в интернет- http://www.musicworld.bg/bg/c_385/pp_7/Dreadnought_Guitars.html Не са "кътъуей", но пък са доста хубави. Друга китара, на която съм свирил- http://www.musicworld.bg/bg/c_385/i_9413/YAMAHA_GUITARS_F_310_Natural.html Отново не е  изрязана, но пък има страшен звук! Няма да съжаляваш! Свирил съм на такава китара има страшен резонанс и е страшно удобна за свирене! А колкото до микрофона- нз брат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо трябва да си изясниш разликите между акустична и електрическа китара. Определено нещата са различни.

В общия случай на акустичната китара рядко ти е нужен cutaway, защото едва ли ще въртиш бесни сола нагоре по грифа. Хората, които си взимат китара с cutaway обикновено знаят защо я взимат така. Хубаво е китарата да е с масивен горен капак - звучи по-добре по принцип, но ще и трябва време да се "отвори" звука, ако е нова. Колкото до тънкия гриф - досега не съм забелязал това да е предимство при акустичните китари - даже напротив. Ако си с по-големи ръце, тънкият гриф ще ти създава проблеми, ако свириш предимно акорди, което както предполагам и сам се досещаш, често се прави на акустична китара.

 

Проблемът с електро-акустичнините е, че евтините нито се чуват добре акустично, нито електро-акустично. Има такива, които са правени да се свири предимно в усилвател, централно и т.н. (заоблени, тънки и т.н.) звучат кофти иначе, но и те не са евтини, защото го докарват от хубава електроника.

Евтина китара със смотано пиезо би ти решила проблемите за свирене за кеф включен в кубе и за дребни изяви, но създават ядове, ако си претенциозен - припръцкващо пиезо на високи нива, микрофонии и т.н.

 

Изправен пред същата дилема като тебе си купих хубава китара на старо без електроника - за кефа (чува се достатъчно силно, ако това те притеснява и доста по-добре, от колкото включена), после инвестирах допълнително, когато ми се наложи да я включвам, като колкото и да е смешно "електрониката" ми струва, колкото китарата.

 

Така че, търси китара на старо. Когато човек има малък бюджет - това е най-разумното, което може да се направи, освен да събереш още 100-тина 150лв и да се огледаш в бюджетните марки - имат прилични китари с масивен капак и електроника. Във всеки случай, ако искаш да си купиш китара, която ти пасва - ще трябва да пробваш. Примерно аз съм голям фен на Takamine, но не се разбирам с грифовете им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И още нещо - гледам че искаш да я включваш в кубе . Ако кубето не е за акустична китара, резултатът най-вероятно ще е гаден звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eто ,също не знаех,че трябва спецялно кубе за акустична.Добре ,че ви питах тук ;). Moето е смотано та знае ли се behringer v-tone g108.Принципно не съм много претенциозен,просто  трябва да ми хареса звукът който ще излезе от нея.Не съм напреднал (както се подразбире) ,просто предпочитам  да си ми харесва звукът от нея и задължително ще я барна преди да взимам .А се бях навил на електро защото пък ми омръзва да свиря само на една и съща китара ,просто обичам от време на време да свиря на различни,защото имат различен звук.Малко тъпо сигурно ще ви се стори ,но ми омръзва едно и също звучене от една китара.И предположих,че като е електро ще мога да променям звученето и,все едно свиря на друга китара.Това не е ли така с ел.акустичните?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така става по-ясно, какво искаш да направиш. Кубенцето в случая едва ли ще ти е проблем.

Акустичните китари се купуват според това как звучат акустично и всяка акустична има характерен "звук", който не се променя с цъкването на копче. Озвучаването (предаването на истинския им звук) е сериозно и скъпо предизвикателство. "Електрическата" част на акустичните се слага за удобство при свирене на живо и е един къде сериозен, къде не чак толкова компромис спрямо звука, за разлика от електрическата китара, където не е само китарата, а цял комплекс - усилватели, ефекти, адаптери, микрофони и т.н, и всички те влияят на звука.

 

Разбирам, че ти омръзва една китара, но в случая си помисли хубаво - нужна ли ти е електроника на акустичната китара (или въобще акустична китара, щом търсиш гъвкавост и разнообразие) и дали не е по-добре да си вземеш още една електрическа - примерно, ако китарата ти в момента е с единични адаптери - огледай се из базара и си вземи някоя с двойни и/или различна конструкция/дърво. А можеш просто да си купиш една обикновена хубава акустична китарка и да си свириш без да се занимаваш с включвания, кабели, усилватели и т.н., определено ще си получиш разнообразието, а и е добро предизвикателство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mерси за съветите.След прочетеното в темата реших да взема акустична в.ръка до към 250-300лв.Имах малко време да поразгледам цените и вероятно ще избегна стага и ще се оглеждам за ямаха или Walden ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.