Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с expression pedal при BOSS-ME 25


slavo.ing

Recommended Posts

Здравейте,

 

От известно време имам споменатия мулти-ефект процесор. Той е с един expression педал, който може да се ползва като wah или volume. Имам един проблем, обаче и се чудя дали някой от вас е ползвал такова нещо или подобно. 

 

Самия педал си е ок, но за да се включи трябва да го натиснеш докрай. Ако това не стане, педала играе ролята само на volume. И аз когато искам да ползвам wah го натискам веднъж докрай, обаче след това е много лесно докато свириш пак да го натиснеш докрай, което изключва wah ефекта. 

 

Не знам дали това е просто дебилен дизайн от страна на бос, но е тъпо да имаш wah педал, който се самоизключва като го натиснеш докрай.

 

Аз ли пропускам нещо очевидно или наистина тази джаджа е недомислена като хардуер?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При стандартното крайбейби (модел 95 примерно) може да се каже, че е нормално - под плочата, която настъпваш има стандартен footswitch и за да включиш или изключиш wah-то трябва да го настъпиш докрай. Но трябва да се отбележи и че се усеща доста добре кога настъпваш тоя switch, тоест много трудно можеш да го направиш без да искаш.

 

Обаче има и други модели - аз примерно имам 105Q, което е за бас и при него няма такъв суич, то се включва автоматично при натискане и се изключва автоматично при отпускане. Има пружина, която го връща в крайно ненатиснато положение когато не прилагаш натиск. Има такъв и за китара, но не се сещам за модела.

Та така - това е, което са направили от Босс - подобно на GCB95.

 

Поздрави,

Марински

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно е недомислен хардуер. И двата педала на Line6, които съм ползвал, не само че трябва да настъпиш до край ами трябва и да пренесеш голяма част от теглото си върху крака, с който стъпваш. за да превключиш от Wah на Volume или обратното. При crybaby-тата си има стандартен суич както каза колегата, но и там си има някакво минимално усилие, а не свободен ход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки процесор предлага някакви вариации на уа, волум, питшифтер, октавер, уами които, като опция се регулират от експрешън педал.Не би трябвало да можеш да емулираш само два ефекта: уа уа и волум.

 

Незнам доколко съм ти помогнал, обаче никой не спомена тези неща дотук и затова реших да допълня.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам го същия и съм го разглобявал за да настроя точно това натискане на педала. При мен трябваше да се натиска много силно за да включи или изключи Wah.

Обаче аз обичам да експерементирам и го отворих и си направих настройката, която е много финна работа! Няколко пъти го отварях докато направих настройката!

 

Това което си спомням е че има една ъглова метална планка на ъгъл - 90 градуса, мисля че на нея е беше монтиран суича. При по често натискане на педала тази планка малко отдава, изкривява се и трябва да натискаш доста по силно.

При теб явно е обратно!

Под педала има и една твърда гума, която при регулирано положение, не дава възможност при работа с Уах, педала да натиска суича и той да изключва. Като натиснеш малко по силно и тогава гумата отдава, и педала натиска суича за включване или изключване.

 

Така трябва да се настрои (поизкриви) планката, че нито при леко, нито при силно натискане да включва или изключва.

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, помогнахте да разбера че не съм аз проблема. 

 

Да, освен wah и volume педала може да се ползва и за octaver. Не знам дали ще пробвам да го разглобявам или ще свиквам с това, но ще измисля нещо. Просто исках да съм сигурен че не е някаква настойка дето не съм видял или нещо супер просто което изпускам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.