Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте. Не съм начинаещ басист, но от доста години съм спрял да свиря по ноти и сега ще ми трябва нещо с което ще си ги припомня на пържо жреме и ще почна бързо да напредвам. Какво бихтем и предложили и от къде мога даго намеря?

Поздрави!

Отговорено

аз свиря бас на Юлиан Марков

сигурно отодавна е изчерпана по магазините

но май имаше тема за нея - тьрсачката

препорьчвам ти я защото е на бьлгарски и е добра

после може да потьрсиш и други на английски

Отговорено (Редактирано)

Юлиян Марков е голямо разочарование (поне за мен се оказа), особено ако те интересуват нотите, а да не говорим, ако си начинаещ (така де, ти не си), накратко - не бих ти я препоръчал. Виж ако успееш да си намериш "Школа за бас китара" от Юлиян Горинов издателство Музика 1979г.... Потърси Симеон Венков - има си сайт - той може да ти я предложи. Във въпросната книга се работи на няколко фронта едновременно и си е доста сериозно въведение, така че - успех!

:violin:

П.П.:

Аз си я намерих в едни кашони, в градинката на Кристал <_<

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Отговорено

Мисля, че авторът на горната школа се казва Иван Горинов, а не Юлиан. Също съм чувал, че е добра школа. Препоръчвам ти да погледнеш в сайта

pianosheets.org

Има доста школи за бас. Долните са транскрибирани бас линии и сола от книжките на Аберсолд. Намират се и самите плейбеци - да чуеш как звучи баса в оригинал.

Aebersold - Vol 042 - [blues in all keys complete bass lines

Jamey Aebersold, Vol. 35 - Ron Carter Bass Lines

Успех!

Отговорено

да направя сьпоставка между школите на Марков и Горинов

Марков - след 90-те, модерна школа -рок,фьнк,блус бас, на ТАБ, обяснение

какьв бас ,ефекти и апаратури да си избереш( предполагам доста е попреписано от западни школи) с касета!( разписана песен на Гери Мур и соло на Джак Брус)

Горинов - 82 , ключ Фа ( четеш ли го?), част от нещатата никога няма да ти влезнат в употреба,НИКАКВИ ПРЬСТОВКИ,кам тогедь -битьлс,гуантанамера и 2 авторски неща

сори ама - енд дь виньр ис ...Марков

Отговорено

TONY, школата на Ю. Марков е като дъвка - вкус и аромат - да, но хранителната стойност е слаба. Става да се забавляваш, но почти нищо повече. Реално, западните й аналози са в пъти над нея. Между двете бих избрал Горинов.

Отговорено
Адие ве хора дайте малко по-активно че ми трябва спешно!

Е, като ти трябва спешно, погледна ли в сайта, който ти дадох? От там съм намерил над 10 школи, половината с плейбеци. Нещо явно не ми е много ясно какво търсиш...Но можеш да видиш школите на Руфъс Райд, както и на Чък Шер. От постановка, през пръстовки и упражнения до транскрибирани сола и насоки за изграждане на собствено такова.

Успех!

Влад

Отговорено

Да Влад разгледах сайта но мойеш ли да ми напишеш как се пишат тези имена на английски за да ги намеря по-лесно, а що се отнася до школата на Юлян Марков, когато започнах да ходя на уроци по бас, започнах по нея и я имам в къщи, но мисля че ми трябва нещо което да набляга пое4е на теорията на солфежа, нещо по-класическо....

Отговорено (Редактирано)

^ Ти още малко и ще поискаш да ти донесем книжките у вас ;) !

Хайде малко по-борбен дух - какви са тези работи, моля ти се :lol:

П.П.:

Разбери, ако обичаш, най-накрая какво искаш, да не се окаже това?

П.П.П.:

Ако те потиска, че няма активност по темата ти, пусни в говорилнята една за правата на българите в България ;)

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Отговорено

Аз съм напълно наясно какво иска и се опитвам да ви го обясня на вас за да ми помогнете ако можете, защото след седмица ще пътувам до София(което не ми се случва често и искам да знам какво трябва да си купя). А това че не съм работил много съ сайтове и моля за помощ не е липса на борбеност.

Отговорено

E след като се регистрираш в пианошийтс.орг влизаш в търсачката /сърч/ и пишеш басс. Писал съм ти и точните имена на две школи.

виж и тази, добра е:

The Improviser's Bass Method by Chuck Sher

• 2 years later...
Отговорено

Аз смятам.че наистина като за начинаещ басист е най-добра школата на Горинов. Аз самия уча по нея в момента .Ходя на уроци при Мони Венков и той ми я даде! Много съм доволен ! Надявам се и на теб да ти свърши работа