Jump to content
Българският форум за музиканти

"чарколяците" за ел. китара


Recommended Posts

ми значи даите ми подробно описание на частите които трябват (разгледах почти всички теми и горе доло знам за кфо става вапрос)...аа за тялото ба6та ми е дърводелец съ6то и художник и може да измисли мн яко боди...може и да го направи но даите инфо какфо 6те трябва да си взема...

10x предварително :blink: (мога и да си купя от магазина китара , НО не искам...за6то ли?...за6тото по интересните модели са мн пари а , както споменах с моя ба6та можеме да направиме доста маня6ки модел само тряя си размърдаме мозаците :green: ) :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убеден съм че това което баща ти ще направи ще е най-великата китара на света особено ако досега не е правил китари и не знае какви материали са удачни за употреба и кои не! Но щом като питаш ето ти кратко описание:

 

тяло на китарата

-бридж (струнник) няма да ти изреждам всяко едно болтче в магазина продават и фиксирани и тремола. Ако тръгнеш вече и бридж да правиш направо няма да е истина :)

-потенциометри

-ключе за бленди

-адаптери

-жак за кабел

гриф

-фретборд

--прагчета (изкопай си информация на какво разстояние трябва да са едно спрямо друго при мензура като тази която ще правите с баща ти)

-глава на грифа

--ключове

 

 

Как да ти кажа пич нз какви са уменията на баща ти с фрезата и банцига обаче ако беше толкова лесно ехей колко много лютиери щеше да има ВКЛЮЧИТЕЛНО и аз самия щях да съм някъде из редиците на храбрите лютиери! Така че по-добре си купи китара особено ако не можеш да свириш и не можеш да разбереш че ти фалшивее! Ако толкова много държиш да ти направи баща ти китара по-добре си купи от някой оналайн магазин гриф (който е фретнат вече и е готов за сглабяне) изрежете му на лентов трион (на тва така и не му научих името :) ) или на зеге главата после виж каква трябва да е мензурата и я наместете добре по тялото, като всичко трябва да се пречертае и измисли предварително.

 

Бе не е работа за една нощ дет се вика!

 

 

Ае успех!

 

П.П. И пак моя съвет е да си вземеш stock китара вместо да си опропастиш безвъзвратно слуха и да станеш музикален инвалид навеки :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или накарай баща си най-малко да влезе във този раздел на форума и да се поразчете сериозно по въпроса с правенето на китари преди да започнете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Недейте да бързате. Първо се запознаи с китарите, и определи каква китара искаш.

 

Някои понятия:

 

Мензура - разстоянието между двете точки, между които вибрира струната.

по-дългата мензура означава по-голям опън на струните, когато са настроени на даден тон, спрямо по-късата мензура, също така означава по-дълъг тон, малко по-малко биене по прагчетата, тон с повече високи честоти, и по-малко баси в себе си. Изобщо дължината на мензурата е въпрос на компромис. Аз бих те посъветвал да избереш средна дължина.

 

Ето някои стандартни дължини:

 

Фендер, Джаксън, Ibanez - около 645-649мм.

PRS - 635-637мм.

Гибсън - 625-628мм.

 

В зависимост от дължината на мензурата, се променят и разстоянията между прагчетата.

 

Също така, голямо значение има дървото, от което ще се прави китарата.

За тяло се използват махагон(мек тон с по-бавна атака), липа(балансиран тон с среднобърза атака), ясен(бърза атака), орех(рядко, по-бодходящ за бас-китари), понякога топола, чам не се препоръчва за електрически китари, много мек тон има. Можеш да пробваш и буково тяло.

 

За грифа, доколкото знам, много подходящ е клена, но труднодостъпен. Също така дъб, бук(не е желателно, измята се често), махагон, орех(можеш да опиташ), и може би други здрави дървета. За фингърборда(дъсчицата, на която се поставят прагчетата) се използват предимно палисандър и абанос, и клен при светлите ф-борд-и, можеш да пробваш орех.

 

Също така, китари често се правят от 3-4 залепени по посока на струните парчета дърво(поне тялото, грифа може би е по-добре да е от едно парче).

 

Има два основни типа китари - neck through - грифа не е завинтен с винтове за тялото, а самата дъска продължава и минава през средата на тялото, или bolt- on - гриф, завинтен с винтове.

 

Също така особено за грифа, жилките на дървото трябва да са в определена посока, и дървото трябва да е добре изсъхнало(в смисъл да е съхнало дълго време).

 

Ако разбираш английски мога да ти дам линкове към статии.

 

Изчакай, другите също ще отговорят, чети, пробвай, не бързай. Нека развием темата, и след месец-два предполагам, че и двамата с баща ти ще знаете точно какво да правите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми благодаря за темата.. просто тои едно време е имал някакфа и е свирел...

аз мога малко да свиря на класическа и с него ре6ихме някакъв проект да развиваме таз зима..мн благодаря за никъде няма да бързам 6те чакам о6те отговори...значи аз мислех да намеря готов гриф , тялото ние да го измаисторим , и после вече нз как 6те се оправим с електрониката , но тои разбира малко и от такива раоти така , че както казахте има време 6те сабираме инфо и после 6те опитаме не6то...

просто сме си наумили да си направиме ел. китара не да си купуваме :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ще ви излезе по-скъпо, отколкото да купите нова!!

Такива ентусиасти съветвам да си намерят някой шедьовър на комунистическото "китаростроене" за 20лв, като гледат само дървото да не е изметнато и криво, малко дооформяне на тялото, една боя, нова електроника и много добър резултат :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми даите тогава саитове на магазини в България за музикални интрументи...аз знам само 1 > http://www.camerton99.com/glavna.htm

и кат го гледах си харесах тоз модел> http://www.camerton99.com/kitari/S300-BK.jpg ..... , но съм го харесал по цена и вид а-а-а нз неразбирам незнам дали става кажете си мненията :think:

Редактирано от TheRipper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си решил да търсиш китара 2 точки:

 

град и пари които можеш да отделиш. После почват да се изреждат съгражданите ти къде има магазини в района и евнтуално какво можеш да си вземеш за тея пари. Аз бих ти препоръчал 'купувам-продавам' да погледнеш! Има хубави неща за малко пари :godbless:

 

 

Ае успех!

 

П.П. Забравих да кажа да споменеш и какъв стил искаш да свириш защото също много си зависи :)

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с риск да отнеса някоя псувня ще кажа: бягай далече от тая скапана марка Стаг!!! дося не съм им видял нещо сглобено без ни един дефект, или е криво някъде, или се разпада след 2-3 месеца, или не звучи добре и т.н. - все нещо не е наред - струните са им ужасни, купих си една тяхна стойка, която за месец се разпадна, имах един колан на който дупките така се нацепиха и разшириха, че не става за ползване, познавам и хора с китари стаг и все виждам нещо на криво направено по тях и т.н....

бягай далеч и от китари Бехрингер...

общо взето за по-малко пари - ямаха, евтините модели Ибанез, вашбурн, скъпите скуиер-и и т.н. си струват

ти къф стил искаш да се свири на тая китара?? щото тая коят си показал не става за нещо по-твърдо от гръндж или пънк

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма никакфи пцувни поне от моя страна...аз не разбирам и за тва питам си отиам в купувам/продавам да търся но нз дали 6е си намера не6то....живея чак в Монтана деа мраза пътя на далече :godbless: (но за ел. китара съм готов на всичко...а стила които искам да свиря за сега е Heavy Metal 6тото имам приятели които свирят ту на барабани ту на бас китари искаме да свормираме не6то....ако сте чули за групите Цироза или Перперикон те са от Мнт :) ...)

Редактирано от TheRipper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ам за метъл - поне 1 двоен адаптер до моста да има, желателно е направо 2 двойни, за да нямаш шум когато свириш с повече драйв. Може да видиш в Благоевград Ибанез-ите (май не са чак много евтинки де)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом ви се занимава с баща ти не купувай - направете китара!

 

Може да вземете дърво сега(след като още някой каже какво да гледате в дървото), и да го почакате докато поизсъхне, а през това време може да събирате информация.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еи тнx няма да бързам...между другото доста теми съм изчел за китарите по тоя форум иам някакфо инфо :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.