TheRipper Публикувано Септември 22, 2006 Публикувано Септември 22, 2006 ми значи даите ми подробно описание на частите които трябват (разгледах почти всички теми и горе доло знам за кфо става вапрос)...аа за тялото ба6та ми е дърводелец съ6то и художник и може да измисли мн яко боди...може и да го направи но даите инфо какфо 6те трябва да си взема... 10x предварително (мога и да си купя от магазина китара , НО не искам...за6то ли?...за6тото по интересните модели са мн пари а , както споменах с моя ба6та можеме да направиме доста маня6ки модел само тряя си размърдаме мозаците :green: ) Цитирай
vlex Отговорено Септември 22, 2006 Отговорено Септември 22, 2006 Убеден съм че това което баща ти ще направи ще е най-великата китара на света особено ако досега не е правил китари и не знае какви материали са удачни за употреба и кои не! Но щом като питаш ето ти кратко описание: тяло на китарата -бридж (струнник) няма да ти изреждам всяко едно болтче в магазина продават и фиксирани и тремола. Ако тръгнеш вече и бридж да правиш направо няма да е истина -потенциометри -ключе за бленди -адаптери -жак за кабел гриф -фретборд --прагчета (изкопай си информация на какво разстояние трябва да са едно спрямо друго при мензура като тази която ще правите с баща ти) -глава на грифа --ключове Как да ти кажа пич нз какви са уменията на баща ти с фрезата и банцига обаче ако беше толкова лесно ехей колко много лютиери щеше да има ВКЛЮЧИТЕЛНО и аз самия щях да съм някъде из редиците на храбрите лютиери! Така че по-добре си купи китара особено ако не можеш да свириш и не можеш да разбереш че ти фалшивее! Ако толкова много държиш да ти направи баща ти китара по-добре си купи от някой оналайн магазин гриф (който е фретнат вече и е готов за сглабяне) изрежете му на лентов трион (на тва така и не му научих името ) или на зеге главата после виж каква трябва да е мензурата и я наместете добре по тялото, като всичко трябва да се пречертае и измисли предварително. Бе не е работа за една нощ дет се вика! Ае успех! П.П. И пак моя съвет е да си вземеш stock китара вместо да си опропастиш безвъзвратно слуха и да станеш музикален инвалид навеки Цитирай
kukuman Отговорено Септември 22, 2006 Отговорено Септември 22, 2006 Или накарай баща си най-малко да влезе във този раздел на форума и да се поразчете сериозно по въпроса с правенето на китари преди да започнете. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 22, 2006 Отговорено Септември 22, 2006 (Редактирано) Недейте да бързате. Първо се запознаи с китарите, и определи каква китара искаш. Някои понятия: Мензура - разстоянието между двете точки, между които вибрира струната. по-дългата мензура означава по-голям опън на струните, когато са настроени на даден тон, спрямо по-късата мензура, също така означава по-дълъг тон, малко по-малко биене по прагчетата, тон с повече високи честоти, и по-малко баси в себе си. Изобщо дължината на мензурата е въпрос на компромис. Аз бих те посъветвал да избереш средна дължина. Ето някои стандартни дължини: Фендер, Джаксън, Ibanez - около 645-649мм. PRS - 635-637мм. Гибсън - 625-628мм. В зависимост от дължината на мензурата, се променят и разстоянията между прагчетата. Също така, голямо значение има дървото, от което ще се прави китарата. За тяло се използват махагон(мек тон с по-бавна атака), липа(балансиран тон с среднобърза атака), ясен(бърза атака), орех(рядко, по-бодходящ за бас-китари), понякога топола, чам не се препоръчва за електрически китари, много мек тон има. Можеш да пробваш и буково тяло. За грифа, доколкото знам, много подходящ е клена, но труднодостъпен. Също така дъб, бук(не е желателно, измята се често), махагон, орех(можеш да опиташ), и може би други здрави дървета. За фингърборда(дъсчицата, на която се поставят прагчетата) се използват предимно палисандър и абанос, и клен при светлите ф-борд-и, можеш да пробваш орех. Също така, китари често се правят от 3-4 залепени по посока на струните парчета дърво(поне тялото, грифа може би е по-добре да е от едно парче). Има два основни типа китари - neck through - грифа не е завинтен с винтове за тялото, а самата дъска продължава и минава през средата на тялото, или bolt- on - гриф, завинтен с винтове. Също така особено за грифа, жилките на дървото трябва да са в определена посока, и дървото трябва да е добре изсъхнало(в смисъл да е съхнало дълго време). Ако разбираш английски мога да ти дам линкове към статии. Изчакай, другите също ще отговорят, чети, пробвай, не бързай. Нека развием темата, и след месец-два предполагам, че и двамата с баща ти ще знаете точно какво да правите. Редактирано Септември 22, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
TheRipper Отговорено Септември 22, 2006 Автор Отговорено Септември 22, 2006 еми благодаря за темата.. просто тои едно време е имал някакфа и е свирел... аз мога малко да свиря на класическа и с него ре6ихме някакъв проект да развиваме таз зима..мн благодаря за никъде няма да бързам 6те чакам о6те отговори...значи аз мислех да намеря готов гриф , тялото ние да го измаисторим , и после вече нз как 6те се оправим с електрониката , но тои разбира малко и от такива раоти така , че както казахте има време 6те сабираме инфо и после 6те опитаме не6то... просто сме си наумили да си направиме ел. китара не да си купуваме Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 22, 2006 Отговорено Септември 22, 2006 Ами ще ви излезе по-скъпо, отколкото да купите нова!! Такива ентусиасти съветвам да си намерят някой шедьовър на комунистическото "китаростроене" за 20лв, като гледат само дървото да не е изметнато и криво, малко дооформяне на тялото, една боя, нова електроника и много добър резултат Цитирай
TheRipper Отговорено Септември 22, 2006 Автор Отговорено Септември 22, 2006 (Редактирано) еми даите тогава саитове на магазини в България за музикални интрументи...аз знам само 1 > http://www.camerton99.com/glavna.htm и кат го гледах си харесах тоз модел> http://www.camerton99.com/kitari/S300-BK.jpg ..... , но съм го харесал по цена и вид а-а-а нз неразбирам незнам дали става кажете си мненията :think: Редактирано Септември 22, 2006 от TheRipper Цитирай
vlex Отговорено Септември 22, 2006 Отговорено Септември 22, 2006 (Редактирано) Щом си решил да търсиш китара 2 точки: град и пари които можеш да отделиш. После почват да се изреждат съгражданите ти къде има магазини в района и евнтуално какво можеш да си вземеш за тея пари. Аз бих ти препоръчал 'купувам-продавам' да погледнеш! Има хубави неща за малко пари Ае успех! П.П. Забравих да кажа да споменеш и какъв стил искаш да свириш защото също много си зависи Редактирано Септември 22, 2006 от vlex Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 22, 2006 Отговорено Септември 22, 2006 с риск да отнеса някоя псувня ще кажа: бягай далече от тая скапана марка Стаг!!! дося не съм им видял нещо сглобено без ни един дефект, или е криво някъде, или се разпада след 2-3 месеца, или не звучи добре и т.н. - все нещо не е наред - струните са им ужасни, купих си една тяхна стойка, която за месец се разпадна, имах един колан на който дупките така се нацепиха и разшириха, че не става за ползване, познавам и хора с китари стаг и все виждам нещо на криво направено по тях и т.н.... бягай далеч и от китари Бехрингер... общо взето за по-малко пари - ямаха, евтините модели Ибанез, вашбурн, скъпите скуиер-и и т.н. си струват ти къф стил искаш да се свири на тая китара?? щото тая коят си показал не става за нещо по-твърдо от гръндж или пънк Цитирай
TheRipper Отговорено Септември 22, 2006 Автор Отговорено Септември 22, 2006 (Редактирано) няма никакфи пцувни поне от моя страна...аз не разбирам и за тва питам си отиам в купувам/продавам да търся но нз дали 6е си намера не6то....живея чак в Монтана деа мраза пътя на далече (но за ел. китара съм готов на всичко...а стила които искам да свиря за сега е Heavy Metal 6тото имам приятели които свирят ту на барабани ту на бас китари искаме да свормираме не6то....ако сте чули за групите Цироза или Перперикон те са от Мнт ...) Редактирано Септември 22, 2006 от TheRipper Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 22, 2006 Отговорено Септември 22, 2006 ам за метъл - поне 1 двоен адаптер до моста да има, желателно е направо 2 двойни, за да нямаш шум когато свириш с повече драйв. Може да видиш в Благоевград Ибанез-ите (май не са чак много евтинки де) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 22, 2006 Отговорено Септември 22, 2006 (Редактирано) Щом ви се занимава с баща ти не купувай - направете китара! Може да вземете дърво сега(след като още някой каже какво да гледате в дървото), и да го почакате докато поизсъхне, а през това време може да събирате информация. Редактирано Септември 22, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
TheRipper Отговорено Септември 23, 2006 Автор Отговорено Септември 23, 2006 еи тнx няма да бързам...между другото доста теми съм изчел за китарите по тоя форум иам някакфо инфо Цитирай
Recommended Posts