Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

някой може ли да обясни за непросветените?

как влияе на звука?

какви са плюсовете и минусите?

защо не процесор->миксер ?

Редактирано от rocker_vn
Отговорено

Говорителите на китарните уредби имат специфична честотна характеристика. С тази постановка с микрофона се цели точно това: да се постигне звука на на кубето и на запис.

Ако трябва да се записва директно в пулта, за да се симулира тази постановка се използва спиикър симулатор.

Отговорено

Аз като един непросветен искам да попитам каква е честотната характеристика на един средностатистически китарен говорител? И евентуално може ли да се постигне ефект на спийкър симулация примерно само с някакъв еквалайзер, който орязва тези честоти, които не произвежда китарния говорител? В смисъл ясно, че не става, щом никой не го ползва, но ми е любопитно просто :D

Отговорено

за лайф да се озвучава кубето с микрофон е класика

естествено може и с процесор - сьс спикьр симулация в пулта

има и кубета с ХЛР балансиран изход - пак - директно за пулта -сещам се за бившото ми Маршал Енивьрсьри и сегашният ми Галиен Крюгер

на вьпроса на Икарус - китарния говорител е с ограничена честотна характеристика! -

но това в никакьв случай не означава че с прост еквилайзе се постигат добри резултати

изобщи опитите да се изкара хубав спийкьр симулация с еквилайзер е лузерско начинание - всьщност това представлява спийкьр симулацията в евтините процесори - нагласен еквилайзер да изкарава честотната характеристика на говорител

както сьм казал МАРКАТА СИ Е МАРКА

и добрите спийкьр симулации на които сьм попадал са на Роктрон, Маршал ,Палмьр, Хюс и Кетнер,Крейт

с трици маймуни се не ловят

с прьдня - боя не става

Отговорено
искам да попитам каква е честотната характеристика на един средностатистически китарен говорител?

Ето:

http://www.aikenamps.com/Marshall4x12response.htm

Като цяло говорителите падат от 100-150 херца надолу. Имат дупка в честотната характеристика в средночестотният диапазон и пик около 1.5-3кхц.

Ето как би трябвало да изглежда по-нагледно честотната характеристика:

condor-marshall.png

ПС: Има още 1 подробност при ползването на кубе и микрофон: така развързваш галванично системата процесор-пулт. Същото може да се получи и с трансформаторен ДИ бокс :lol:

Отговорено

Всъщност,говорителят е още един компонент от комплекса формиращ звученето.Той реагира по специфичен начин,на динамичните промени на сигнала и една симулация,колкото и да е добра,не може да го замести.Особено в случаите на взаимодействие с китарните адаптери;с изходните трансформатори(при различен импеданс);с елементи от околното пространство;с други говорители... А като прибавим и многото варианти за позициониране на микрофон(да не говорим за повече от 1 мик.)вариантите за избор се обогатяват доста.

Определено си заслужава,при възможност,да се използва и този компонент.

Отговорено (Редактирано)

Аз не съм китарист но разучавайки навремето магията на западния звук съм чел някъде, че известните китаристи дори използват много комбинации от няколко усилвателя и няколко комплекта високоговорители и с помоща на крачни превключватели си променят комбинациите. ТАКА ...ЗА ПО-ЛЕСНО...

някъде имаше скица на апаратурата на Стив Вай и беше голяма каша кое къде отива ....накрая естествено в нашите уши :lol:

Редактирано от jabatajabata
Отговорено (Редактирано)

а как всеки наглася своя микрофон пред кубето,на какво разстояние?

може ли да се вземе за пример GUITAR RIG там има такива симулации в които можеш сам да си позиционираш микрофона?

Редактирано от rocker_vn
Отговорено

слагаш го на 3-4 прьста от центара на мембраната на говорителя

и има 2 варинта

1.перпендикулярен

2. завьрташ на 45 градуса - тоя се ползва повече

3.експериментирай!

Отговорено
слагаш го на 3-4 прьста от центара на мембраната на говорителя

и има 2 варинта

1.перпендикулярен

2. завьрташ на 45 градуса - тоя се ползва повече