Jump to content
Българският форум за музиканти

ОТНОВО Di-box


Recommended Posts

Здравейте,

Опитах се да отделя време и да прочета повече от написаното по темата, но понеже не попаднах конкретно на отговор къде да си намерим линейни трафове мога да споделя следното.

Направих си 3 стерео DI-Box-a. Направих ги пасивни защото проблема ми е свъразн с аудио карта към миксер и от миксер към аудио карта (става дума за това, че харда на лаптопа ми смущава доста фино, но неприятно PCMCI SB Audigy 2 ZS NB картата когато е включена е пулт - на слушалки директно в картата няма проблем).

 

Трансформаторите ги взех (както и вие може да направите) от стари модеми за компютри.

ВАЖНО: когато купувате за стерео DI-Box купете еднакви модеми. И още: знаете че при индукция в идеалния случай - каквото имате на входа това е и на изхода, но внимавайте с фазите. има вероятност да завъртите фазата на 180 градуса. Затова преди да приключите и затворите в кутия направете тест. Най-просто става с генерирана звукова вълна от компютъра - запишете я пак на компютъра и вижте дали съвпадат фазите или са обърнати. Ако са обърнати разменете активния и масата на входа или изхода (няма значение) на трафа.

Успехи на майсторите.

 

П.П. Един работещ на старо модем се купува за 5 лева...Може и неработещ - важно е трафа да е наред. Дали е активен или пасивен - ваша работа, но да знаете, че не им е много голямо съпротивлението на трафовете и по скоро идеята е да се ползват за галванично разделяне.

Редактирано от jabatajabata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То добре с тези трафове, ама мерил ли си честотна характеристика ?

Ако си пуснал 1 килохерц нещата ще са добре. ама ако пуснеш бял шум и мериш примерно със спектралаб много се съмнявам да излезнат добри резулатати. Аз също съм го мислил това, ама имайки предвид честотното ограничение на телефонните линии мисля, че никой няма да направи тафчетата със същото качество като лундал или йенсен ;(

До колкото знам тези трафчета стигат до 300 херца линейност (като линейност се има предвид +- 3дб разлика)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

относно качеството на звука - нямам забележки. Имам и два профи трафа - (не помня фирмата) които са 1:4 или 4:1 зависи как ги обърнеш. Сравнявал съм криви (не до маниящина), но в крайна сметка най-вярвам на ушите си. В общи линии съм доволен от резултата има само един проблем с тези от модемите - явно са маааалко (ама малко) по инертни (забравих термина) защото при ниски честоти - да речем 10-15Hz при рязък край на вълната от соурса на записа се появява малко по-дълга опашка (като лек ефект на автотрансформация) отколкото при профи трафовете.

От друга страна като се замисля нали модемите бачкат с правоъгълни импулси а там хармоници да искаш...

И все пак- за 5 кинта в домашно изпълнение не съм намерил по добър (засега) вариант за галванично разделяне.Който иска да си купи и да пробва с тест надвишаващ моите умения - хем ще разберем какво се получава по кривите...

Редактирано от jabatajabata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не схванах цитата!

Най-богатите на хармоници импулси са правоъгълните импулси. Затова и звучат остро и гадно ако не се филтрират (при синтезаторите примерно и при китарите когато орежете с ефект кривата на сигнала и тя отгоре се изправи подобно на прав импулс). От тях може да се получат с подходящи модули - всички други познати форми импулси . Имат различни степени на запълване (времето между съществуването на импулса и липсата му) и освен това са доста трудни за създаване (като съвсем правоъгълни понеже време=0 за предния и задния фронт практически е неосъществим). Поради това при пренасяне на по-големи разтояния има системи които след получаване на импулса го коригират отново като максимално правоъгълен понеже той се размазва в други форми. Тези системи обаче трудно се справят при "вгадени" правоъгълници и затова е необходимо импулсите да се предават максимално добре т.е със всичките им хармоници в тях. Откъдето и факта че резултата с трафове от модем е достатъчно надежден и евтин за домашни и полу-профи решения.

По добре малко нелинейност в честотната лента отколкото брум по 14 часа в ушите :P

Редактирано от jabatajabata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На лан картите и на суичовете също има такива трансформаторчета за галванична развръзка... Те май бяха по 2 в един корпус.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хм.. на кои лан карти тва - аз досега не съм виждл. Иначе се намират по 2лева 10мб кати за ИСА... та ако става да взема 4-5??

едит: абе при лан картите галваничното разделяне не става ли с оптрон???

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

едит: абе при лан картите галваничното разделяне не става ли с оптрон???

Не!

 

С траф са ланките, но те бачйкат на мегахерци. За аудио не стават !

 

Модемните трафчета не винаги са 1:1

Аз имам един 2:1. Различни модели, различна предавателна характеристика.

 

Като цяло мисля, че за да стане модемен траф той трябва да е колкото се може по-голям (на размери)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да. Размера!

Забравих да спомена, че размера на тези с които съм правил моите е около 2.5 х 2.5 см (квадрата на ламелите) х 1.5~ 1.8 см, а профитата които имам (не ги знам каква марка са) са около 1 см в трите измерения и са 1:4 съответно със съпротивление 48 Ом / 240 Ом.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко тестове тази вечер със следното трафче

 

Тъй като още нямам скъпа техника, правя част от измерванията в нас със комютъра.

Със спектралаб излезна следната честотна характеристика на това трафче с пуснат бял шум на входа му.

 

На тест с правоъгълен импулс картинката пак беше много добре (сравнена с тази на дадени накъсо вход и изход на звуковата карта).

С което мога да приема, че на картинки трафчето става за ди бокс.

Остава да се пробва и в реална обстановка :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а всякви модеми ли стават или ако някой имат по-добри трафове - кажете

Няколко ДИ-та няма да ми дойдат зле :godbless:

Мога ли да взема от тея модеми дето се слагат директно на пци-цлот че ше са по-евтини

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.