Jump to content
Българският форум за музиканти

Схема за Vol/Vol stacked, пасивен push/pull тон и EMG BTC


lifer_

Recommended Posts

Привет, колеги!

Искам да се допитам към вас по въпроса за окабеляването на пасивния ми P/J бас. Много се надявам на вашата помощ, тъй като от три дни търся и не намирам схемата или подобна на нея, от която имам нужда (и надежда, че е изпълнима). Проблемът е следният. На въпросният бас имам два пасивни Bartolini  - J адаптера е дуал койл. Наскоро си взех EMG BTS control за активния ми бас и реших да изпробвам преаампа на пасивния, хареса ми, а и една от целите ми е да изравня горе-долу аутпутите на двата баса. До тук добре, но пасивния звук ми допада и не искам да се лишавам от него. Басът е с три дупки за потове и не ми се иска да добавям и друга (за това си мислех за BTC control и за stacked Vol/Vol) На въпроса: възможно ли е да го постигна със push/pull потенциометър, т.е активен/пасивен, но и да добавя пасивен Тон? Идеята ми е:

 

1. Vol/Vol (stacked)

2. push/pull пасивен Тон (който да е байпаснат при включване на преампа, а и преампа да е байпаснат при пасивният вариант. Ако това не става с Тон-а,(възможна ли е и комбиниран Vol/Тон и push/pull Vol???)

3. BTC control (също stack пот)

(възможно е и с комбиниран Vol/Тон и push/pull Vol)

 

Какви трябва да са компонентите и с какви стойности? Мисля, че Vol/Vol трябва да е стандартно -250к или 500к, но за пасивния Тон, както и за кондензатора не съм сигурен (в момента съм с три логаритмични пота по 250к и кондензатор 0.047uf.

Моля ви, имайте предвид, че съм лаик в електрониката, но се справям с популярни окабелявания, следвайки схемата. Запоявам горе-долу добре с две думи :). Така, че с цялата си наглост, моля и за схема, за да не се объркам :).

Благодаря ви предварително за помоща, сигурен съм, че все някой има решение на проблема ми и би помогнал.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите 2 стотинки... :-)

 

Няма невъзможни неща, само дето е твърде вероятно така да се оплетеш в кабели с такава схема, че да не можеш да ги сбереш в кухината на баса... :-)

 

Иначе, схемата е специфична; готова в нет-а надали ще намериш. Мога да се опитам да ти нарисувам такава, но ще ми е необходимо време; не е изключено някой от баш-майсторите във форума да се справи доста по-бързо или да има готова от предишни проекти...

 

Съпротивлението на Vol потовете - препоръките са 250k за single-coil адаптери и 500k за humbucker-и. Казваш, че J-адаптерът ти е dual-coil, ама втората намотка фантомна ли е (само за гасене на шума), или си работи с пълен output (като при soapbar/humbucker адаптерите)? ;-)

 

Съпротивлението на пасивния тон контрол - пак като при Vol-а (доколкото знам).

 

Чел съм, че специално при Vol/Vol конфигурация, независимо дали е stacked или не, по-добре да се ползват линейни потове; в противен случай се получава чувствително доминиране на единия адаптер при съвсем леко намаляване на другия - един вид, малко по-трудно ще балансираш между тях. Тук може да не се съгласят с мен, но моят бас по подразбиране беше Vol/Vol с логаритмични потове и съм наблюдавал описаното явление...

 

И тук идва проблемът - не знам дали лесно ще намериш нужния линеен Vol/Vol stack пот.

 

Кондензаторът си е цяла философия, но 0.047 uF е конвенционална стойност, така че смело можеш да го ползваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти Yordaniy, много се радвам на всяко мнени е идея, препоръка. В момента всеки две стотинки не са ми излишни :)

Най-вероятно ще се оплета и да ще наблъскам кухината с жиза и други производни, но мисля, че ще намеря място както за потовете, така и за поне една батерия :) Няма да дълбая нищо, обичам този бас - 80' японец :).

На първо време (другата седмица) смятам да си поръчам електрониката от Мюзикуорлд, а след това със събраната информация от питанията ми, да събера и пасивните елементи, вероятно повече от колкото ми трябват. Това с времето напред е намек ;), че всяка "рисунка" ще ми е от помощ.

Интересно, незнаех за препоръките от към потове. Моите ги смених с лог. 250к, бяха линейни 500к, с идеята леко да затъмня баса, тънееше и мисля, че се получи, но това е лесна промяна която мога да приложа по всяко време. Не ме разбирай погрешно - харесвам високите :) J адаптера е Split Coil Hum-Cancelling Pickup, съжалявам за неточността, знаех си, че не се водеше така, макар и да си е dual coil (май?)

Проблемът за комбинацията vol/vol го имам и аз на този бас, а и на предишните ми P/J, но до колкото знам това е нещо нормално за P/J, и не зависи от потовете дали са линейни или логаритмични, предишните бяха линейни и проблемът беше същия, мисля дори напълно еквивалентен. Но при другият ми бас, който е EMG 35DC vol/vol, active tone, нямама подобен проблем или не е осезаем, не знам какви са потовете-50к?. (на този бас сложих BTS control-а). Така, че не ме плаши трудния баланс, свикнал съм и си имам лубими конбинации :)Дори смея да твърдя, че не съм фен на баланс потенциометрите,а на volume педалите, но това съм си. аз :)

Започнал съм с търсенето и варианти за снабдяването на потенциометрите.

Пуснах същата тема и в TalkBass, там ми дадоха следното мнение за което искам да се допитам до теб. Човекът ме попита защо ми е пасивен тон потенциометър въобще. Не съм сигурен дали разбрах идеята му. При байпаснат преамп остават само двата vol/vol. Това вариант ли е и какво ще стане с високите при този случай, 99.9% от времето с този бас в пасивния му вариант, потенциометърът е увеличен до край и използвам максимално високите. Това еквивалент ли е на vol/vol без тон, мисля, че не е(съдейки по мойте скромни познания), какво става с високите и не оставам ли тотално без EQ? Или активния преамп влияе допълнително по някакъв неразбираем от мен начин?

Много,много благодаря за отговора ти и желанието да помогнеш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

 

Човека те е питал най-вероятно защото действието му се припокрива с treble контрола на активния тон-контрол (не конкретно BTS, а по принцип - двулентовия тон контрол е ниски/високи, а пасивния тон-контрол само намалява високите; допълнителни разлики има в резонансната честота на дадената тонкорекция, но общо взето е това). Самият ти казваш, че почти не го ползваш - в смисъл - намаляваш. Теоретична разлика има в конфигурацията със и без. Дали ще я усетиш на практика не е ясно, но можеш да пробваш - изолирай текущия си пасивен тон-контрол и чуй. Подобно нещо се постига и с така наречения no-load потенциометър, но да не разтягаме локуми сега - можеш да погледнеш в гугъл.

 

Схемата на това, което си описал с думи не бих казал, че е сложна, или особено кабело-интензивна. Моето предложение е по-долу. Има един недостатък според мен, а именно, че входа на BTS не се замасява когато е изключена от веригата, но това е направено, за да може да се изолира пасивния тонконтрол. Има вероятност това да предизвика някакви смущения/шумове, особено ако се "нагъчка много кабеляка".

 

Ако се откажеш от пасивния тон или решиш че може да остане във веригата заедно с BTS-a (което едва ли ще има голямо приложение) може да се направи без горепосочения проблем. Има и други варианти, но са леко "апокрифни", така че остават в дълбока резерва засега.

 

Относно стойностите на компонентите - използвай това, което имаш в момента, за да получиш по-близък резлутат до това, с което си свикнал. Аз не се ангажирам с препоръки дали 250k или 500k, колко да е кондензатора и прочее, защото при китарите тези неща са се превърнали в едни субективни предпочитания и като започне да се говори за това как звука е по-ярък, -мек, -зелен, -кафяв, -тъмен и т.н. аз не мога нищо да кажа. :)

 

Схемата:

 

Bass%20Wiring%20Proposition.png

 

Успех,

Марински

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за включването в темата и полезната информация!

Значително ми се изясни ситуацията, както и проблемите които могат да възникнат. Една от целите ми също така е при изхабяване на батерията да превключвам на пасивен режим. Но явно ще имам проблем с масата. Не съм на ясно с това дали само електрониката на EMG не се нуждае от замасяване, а на други марки не, но в случая съм избрал нея заради приемливата цена и вариянт да я поръчам и имам веднага (а и вече я пробвах с тази която имам и ми хареса). Така, значи топката е при мен сега, което ще рече, че трябва да пробвам варианта без тон за да съм сигурен преди да купувам компоненти, ще стане до ден-два. Благодаря за схемата, супер е :thumbs_up:, за да стигна до това, на мен би ми отнело доста повече време и усилие, а резултатът би бил неясен :).

Все пак се чудя, дали не може да се остави замасяването към бриджа в тази схема и какъв би бил резултата (притеснявам се да не прецакам BTC-то).

 

Възможно ли е  за тест използвайки двете ми налични vol/vol, свързани с BTC и да проверя проблема със земята? Ако е така предполагам трябва поставя кабел към жака от vol, който да разпоя при включването на BTC, кое да прмахна за преампа, за да симулирам push/pull(предполагам input или output след vol пота)? Май ще трябва да си взема два on/off суича за по-лесно :). През цялото това време остава земята към бриджа, при положение,че е безопасно за преампа.

 

И последно, BTC-то ще продължи да функционира при изключен режим, нали? Това ли би бил проблемът със заземяването? Ако е така, ще трябва да се добавя on/off и на батерията и би усложнило нещата в реалната схема, а и трябва да се следва ред на превключване при опцията от предните ми въпроси да повредя преампа ( ще се дупчи, което е по големият проблем :) ).

 

Смятам да поставя батерията в кухината, а това затруднява доста цялото обслужване и подмяната в "по-критична" ситуация. Поредната причина да искам пасивен вариант.

 

Благодаря отново за отделеното време, МаРиНсКи, както и на всички колеги заинтересували се от темата ми! :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз малко се обърках, четейки отговора ти относно замасяването на бриджа. Доколкото съм чел документация на EMG там пише, че не трябва да се прави когато се използват техни активни адаптерти. Ти в случая ще си ползваш пасивните адаптери и според мен трябва да оставиш заземяването от бриджа.

 

Според мен можеш да направиш теста по-просто от колкото си описал. Казваш, че имаш Vol/Vol налични. Както и имаш в момента пасивен тон. Значи това, което ти липсва е ключето, което евентуално Push-Pull-a ще ти даде. Вземи едно обикновено DPDT ключе. Свържи всичко така, както съм показал на схемата, като просто ключето ще остане вътре в кухината, а трите потенциометъра можеш и да си ги монтираш, хем ще прецениш как ще окабеляваш после. След като направиш това включи баса и виж при двете положения какво се чува. Ако всичко е ОК - действаш с перманентното решение. Ако не - сподели какво точно става.

 

Проблема, за който споменах наистина може да се появи поради факта, че BTC-то ще остане включено дори и по време на работа в "пасивен" режим. Но, да прекъсваш захранването му от батерията при пасивен режим не е добра идея, защото после при включване може да се получат разни аномалии в звука поради преходните процеси, протичащи в схемата при първоначалното подаване на захранване - пукоти, странни пиукащи звуци и т.н. Проблема по-скоро е в това, че входа остава висящ и това вкарва "някакъв" сигнал в BTC-то, който всъщност се състои само от шум. BTC-то от своя страна го обработва и подава на изхода си, евентуално дори усилен. От там той може да се индуцира в някое близко преминаващо кабелче и да ти се появи в пасивния изход. Дали това ще стане 100% не може да се каже. А и да го правиш с допълнителен ключ означава да направиш все пак още една дупка на лицевия панел. Ако ще го правиш така по-добре да вземеш 3PDT ключ, с който можеш И да замасяваш входа на BTC-то и така да елиминираш нуждата от пуш-пула. От батерия така или иначе няма да спестиш, при положение, че консумацията на BTC е от порядъка на 0.6-0.7 mA. Да не говорим, че съм убеден, че ще го ползваш в активен режим в 99% от времето ;). Само трябва да не оставяш кабела включен когато не свириш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Едно голямо "Ахааааааа"! Отново благодаря за разяснението и се извинявам за глупостите дето наговорих :). Както казах съм неопитен в сферата...Сега разбрах проблема за който говориш. Така, че:

 

1. Вземам си BTC-то другата седмица, ще ми е по-лесно с него, а не BTS, който имам;

2. Пробвам варианта  vol/vol, DPDT, BTC и проверявам за това смущение;

3. Решавам по следния начин нещата: има ли проблем с шумове - оставам само активен. )Както каза -"Да не говорим, че съм убеден, че ще го ползваш в активен режим в 99% от времето ;)". Малко етикетче с датата на поставяне на батерията и добра равносметка за превантивна смяна на батерията :) Ако не съществува проблем - пристъпвам към закупуване на потовете и се радвам на възможността за пасивен звук!

 

Много полезна информация събрах и ще я използвам!

 

Ще пиша в бизко бъдеще отностно резултатите, които са постигнати, дано бъдат полезни и на някой друг!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Резултат - полу плачевен, но и не толкова, пасивният ми бас е вече активен :). До кога - не е ясно, предстои тестване, както у дома, така и на репетиция.

МаРиНсКи, беше прав за абсолютно всичко :godbless: ! Проблемът се появи, шум в пасивен и малко по-малко в активен режим, доста забелижим при по високи нива. Съществува възможност DPDT-о да е до голяма степен причината (мисля, че няма значение, но беше on-off-on 10A250V). Май и при друг, положението би било сходно, незнам - познанията ми недостигат. При най малко движение на "кабеляка" или приближаване на ръката ми, шума се засилваше със сериозни темпове. Баса не е екраниран и има екран само на пикгарда, ако това се направи със сигурност би намалило значително шума, но все пак не би го спряло (така си мисля, може и да не съм прав). Изключая шума, схемата работеше безпогрешно. Можеби EMG преампа не е подходящ за този мод. Съдя по това, че други марки са с включен такъв при техни преампи.

 

Независимо от този обезкуражаващ първоначален резултат, не бих се отказал от опита си да го направя пасивен/активен, ако не бе проблема с мястото. Просто няма начин да събера по големите потове, а според плана и трите са такива. Между батерията и стандартните vol/vol имаммясто колкото да подведа кабелите, които максимално скасих,но...Мисля си, че при подходящо екраниране (дори около BTC-то), подходящи екранирани кабели - шумът би намалял...Така за колегите на които им предстои да вземат подобни решения, се надявам темата да е допринесла поне малко.

 

Вече е доста късно и не успях да пробвам баса на МАХ :). Последно конфигурацията остана vol/vol/BTC. От това което чух и след направения тихичък А/Б тест между двата ми баса (другият е с два броя EMG 35DCX и BTS control), постигнах в голяма степен  желания резултат за изравняване на нивата им и вече мисля, че спокойно ще мога да ги ползвам наживо без много-много въртене (и с малко помощ от MXR10 EQ).

 

Отварям малка скоба. Много яка стана комбинацията между Bartolini и EMG-то. Характерът на адаптерите си е пак същия, а преампа го подсилва. Може би има и по-добри варианти, но за сега ми стига :).

 

Поздрави на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се отказвай, докато не стане като хората! Няколко идеи:

 

направил ли си star grounding? - това е препоръчания начин да се свързват масите на различните компоненти при опроводяване. Прави се като се избере една точка, която ще ти бъде star ground и всички връзки към земя отиват в тази точка. Обикновено се прави върху корпуса на най-близкия до жака потенциометър и всички проводници отиват там - от адаптерите, от бриджа, от потенциометрите, от електрониката и от жака. И една връзка към екрана, ако имаш такъв. Трудничко се запоява, защото стават много проводници на едно място, но е възможно да се направи. Може да ти помогне с шума.

 

Освен това - пробвай докато си в пасивен режим да свържеш входа на BTC-то със земя и виж как ще се отрази това на шума. В момента доколкото разбрах си елиминирал пасивния тон-контрол, което ти позволява да използваш ключето за да замасяваш входа на електрониката. Това би трябвало да ти реши проблема поне в пасивен режим. Или по-точно - да нямаш повече шум отколкото си имал преди поставянето на BTC-то. Ето една схема на това, за което говоря, опитал съм се да илюстрирам и принцпиа на star-grounding.

Bass%20Wiring%20Proposition%20no%20tone.

 

 

За екраниране също не е лошо да помислиш :)

 

Поздрави,
Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок, всъщност не елиминирах  тона, а го вързах и него към ключето. Нещата работиха, но с известен шум, но не толкова се уплаших от това, а че когато доближа ръка до суича (т.е. до входа на BTC), се засилваше. При докоснати струни намаляваше. Истината е, че се опитах да вържа нещата след това по начина илюстриран от теб (без този вид заземяване), но обърках нещо (макар и да си мисля, че идеята бе това което си ми показал). Вече бях се наплашил от шума, а и виждайки как вървят нещата, че не бих могъл да събера всичко което искам в кухината, малко се отчаях. Резултат от среднощни проби след работен ден. За това и просто ги навързах само в активен.

Сега...от снощи (след появата на шума :) ) чета за star grounding и екраниране. След като видях поста ти се обнадеждих малко и отворих баса, има приемлив шанс да събера само DPDT пота премествайки още малко батерията, но за пасивен тон, категорично не ми стига пространство. Със star grounding-ът, ще стане още по-претъпкано. Въпросът ми е, дали е възможно вместо потенциометъра да използавам екрана на пикгарда за такава сборна точка, тъй като под единствения "нормален" потенциометър е батерията, а този със суича ще е най-далечна точка от жака? До колкото разбирам, важният момент е дали проблема е от BTC-то? Със отвеждането на сигнала от изхода към земя, би било ясно какво става при изхода на жака, нали така? Ако е така, дали пълното екраниране на кухината би помогнало за изулация на външни, а и такива от заобикалящите го кабели, смущения или няма гаранция? :) Искам да попитам и за втората жичка "земя" от преампа, дали трябва да я свързвам или не? Вече не помня дали не пробвах и двата варианта.

 

Благодаря за надеждата :), ще пробвам пак тези дни, но този път ще изчакам подходящ момент, а не да откарвам по-нощите :) от нетърпение - "да стане по-бързо". Малко спокойствие и методична работа :). "Борбата" с електронните елементи за мен е от скоро и лесно допускам грешки когато не съм внимателен.

 

Ще пиша за резултата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пак се обърках, ще отговоря на въпросите, които разбрах :)

 

Няма проблеми star-ground-a да е на pickguar-да, но имай предвид, че може да се наложи доста да нагряваш с поялника, та помисли от какъв материал е pickguard-a, да не стане видим фал. Помисли за друго решение - ако е изолиран добре може да виси и във въздуха, доколкото имаш въздух там :)

 

Идеята за обезшумяване на BTC-то e това да стане чрез свързване на входа към маса, не на изхода.

 

Втория ground pin Няма нужда да го свързваш, той е направен за удобство при свързване на останалите EMG продукти чрез тяхната система за окабеляване.

 

Екраниране - на английски - shielding, тоест - може да се тълкува и като "защитаване". Чел си как се прави. Електрониката, която се намира вътре в екранираната кухина е защитена от външното електростатично поле. Но взаимните влияния между елементите вътре в кухината остават, тоест остава и нуждата от свързване на ВХОДА на BTC към маса когато си в пасивен режим. ИЗХОДА на BTC в този момент остава несвързан никъде.

 

С пасивния тон и ключето честно казано не разбрах какво си направил. Аз останах с впечатление, че няма да имаш "нормален" потенциометър - единия stacked vol/vol ще е най-ниският. След това имаш пасивния тон с ключето на него и BTC-то. Батерията под Vol/Vol ли я слагаш?

 

Имам още една идея за теб, но изисква още едно ниво DIY - можеш да преработиш push/pull потенциометъра да действа като no-load. По този начин ще можеш да го изключваш от веригата когато искаш, независимо от положението на ключа. Но това означава разглабяне на самия потенциометър и хардуерни модификации. Поне аз не успях да намеря да се продава такъв готов.

 

Защо не пуснеш някоя снимка на мястото, в което искаш да събереш всичко? Чак толкова ли е тясно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уф, виноват - заблудих те.

 Имал съм предвид входа, на BTC.

Пикгарда е пластмасов, нямаше гаранция дали щях да се осетя преди да стане твърде късно :blush:

Колкото за потовете, в момента за пробата ползвам старите + BTC-то, но ако реша да сложа push/ pull и още един stacked vol/vol, няма да мога да сложа батерия под тяха. Ако единият е "нормален", под него е възможно да се сложи, но става адски претъпкано. Реда под който трябв да стане това е жак, BTC, Vol и stacked Vol. Батерията ще е от долу под Vol, който е в средата. Ако двата пота Vol и Vol/stacked разменят местата си, вече не става. По този начин Тона отпада, но е вариант за компромис.

При това положение. няма смисъл от no load пот, нали?

 

Нямам нито апарат, нито  телефон с камера. пробвах с камерата на компа, но не става. Днес ще пробвам да измисля нещо за снимка.

 

Пздрави,

Стефан

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак сгреших. За Vol Трябва да се използва "нормален" и push/pull за втория Vol и тона. А не както съм писал Vol и stacked Vol. Вече и аз почнах да се бъркам :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://www.4shared.com/account/home.jsp#dir=mNHU8

 

Малко снимки с положението в момента. В последствие ще пратя за новата проба.

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.