Jump to content
Българският форум за музиканти

От хорово пеене към поп и джаз


Mims Blue

Recommended Posts

Здравейте! Моята история е следната: от 12 години вече пея в хор и винаги много ми е харесвало. Само че в един момент дойде желанието ми да се изявявам и самостоятелно и започнах да си репетирам вкъщи песни, които ме кефят и разбира се, нямат нищо общо с хоровото пеене. Оттук настъпиха и проблемите- не знаех какво става с гласа ми, когато преминавах в главов регистър. Стигах си идеално височините, но просто бяха някакси слаби и звучаха не както исках, по- агресивно, така да се каже. Помислих първо, че проблемът ми е в неизравняването на двата регистъра- започнах да взимам уроци при вокален педагог. Всъщност тя беше оперна певица и правихме различни упражнения с нея, чрез които гласът ми започна да "пробива"- тя ми каза, че пея с много малка част от гласовия си потенциал и има още доста за "изкарване". То хубаво, обаче тази година случайно попаднах на друг вокален педагог и тя ми каза чисто и просто, че постановката на поп и джаз, или рок ако щеш, няма нищо общо с хоровото пеене, че е съвсем различно звукоизвличането. Трудно е да се промени, понеже е въпрос на навик, а при мен все пак са 12 години хор... Но аз не искам да спирам с хора, а искам да се науча да пея поп и джаз! Сигурно ще ме посъветвате да тръгна на уроци, но ще ми е трудно да отделям по 15-20лв. за урок... Въпросът ми е как мога да постигна въпросният "микс" и оттам силна атака на тона, възможно ли е без уроци да стане? Бихте ли ми препоръчали някакви онлайн уроци?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че съм голям специалист, всъщност никакъв не съм, но все пак мисля, че когато се задават такива въпроси е хубаво да се уточни за мъжки и или женски глас става дума, както и евентуално възраст, защото има значение за някои природни мутации.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Мимс,аз съм Емилия,занимавам се с  музика от 18 години и с пеене от 8.Аз също започнах с оперно пеене, постъпих е  в  хор.В последствие реших ,че не е за мен този стил и се насочих към пеенето без постановка,т.е.поп,рок,джаз и тн.По принцип е възможно да усвоиш този начин на звукоизвличане,не виждам защо не-да, трудно е да се пречупи този модел на пеене(с  постановка),но не е невъзможно.Познавам много хора,които са успели,аз съм една от тях.Моето мнение е обаче, че може би ще се объркваш от начало(като това начало може да бъде доста дълъг период от време)кога как да пееш, и това ще бъде  доста неприятно за теб -  ще се  забавя развитието ти  и в двете насоки.Все пак, щом така си  решила да действаш -успех!И се зареди с много търпение!

Редактирано от SoulSound
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Мисията ти е доста трудна наистина и все пак напълно възможна!

Доста хора са като теб. Аз те разбирам прекрасно защо искаш да продължиш и с хора, макар да ти се иска и солова поп кариера. Много емоции, сцени, турнета предполагам. Аз например, благодарение на хора и театъра, съм обиколил цяла България и Европа. Посетил съм места, за които не съм си и мечтал... Имам незабравими моменти, които не бих заменил за нищо друго. Да не говорим за контактите с многото прекрасни момичета по турнетата...  ;)  :P     

 

Аз лично пея в хора от доста години. Пея също и в оперетния състав на местния музикален театър... опера, оперета, мюзикъли... и същевременно с това се занимавам и с композиране и изпълнение на собствена и чужда поп музика. В хор "Кантилена” имаме доста момичета и момчета, които се справят повече от прекрасно и с двата жанра. Някои от тях са със завидни вокални качества. От оперетата на театъра също има примери... Имаме и певици, които са учили народно пеене и също са си ОК. Като пример се сещам да ти кажа, че дори и Орлин Горанов и в момента пее прекрасно поп и опера. И според мен се справя прекрасно и в двата жанра.

Не знам дали има рецепта и абсолютно правилен избор по твоя въпрос.

Едни си пеят и двете, някои пък решават да приключат с хоровото пеене, защото усещат, че им пречи. Всеки човек е различен и не се наемам да ти давам съвет да спреш или не с хоровото пеене.

Мисля, че основно трябва да се научиш да усещаш разликата в главата и гърлото си. Да промениш малко навиците си. Да пееш много и непрекъснато и от твоята музика... Наистина е сложна задача да станеш блестящ изпълнител и в двата жанра и различните начини на пеене, но пък спокойно можеш да бъдеш добра певица и на двете сцени. Но пък сред най-важните неща е желанието. Опитвай се да пееш по-силно. Когато си в къщи а защо не и при разпяването с хора, опитвай да пееш високите тонове с повече метал и тембър. В къщи (за да не пречиш на работата на състава) пробвай да озвучаваш фалцетни височини, защо не и да крещиш от време на време, не окръгляй а пей отворени вокалите... Вокалът "А" да не е задължително през "О" и т.н. 

Има и общи неща... все пак става въпрос за пеене. Например ако си успяла да усвоиш дишането и пеенето с опора... с диафрагма... бъди сигурна, че това е нужно при всички случаи и видове качествено пеене.

 

В крайна сметка, зависи и хорът в който пееш, при кой диригент и т.н. Има лоши състави, където пеят доста зле и се събират предимно за забавление и отмора. Ако в твоят хор има добър диригент, много вокална работа, добър репертоар и сериозно отношение…, според мен има доста ползи от пеенето ти там.

 

Не подценявай и момента, че е важно също дали пеенето с твоя хор ти носи удовлетворение и приятни емоции. Как се чувстваш и дали си щастлива е много важно за теб... за всеки човек!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.