Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! Моята история е следната: от 12 години вече пея в хор и винаги много ми е харесвало. Само че в един момент дойде желанието ми да се изявявам и самостоятелно и започнах да си репетирам вкъщи песни, които ме кефят и разбира се, нямат нищо общо с хоровото пеене. Оттук настъпиха и проблемите- не знаех какво става с гласа ми, когато преминавах в главов регистър. Стигах си идеално височините, но просто бяха някакси слаби и звучаха не както исках, по- агресивно, така да се каже. Помислих първо, че проблемът ми е в неизравняването на двата регистъра- започнах да взимам уроци при вокален педагог. Всъщност тя беше оперна певица и правихме различни упражнения с нея, чрез които гласът ми започна да "пробива"- тя ми каза, че пея с много малка част от гласовия си потенциал и има още доста за "изкарване". То хубаво, обаче тази година случайно попаднах на друг вокален педагог и тя ми каза чисто и просто, че постановката на поп и джаз, или рок ако щеш, няма нищо общо с хоровото пеене, че е съвсем различно звукоизвличането. Трудно е да се промени, понеже е въпрос на навик, а при мен все пак са 12 години хор... Но аз не искам да спирам с хора, а искам да се науча да пея поп и джаз! Сигурно ще ме посъветвате да тръгна на уроци, но ще ми е трудно да отделям по 15-20лв. за урок... Въпросът ми е как мога да постигна въпросният "микс" и оттам силна атака на тона, възможно ли е без уроци да стане? Бихте ли ми препоръчали някакви онлайн уроци?

Отговорено

Не че съм голям специалист, всъщност никакъв не съм, но все пак мисля, че когато се задават такива въпроси е хубаво да се уточни за мъжки и или женски глас става дума, както и евентуално възраст, защото има значение за някои природни мутации.

Отговорено (Редактирано)

Здравей Мимс,аз съм Емилия,занимавам се с  музика от 18 години и с пеене от 8.Аз също започнах с оперно пеене, постъпих е  в  хор.В последствие реших ,че не е за мен този стил и се насочих към пеенето без постановка,т.е.поп,рок,джаз и тн.По принцип е възможно да усвоиш този начин на звукоизвличане,не виждам защо не-да, трудно е да се пречупи този модел на пеене(с  постановка),но не е невъзможно.Познавам много хора,които са успели,аз съм една от тях.Моето мнение е обаче, че може би ще се объркваш от начало(като това начало може да бъде доста дълъг период от време)кога как да пееш, и това ще бъде  доста неприятно за теб -  ще се  забавя развитието ти  и в двете насоки.Все пак, щом така си  решила да действаш -успех!И се зареди с много търпение!

Редактирано от SoulSound
  • 3 weeks later...
Отговорено

Мисията ти е доста трудна наистина и все пак напълно възможна!

Доста хора са като теб. Аз те разбирам прекрасно защо искаш да продължиш и с хора, макар да ти се иска и солова поп кариера. Много емоции, сцени, турнета предполагам. Аз например, благодарение на хора и театъра, съм обиколил цяла България и Европа. Посетил съм места, за които не съм си и мечтал... Имам незабравими моменти, които не бих заменил за нищо друго. Да не говорим за контактите с многото прекрасни момичета по турнетата...  ;)  :P     

Аз лично пея в хора от доста години. Пея също и в оперетния състав на местния музикален театър... опера, оперета, мюзикъли... и същевременно с това се занимавам и с композиране и изпълнение на собствена и чужда поп музика. В хор "Кантилена” имаме доста момичета и момчета, които се справят повече от прекрасно и с двата жанра. Някои от тях са със завидни вокални качества. От оперетата на театъра също има примери... Имаме и певици, които са учили народно пеене и също са си ОК. Като пример се сещам да ти кажа, че дори и Орлин Горанов и в момента пее прекрасно поп и опера. И според мен се справя прекрасно и в двата жанра.

Не знам дали има рецепта и абсолютно правилен избор по твоя въпрос.

Едни си пеят и двете, някои пък решават да приключат с хоровото пеене, защото усещат, че им пречи. Всеки човек е различен и не се наемам да ти давам съвет да спреш или не с хоровото пеене.

Мисля, че основно трябва да се научиш да усещаш разликата в главата и гърлото си. Да промениш малко навиците си. Да пееш много и непрекъснато и от твоята музика... Наистина е сложна задача да станеш блестящ изпълнител и в двата жанра и различните начини на пеене, но пък спокойно можеш да бъдеш добра певица и на двете сцени. Но пък сред най-важните неща е желанието. Опитвай се да пееш по-силно. Когато си в къщи а защо не и при разпяването с хора, опитвай да пееш високите тонове с повече метал и тембър. В къщи (за да не пречиш на работата на състава) пробвай да озвучаваш фалцетни височини, защо не и да крещиш от време на време, не окръгляй а пей отворени вокалите... Вокалът "А" да не е задължително през "О" и т.н. 

Има и общи неща... все пак става въпрос за пеене. Например ако си успяла да усвоиш дишането и пеенето с опора... с диафрагма... бъди сигурна, че това е нужно при всички случаи и видове качествено пеене.

В крайна сметка, зависи и хорът в който пееш, при кой диригент и т.н. Има лоши състави, където пеят доста зле и се събират предимно за забавление и отмора. Ако в твоят хор има добър диригент, много вокална работа, добър репертоар и сериозно отношение…, според мен има доста ползи от пеенето ти там.

Не подценявай и момента, че е важно също дали пеенето с твоя хор ти носи удовлетворение и приятни емоции. Как се чувстваш и дали си щастлива е много важно за теб... за всеки човек!