Jump to content
Българският форум за музиканти

Обяснение?


johnnies

Recommended Posts

 На 13 съм и гласът започна да мутира от година и половина. Преди пях първи глас, но вече се оттеглих на втори, защото не стигам някои височини. Обожавам да пея и не се сдържам на песните, които харесвам. Веднъж, както си пях ми се сопнаха, че съм пеел фалшиво (казано от човек, който не разбира грам от музика), а момичето до мен, което се занимава с музика от малко каза, че не е фалшиво, а е просто втори глас. И въпросния неразбиращ човек каза: "Смятай, щом пее 2ри глас без да го знае!" Отскоро занимавам с музика и нямам никаква представа дали това е хубаво или лошо. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбрах въпроса: дали е хубаво да пееш, или дали е хубаво да си 2-ри глас? Или дали е хубаво, че някой ти е казал, че е фалшиво???? Или дали е хубаво, че отскоро се занимаваш с музика?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не виждам какви качества са нужни освен да не си глух и бавноразвиващ, за да усетиш кога някой пее фалшиво. Смешното е, че и уж изпечени музиканти, прУфесионалисти, че и със самочувствие не усещат колко се излагат. Лошо е да го приемаш като обида - може да не ти е било ден, може и да си изфалшивял ей така, случва се. Но и аз като аараб не разбирам въпроса, ня който очакваш да ти отговорим?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ти разбрах питането :)

Само човекът, който ти го е казал това и тези, които сте присъствали знаете с какво намерение е казано :)

Ако пуснеш аудио пример бихме могли да ти кажем, дали е фалшиво или не.

На мен ми звучи като човекът да не прави разлика между "фалшиво" пеене и пеене на вокална линия, която се съотнася към основната мелодия и звучи хармонично/дисонансно. Неразбиращите от пеене често описват неинтонираното пеене, пеенето между тоновете, извън тоналност, монотонно, както и ВСЯКА мелодия, различна от основната с общата думичка "фалшиво".

Това, разбира се звучи обидно за един певец, особено ако самият той не е наясно за кое от всички неща става дума и не си е изградил представа за собствените си способности.

Пеенето на хармония, дали ще е втори, трети, четвърти и т.н. глас просто значи, че всеки от двамата, тримата, четиримата и т.н.певци/група певци пее различна мелодия, съобразена с хармонията.Мелодията се различава от основната, без да е "фалшива" - може да бъде примерно терца отгоре, терца отдолу, може да бъде на един тон, може някои тонове да са в унисон с основната мелодия, а други отстоящи по-близо или по-далече от тона в основната мелодия. На този принцип се строят както "гласовете" в хоровете, така и беквокалите в поп музиката. В този смисъл "вторият" глас може да бъде както "по-висок" така и "по-нисък". Така че това, което ти имаш предвид като казваш, че си се "оттеглил" да пееш втори глас е просто, че се чувстваш по-сигурен да пееш хармония "под" основната вокална мелодия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.