DaftFunk Публикувано Януари 27, 2005 Публикувано Януари 27, 2005 От какъв материал са направени гърбовете на акустичните Овейшън. И другото .. "Martin" или "Ovation" .. като говорим за акустика с традиции Цитирай
synchu Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 (Редактирано) От какъв материал са направени гърбовете на акустичните Овейшън. И другото .. "Martin" или "Ovation" .. като говорим за акустика с традиции синтетика. Зависи к'во искаш да свириш Но по принцип - Martin all the way! Taylor също не са лоши. На Гибсън акустичните са много добри. Абе има много много добри акустични китари. Редактирано Януари 27, 2005 от synchu Цитирай
bulby Отговорено Януари 27, 2005 Отговорено Януари 27, 2005 Мда, ама Гибсън в БГ никой не ти внася. Аз и за "Martin" не знам де... Цитирай
DaftFunk Отговорено Януари 27, 2005 Автор Отговорено Януари 27, 2005 Ами за Гибсън ясно ... то и Мартин са доста доста скъпи .. един сносен Мартин акустичен е от сорта на 3-4 хиляди долара ;-))))))))))))))) За Тейлър съм съгласен ! Относно Ovation ... знам че е синтетика, но по-точно какво. Именно защото е синтетика затова ми е интересно. Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Юли 25, 2009 Отговорено Юли 25, 2009 ^ Гледах едно филмче, в което показаха как правят чела от фибростъкло и епоксидна смола - в резултат звука излизаше доста силен и бистър. На сайта на Ovation не пише нищо за материала от който правят тялото (Body Type: Mid-Depth Bowl ???). Ако някой ползва такава китара би ли споделил впечатления? Цитирай
Dread Отговорено Юли 25, 2009 Отговорено Юли 25, 2009 Аз имам нисък клас Овейшън или по-скоро някаква дъщерна фирма Applause, лицензна (Fender - Squier), която имитира сравнително успешно оригинала най-вече като оттенък на звука, но само до там. Закупих от Райзинга за около 450лв. и съм доволен. Та на въпроса - не мога да преценя какво точно е покритието, но май си е сравнително обикновена пластмаса, която пуска боя и цапа гащи, като се заседиш с китарата. Сравнявал съм я много пъти с Овейшъна на един приятел, който е за 1200 евро и поне според нас материалът, който е на гърба е същият. Цитирай
Бицев Отговорено Юли 25, 2009 Отговорено Юли 25, 2009 ^ Не е 'обикновена пластмаса', материалът на Овейшън е доста специален композит, патентован от фирмата. Нарича се Lyrachord и се произвежда само под формата на китари, не се продава отделно като материал. Представлява основно влакнесто-армиран полимер (силикатни влакна - вероятно стъклени, в някаква смола), но към това има и други добавки в хода на формоването на черупката. Вариант (в почти всички съвременни модели) е Lyrachord GS (за 'glass spheres') в материала са добавени кухи микросфери (стъклени топченца с големина на ситна трапезна сол), които значително олекотяват изделието (старите Овейшъни са доста по-тежки), като запазват здравината и акустичните качества. Всъщност за акустичните качества се спори - по-лекият материал вибрира и според фирмата подобрява резонанса, но според лютиерските традиции гърбът не трябва да трепти (затова се прави по-тежък) и някои намират класическите Овейшъни от 60-те и 70-те да имат по-добър звук. Не знам от какво е легенът на Applause, но е възможно както всички по-евтини китари (като Stagg и подобни) да използват по-масов и достъпен материал, а не патентования Lyrachord. Обикновено това е листов полимер предварително армиран с въглеродни влакна (carbon fibre, някъде го наричат graphite). Той е много здрав и технологично много лесен за формоване (което снижава цената на изделието), но е предназначен за автомобилни панели, лодки и спортни изделия, куфари и какво ли не с черупкова форма - т.е. не е специално проектиран като материал за акустични нужди, оттам и разликите в звука (които са по-чуваеми 'на сухо', без усилваел; през електрическия канал вече звукът зависи от пиезо елементите и предусилвателя, а не толкова от тялото). В някои от най-евтините 'китари' е възможно да се използва и 'обикновена пластмаса' (термопласт като ABS или дори полипорпилен), но те ще са (а) уязвими от ритници, и (б) със скапан звук. За 'пускането на боя' нямам информация. Свирил съм с класически Овейшън от 70-те и (тогава се носеха бели и светли панталони) не съм забелязал нищо такова. Възможните обяснения са: (а) по-некачествен материал в евтината китара, напр. с икономисана/намалена спояваща смола, при което част от пълнителите (напр. въглен прах / сажди, които се добавят за цвят) да не са добре споени и да се отделят при триене, или (б) материалът изобщо не е оцветяван 'в маса' с пълнител, а накрая е пръскан (боядисан) с повърхностен слой боя. В посления случай би следвало, след доста употреба, в местата с повишено триене този слой да се износи и отдолу да се покаже различен цвят и материал. Ако е много сериозен проблема, едно тънко изпръскване с безцветен лак (само на гърба!), напр. акрилен или повърхностният лак за коли (върху металик) - няма да навреди на звука, а ще ти предпази гащите Цитирай
Recommended Posts