Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за двойни адаптери


Recommended Posts

здравейте , искам да питам знаещите как да си сложа новите двойни адаптери на орфея , преди беше с оригиналните си които са били единични , сега незнам първо на какво разстояние един отдруг да сложа адаптерите , после незнам спрямо струните как да са разположени , трябва ли да са според пъпките на адаптера ? имам предвид пъпка под струна ?? или ? за височината също незнам , но нея мога да регулирам впоследствие ,за разлика от самото разположение на адаптера което няма да мога да регулирам понеже трябва да пробия точни дупки в капака на китарата , а и отдолу дървото трябва да пробивам .Също така знае ли някой с какво мога да пробивам ?? мисля с дрелката и с накрайник като дискче има едни , невиждам как другояче да стане , ще пускам и снимки ако трябва нещо да се доизясни ...само искам да ви кажа някой ако мисли да напише занеси я на някой който разбира да не го пише - Няма такъв вариант ! Сайтове в които е описано също вършат работа , ще съм много благодарен ако ми окажете съдействие , понеже поправката на тази проклета китара започна още пролетта и се надявам да мога да си свиря зимата на кубето с новите и китайски <_< адаптери , благодаря много

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дупки се режат с фреза. За разположение - накарай някой да свири на нея, и движейки адаптера си харесай място, където ти звучи. По принцип си има и стандартни места(които се смятат, като се ума предвид дължината на мензурата), можеш да намериш инфо в нет-а. По принцип е желателно струните да са точно над пъпките, но не винаги е възможно. Оптималното разстояние е около 2.5мм от струните при натиснато последно прагче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря за отговора , обаче проблема е че няма как да стане да движа адаптера и да свиря , просто невиждам как ще стане , къде в нета има инфо , незнам с какви думи да го търся ? също можеш ли да ми кажеш какви са разликите ако струните са ниско до адаптерите и съответно ако са на оптималното разстояние дето викаш 4е е 2,5мм .Другото което се чудя е адаптерите един от друг как трябва да са ? и от грифа и от магаренцето ? а мензурата откъде до къде да меря ? ох мн въпроси нищо май не ми се изясни , кажи моля те сайт или с какви думи да търся че просто не става каквото и да пиша ,благодаря пак много

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Инфо в нета има колкото щеш, но предимно на английски език.

Ами пробвай с ключови думи guitar, pickup, pickup position, scale length, и други, както и изречения, в които участват. Ако струните са прекалено ниско до адаптера, понякога ще ги придърпва с магнитното си поле, и ще се чува ужасно изпукване. Също така, когато магнита дърпа силно струните, започва да им отнема от енергията на трептене. Ако разстоянието е твърде голямо, тогава се чува много тихо.

 

Мензура се начича разстояниято между двете точки, между които е опъната струната.

 

Има много сайтове като ProjectGuitar и други подобни, обаче са на английски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

приателю , цял ден прекарах да търся тия щуротии в и-нет , има много сайтове знам , но немога да открия нищо , написах какво трябва да направя ,ако мога да го сторя няма да питам , много се затруднявам и нямам право на грешка в случая , искам едни стандартни мерки , ако трябва да снимам китарата и да дам мерки където има нужда ,не ми се иска да стане гаф , та ако можеш ми помогни по-детайлно ,благодаря !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе какво толкова и се чудиш на таз китара не мога да разбера. Пробиваш 2 отвора под струните, единия до бриджа, а другия, до грифа. Включи адаптера, дръж го в ръка, периодично дърпай струните, и виж къде ти харесва звука. Там пробий отворите. То така или иначе няма да стане най-добрата World Class китара от това, та не виждам какво толкова си се притеснил.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ей прав си ,трошка е китарата ама си ми харесва сега ,искам да я стегна , и ми остана само това ,аз мога да пробия 2 дупки и съм сигурен ,че ще свири и без да ги измервам точно , но ще дойде един гаден момент в който ще се усети къде съм кривнал в слагането и 4 месеца протакане ще идат на вятъра , така че едно малко усилие би било от голяма полза ,както и да е явно ще ги слагам така след като немога да я занеса на някой дето знае...благодаря се пак за помощта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

някой може ли да помогне за свързване на адаптерите към проклетата китара ? ,същост ditronix доста помогна и много благодарности , но искам да съм сигурен , та от адаптерите излизат една маса , един зелен и бял(свързани) , един черен и един червен ............. от китарата са червен ,жълт и оплетката(масата) , та как трябва да са вързани помежду си ??????????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко адаптора ще слагаш, как ще ги слагаш, колко потенциометъра ще ги регулират и какъв превключвател ще използваш за тях? Имам предвид - само 2 двойни ли ще са, или 2 двойни и един единичен между тях. А и превключвателят (switch-ът) какъв ще е, 3-степенен, 5-степенен?

 

Иначе пишеш в Google "guitar wiring" и си харесваш каквото ти трябва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еха знаех си ,че трябва да го спомена , значи , 2 двойни адаптера , имам 2 волюма и един тон , това са ми потенциометрите , само това , нищо повече , няма суичи , няма копчета , директно двойните адаптери да свирнат искам , масата ми отива в екран , който съм правил с фолио и с помощта на ditronix да не пропусна още едно благодаря да му напиша тука :) , това е , днеска ще пробвам да ги вържа пак , вчера не успях , та всяка помощ ще е от нужда , благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробий си дупка за превключвател или си сложи на мястото на тон-потенциометъра - без ключе каква ти е файдата да имаш 2 адаптера?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е за кво ми е ключе , за да си щракам ли ? аз искам да си пила и с 2та адаптера , се пак мерси за инфото , аз сам ще си я вържа ........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж ся, ключето превключва между 2-та адаптера. Казваш, че искаш да свириш на 2-та едновременно, обаче едва ли това е, което искаш (без да се обиждаш :godbless: ). Просто звукът на 2-та адаптера е различен, в зависимост от положението им на китарата. Примерно този откъм бриджа дава повече високи и по-стегнат и остър звук (за рок ритъм и сола, а пък Алекси Лайхо примерно има само бридж адаптер), а този към грифа - някак си по-заоблен звук, има по-блусарско или джазово звучене (според мен) - примерно Сантана често свири на него. А комбинацията от 2-та не е много често използвана, аз понякога я ползвам, когато свиря чисто. Тъй че по-добре си сложи едно ключе, няма да съжаляваш - ако имаш някой приятел с китара, пробвай на неговата и ще усетиш разликата в звука.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.