Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпросче за нивата на песните RMS


Recommended Posts

И все пак, колко е максимума до който мога да стигна, като RMS. Telerig каза, че може   и до -2, Martist спомена -5-6, из дебелите учебници още си пише -10????

Леееееко съм объркан.... помагайте.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма ограничения, ако записите на Куийн и Пинк Флойд от края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век са с РМС -16, - 18, то днес спокойно може да се видят РМСи от порядъка  -5, -6, че и -4 някой път.  Пак казвам - не е проблема и -2 да бъде примерно. Въпроса е в това да звучи добре и да няма загуба на динамика, да има разлика между силни и слаби части на песента. Да се случва нещо динамически, като влезе припева да се отвори пространствено примерно звуковата картина....ритъм секцията да "диша" и бийта да те кара да си тактуваш пък дори и при тези екстремни стойности. Тук си проличава кой е добър в това. Ако РМС-а обаче е самоцел, тогава не остава много за музиката....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Тъкмо това щях да пиша, че надали някой от Големите сяда пред конзолата с мисълта "това парче ще го кача до -4". По-скоро добрата им работа и професионализъм водят до съответните резултати. Също, доколкото не ме лъже паметта, имаше поне няколко стандарта, касаещи определянето на тази величина

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би правилния въпрос слушайки един майсторски микс е не колко е РМС-а, а по-скоро защо е толкова , какъв е  ефекта от това и как е постигнат с какви средства и похвати. Мисля, че ако човек иска да стане добър в това - трябва да се научи да прави точен анализ и дисекция на работата на майсторите. Даже не трябва ами е задължително според мене. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще не е задължително един рип да е правен некадърно от пиратски източник за да клипва. Прословутият "Death Magnetic" на Metallica си клипва жестоко по съвсем оригиналните CD-та и то не само тук там.... и не е само той. Тъй ще е от тук нататък  ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те моите въпроси край нямат :) Но с течение на времето се надявам да си отговоря ;)

Никой не казва какво слага в супата, да не му вземеш хляба.......

Благодарско за отговорите ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много пъти не само продуктите за супата са важни, а и самото приготвяне. А то може да бъде доста сложно и трудно за обяснение... И баба все ми казва как прави супата, ама никога не успявам да я добутам вкусна като нейната ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да вземеш хляба на някой, който прави единствена по рода си супа. Хората го търсят точно за това. :) По-скоро на базата на търсене, учене, екпериментиране и много много работа и опит създай собствена и уникална супа. Както Mairomaster каза отговора на един твой въпрос понякога не е еднозначен и изобщо не става въпрос за взимане на хляб. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

aarab, Поразгледай тук - http://www.youtube.com/playlist?list=PLFC57D274A1E94943 - доста се говори на тема супа, а и покрай съставките казва и някои съвети за приготвяне :) Ся дали ще успееш да я направиш като хората чорбата, е друга тема :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Метафората ми беше малко погрешно преекспонирана....

Идеята ми беше, че във всяка супа има основни неща и малки тънкости. Тънкостите се учат с опита, както споменахте, но основните неща трябва да ги прочетеш или научиш от някой :)

Това имах в предвид. 

Иначе бъркам едни чорби тука, хората казват, че се ядват :D

Благодаря за отговорите и поздрави от морето :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.