Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за текстописането или как става цялата работа? :)


Фей

Recommended Posts

Здравейте, мили хора! Имам един въпрос. Аз пиша стихове от доста години и направо си умирам някой да изпее някой мой текст :) но си давам сметка, че вероятно има разлика между стих и текст на песен, та въпросът ми е - как става цялата работа - тоест трябва ли да пиша текста по музика или може и обратното - някой да напише музика по текста ми? И въобще как музикантите се свързват с текстописци?  Всъщност - има ли според вас някакъв шанс въобще някой да поиска да изпее текст на някакъв неизвестен непознат писател или да изтрия това от списъка си с желания? :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

От всичко може да стане песен.

 

вероятно има разлика между стих и текст на песен

 

Разлики от стих и текст за песен има, зависи какъв е търсеният резултат: рими, брой срички, послание...

 

И сега по конкретните въпроси:

 

трябва ли да пиша текста по музика или може и обратното - някой да напише музика по текста ми?

 

И двете са практически доказани решения.

Когато има създадена музика има два варианта:

- когато има готова мелодия

- и когато има само акомпанимент (акордна прогресия, ритъм, но няма ясно изразена мелодия).

 

Става ясно че при първият вариант текста трябва да се напасне ритмически и като времена с готовата мелодия

При вариант две, отново трябва да се напасва но доста по свободно тъй като още няма мелодия.


 

И въобще как музикантите се свързват с текстописци?

 

Чрез форуми като този :D, телефони и всякакви други средства за комуникация...

Естествено по-голямата част от текстописците на песни са музиканти и те самите.

 

Обобщавам че всичко, казано по-горе са мои разсъждения, от интереса ми по темата отколкото някакви правила или факти. :)

 

Всъщност - има ли според вас някакъв шанс въобще някой да поиска да изпее текст на някакъв неизвестен непознат писател или да изтрия това от списъка си с желания?

 

Тук отговора е кой искаш да я изпее и какво искаш ти в замяна.

 

Тъй като комуникацията като нов член ти е ограничена, пиши ми на skype: mike86bgtsubasa

да видим можем ли да направим мелодия и песен от някой твой стих.

 

п.п.

Ще се радвам, някой по опитен и с повече практиката по темата да драсне своя отговор и виждане

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Доказано най-лесният начин да намериш кой да композира и изпълнява песни с твои стихове е да пуснеш някакво демо тук в темата и да докажеш уменията си на текстописец. А иначе аз лично съм на мнение, че от всеки ритмичен текст става песен ;)

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за бързите отговори! :)

 

Ами, Mike_MnD, нищо не искам в замяна, достатъчно ще ми е удовлетворението. Бих имала само леки претенции относно стила - предпочитам да е рок или метъл, или някаква балада... (много си го представям в стил Nickelback, но може би много пък искам :) ) Само не и поп фолк или нещо подобно (не ме разбирайте погрешно, нямам против всеки да слуша каквото си ще, просто наистина не искам стиховете ми да се сдобият с такава мелодия) :) След малко ще те намеря в skype, благодаря ти!!!

 

hand_of_doom - ще пусна тук няколко линка към мои стихове, само искам да поясня, че не претендирам с никакви умения като текстописец, не се имам за някакъв мега талант, затова и задавам въпроси, а не се предлагам :) Пиша това, което ми харесва и го правя за себе си :)

 

Ето 2-3 мои писания:

 

"След като прегръдката ни свърши"   http://www.stihovebg.com/Poeziya/Druga-poeziya/Sled-kato-pregradkata-ni-svarshi/156833.html

 

"Прах и свещи"   http://www.stihovebg.com/Poeziya/Druga-poeziya/Prah-i-sveshti/133430.html

 

"Тя е..."   http://www.stihovebg.com/Poeziya/Druga-poeziya/Tya-e/62823.html (това е бая старичко)

 

Всъщност не знам дали избрах подходящи, но това е профилът ми http://www.stihovebg.com/authors_info/author/DominuS/

 

И моля ви, в случай, че не ви харесат, не казвайте обратното само от любезност, както повечето хора правят. Критиката не е лошо нещо :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Прочетох ги трите, най-много честно казано ми допадна това, което нарече "бая старичко". Като цяло много ми допада съдържателността на стиховете - не са просто нахвърляни поредици от думи, а от тях ясно се усеща чувството на пишещия. Положително впечатление ми направи също така използването на художествени изразни средства - на място и с вкус, без да се прекалява.

 

Ако трябва да ги разглеждам като стихотворения, а не като текстове на песни, бих отбелязал, че на места ми се губи ритмичността на стиховете (не е избрана стихотворна стъпка или по-често такава присъства, но има отклонения от нея). При лееща се мелодична вокална линия това може да бъде замазано и да не личи, но ако искаш да пишеш текстове за по-енергични песни, както и за такива, в които текстът сякаш се рецитира (не говоря само за речетативи), трябва да наблегнеш към спазване на съответните стихотворни стъпки.

 

В обобщение на казаното дотук - не смятам, че ще бъде пресилено, ако кажа, че определено ти се отдава да пишеш. Мога само да добавя, че за да получаваш все по-добри резултати, трябва да не спираш да пишеш. Виждам, че имаш добра езикова култура и усет при писане. Не спирай с четенето на художествена литература - наистина обогатява много, а и често е източник на интересни вдъхновения ;)

 

Успех! :thumbs_up: :thumbs_up: :thumbs_up:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Благодаря за това, че отдели време да прочетеш и коментираш! Съгласна съм с теб, стъпките наистина ми куцат на места, пък често ги има, но пак някак не се чете гладко - просто трябва да поработя повече над това :)

Разбира се, че няма да спра да чета (нито пък да пиша).

Благодаря ти отново! 

Link to comment
Share on other sites

Браво.На мен много ми харесаха текстовете.Обикновенно в такива аналогични теми ми идва малко в повече патоса. А това са едни хубави нормални текстове , подходящи да се изпеят с удоволствие.
 

P.S. 

 

"Пада пепел... пада на талази
от тавана – пепел на парцали."
Това много ме изкефи, защото тук излизаш от клишето - казваш нещо ново с твои думи..апък , то това е важното


 

Edited by Басурендер
Link to comment
Share on other sites

Радвам се, че са ти харесали :)

Дано наистина са подходящи да се изпеят, че ми е голям мерак някой да го направи (е, не задължително тези, просто някой мой текст) :) Благодаря, че отдели време да прочетеш!

Link to comment
Share on other sites

и аз ще се включа практически зависи от стила на музиката, при рапари принципно първо се пише текста след което се прави беат-а по него, не всички правят така някои правят текста по мелодията като мен напримерно, при чалгата напримерно се свири по текста и така се записва, при всеки стил е различно и няма точно доказано как е правилният начин, всеки както може бих казъл аз.. относно това дали готов текст може да пасне на инструментал които не е подходящт за текста почти не-възможно трябва да си много добър певец за да направиш такава магия... това исках да кажа, благодаря. :)

Link to comment
Share on other sites

Аз ти благодаря. 

 

относно това дали готов текст може да пасне на инструментал които не е подходящт за текста почти не-възможно трябва да си много добър певец за да направиш такава магия... 

 

Аз имах предвид дали има значение кое е първо - музиката или текста, тъй като не ме бива много в писането по музика. Граница си е. Иначе сигурно даден текст трудно ще пасне на инструментал, който не е подходящ за него :) 

Благодаря ти за отговора :)

Link to comment
Share on other sites

В нашата скромна формация Ghost Warfare обикновено китаржията съчинява музиката и после по нея аз правя мелодията на вокалите и пиша текста. Напоследък обаче не рядко се случва той да измисли и музиката, и текста, и ритмичното му поставяне. Понякога и на мен ми се случва, но както и да го въртим - в най-голям процент от случаите първо правим музиката, след това текста. Засега има точно 1,5 изключения които подех аз с едни текстове, които ми дойде нуждата да напиша - Fall и Comprehension (Flight Of The Fallen). На Fall той съчини музиката по текста, а за Compehension - аз, само дето в един момент, докато пишех, текста свърши, а песента - не! (затова 1,5, а не цели 2 изключения) :D Тааа ще се доработи, де, но мисълта ми беше, че, както казват и съфорумците по-горе - формула няма! Каквото ти дойде най-напред - това пишеш, а след/заедно с него - останалото.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравей Фей! И аз като теб пиша текстове (само от време на време и не са много) и съм си задавала същите въпроси. Много от изпълнителите сами си пишат и музиката и текстовете, но все пак има шанс "някой да поиска да изпее текст на някой неизвестен писател"..защото на мен ми се случи :)..всъщност не беше по мой текст , а по тяхна музика написах нещо..А между другото ти имаш много по-голям потенциал..Успех!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

здрасти, Фей.. аз пиша песни от 1 година насам, доста ми куцат текстовете обаче. прочетох едно твое стихотворние "В трето лице" и много, много, много ми хареса,   сега ще прочета и други, но не издържах :Д и реших да ти пиша.. та.. не знам дали все още имаш желание да чуеш твой стих като песен, но аз определено искам, защото и аз пиша текстове, но моите стават трудни за пеене..  пиша и на английски разни парчета, но стават много банални. имам и няколко песни които си харесвам де, но са само няколко, имам нужда от хубави текстове на български.. и аз харесвам Nikelback btw и то доста. надявам се все още да имаш желание  пиши ми ако е така на skype: shashishash или |_|Painfully_Blunt=='' или тук :) както решиш.. Peace :P
    

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.