Mephistofel Отговорено Септември 2, 2006 Отговорено Септември 2, 2006 Към модераторите:Съжалявам, че махнахте някои ат най съществените постове. Ако "махнахте" е равнозначно на "изтрихте" - тук теми и мнения се трият само в краен случай,всичко друго отива в "Проблемни теми",или гальовно - "Кофата". Темата не съм чистил аз,но в мненията преместени от колегата не намирам нищо "съществено": Тук. Няма смисъл да ми отговаряте,влиза в графа "Офтопик" и ще си замине. Цитирай
Mike Отговорено Септември 3, 2006 Отговорено Септември 3, 2006 Групата е едно цяло. Всички трябва да са координирани и да знаят какво правят. Не може ти да си пееш каквото си искаш и другитре да се съобразяват с теб. Съобразяване трябва да има когато някой сбърка и тогава другите трябва да го прикрият и да не личи тоя гаф. Една песен обикновено не се свири като се използва само една тоналност, защото ще е монотона, скучна. Това исках да кажа и затова написах, че певеца трябва да знае хармонията на песента. Той трябва да има добре развит хармоничен и мелодичен слух, да чува какво става около него и да направи всичко възможно, за да вучи добре. Не се гордея, че съм прочел скромната книжка, за която писах, но там нещата са обяснени разбираемо и затова ти я препоръчах. За да се постигне желания резултат трябва да се свърши предварителната работа. Като знаеш и можеш това, което ти трябва няма да имаш проблеми. Цитирай
AlFiA Отговорено Септември 8, 2006 Отговорено Септември 8, 2006 Та въпросът ми е:От къде, уважаеми певци, имате тази силно развита музикална памет и всичко, идващо с нея (самочувствие, например), та ви мързи едно До да научите, а успявате по 40 - 100 парчета да изпеете? :wall: Мога да те уверя че всяко дете с добър музикален слух може да пее без ноти. Без да знае нито тоналности, нито октави. Както и да свири котешкия марш! Или да каже наизуст 4 стихчета без да познава още буквите. С пеенето играта е още по-лесно запомняща се. И 50 песни слушайки детски касетки може да ти ги изпее. Естествено че ще ги пее с детско гласче и интонация. Пък може и интонация да ти я докара и на възрастно ръмжило с малко повече усилия... без да го интересуват нотите, важното е касетофонът да акомпанира. Цитирай
noti4ka Отговорено Юни 22, 2007 Отговорено Юни 22, 2007 Абсолютно съм съгласна с Taka li e,защото 90% от певците незнаят какво се случва в цялата песен!От собствен опит знам,че без да си наясно с хармонията и всичко останало и най-важното- БЕЗ ДА СЛУШАШ останалите докато свирите,просто не се получава.Аз самата съм пяла в групи и просто,когато всички са подготвени няма проблем и репетицията тече абсолютно гладко.Друг е въпросът,че има страшно много мързеливци,които си мислят,че знаят песента,а не е така. Според мен е СРАМОТА да не знаеш какво пееш(или свириш).Всеки,който нарича себе си "музикант"е длъжен да е абсолютно наясно с всичко!Евала на тези,с абсолютен слух,но само това не е достатъчно. И понеже съм на джаз вълна от много време,заедно с приятелят ми(той е китарист)се отказахме да търсим сериозни хора за работа и се хванахме да правим стандарти и тн.Еми колкото повече пееш джаз,разбираш колко ти е НУЖНО да знаеш акордите и всичко останало,за да можеш да направиш една не само вярна,но и интересна импровизация.Мисля,че който се чувства обиден от истините,за които говори taka li e ,значи трябва да се замисли. Ако си наясно и имаш нужните знания няма защо да се обиждаш. Това е мойто мнение-за да наричаш себе си музикант,трябва да си грамотен! Цитирай
NIKOCHIM Отговорено Юни 24, 2007 Отговорено Юни 24, 2007 -за да наричаш себе си музикант,трябва да си грамотен! Хм... нова ме навежда на една асоциация. Един художник трябва ли да познава всички цветове в природата за да може да нарисува една хубава картина? И какво те кара да мислиш, че един "грамотен музикант" е добър творец? Има такива, които създават музика (разбира се повечето от тях много добре знаят какво свирят, НО има и изключения, които по някога са доста чести) и такива, които "изяждат" теорията и нотите с надеждата един ден да изкопират това, което по-горните са създали. Ще дам един пример. Имам позната която преди няколко години завърши консерваторията и в момента се занимава съвсем сериозно и професионално с пеене, но ако я накараш да седне на пианото и да ти изпее нещо и да си акомпанира просто ей така.....забрави! Пълна скръб! Така че нямаш ли нещо в главата си, нещо което искаш да споделиш, без значение колко си "грамотен" си оставаш посредствен "грамотен" музикант. P.S. Май ще трябва да разграничим музикантите от творците. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Юни 25, 2007 Автор Отговорено Юни 25, 2007 (Редактирано) -за да наричаш себе си музикант,трябва да си грамотен! Хм... нова ме навежда на една асоциация. Един художник трябва ли да познава всички цветове в природата за да може да нарисува една хубава картина? Не, не трябва, но е добре да ги различава И аз имам една асоциация - един писател трябва ли да може да пише, за да може да пише? Редактирано Юни 25, 2007 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
Tania Отговорено Юни 28, 2007 Отговорено Юни 28, 2007 За да не е нужно художника да познава цветовета,нетрябва поне да е делтонист Но ако музиканта няма ухо,грамотноста е необходимоат. Цитирай
starlight Отговорено Юни 28, 2007 Отговорено Юни 28, 2007 Явно че човека, който е пуснал темата я е пуснал визирайки конкретно някой, който е МНОГО ЗЛЕ. Лично на мен ако ми се чукне тон на баса мога да кажа кой е тона и да изпея три тона нагоре или надолу без да ги изфалшивя. Въпроса с вокалите в БГ е малко "по-различно" стоящ, отколкото с колегите ни на запад. Говоря конкретно за хеви метъл. Тук обикновено една банда си наема вокал (който и попадне) и почват да свирят нещо, много често дори изпято с грешен текст. Просто няма кадърни кадри, няма и голям избор. Това е проблема. На запад не е така. Ако искаш да пееш с някоя по-сносна банда, отиваш, казваш им какво ще изпееш. Казваш им дали е транспонирано или е в оригиналната тоналност и го изпяваш акапела. Чисто и ясно. Всичко се вижда. Има дори такива маниаци, които държат певците им да могат да пеят на "прима виста", но аз съм категорично против подобни изгъзици. А относно самочувствието - един добър вокал е длъжен да има самочувствие, дори да е малко наперен, даже нагъл. Затова наричат вокала фронт мен (фронт дама). Иначе щяха да викат така на баса. Обикновено когато една банда се издъни винаги мазното го обира певеца дори и грешката да не е негова. Цитирай
Tania Отговорено Юни 28, 2007 Отговорено Юни 28, 2007 Много съм съгласна със Starlight относно това което казва за самочувствието.Но и за това че в Бг вокалите са кът не съм съгласна. Напротив талантите са много повече тук отколкото в чужбина.Но истината е в това че почти винаги тези които не могат да пеят са по нахални и имат повече самочувствие,а истинските таланти са скрити.За което изобщо не трябва да се радваме,но за съжаление това е факт. Цитирай
Recommended Posts