nalis Публикувано Май 15, 2013 Публикувано Май 15, 2013 Въпроса е ясен.Сдобих се с японски кларинет,обаче не знам точния модел.Интересува ме има ли някакъв начин или разлика да открия какъв ми е кларинета?Дали е Ев или Вв?Да добавя и друг въпрос,кой тип е по-дибър според вас?Благодаря за отзовалите се. Цитирай
nalis Отговорено Май 16, 2013 Автор Отговорено Май 16, 2013 Ако имаш предвит вътрешния отвор на частта където са клапите е 2см.А на дължина кларинета е 62см.Интересува ме това дали е пълен биом или полубиом.Мисля че,тези Ев и Вв показват това?? Цитирай
XAS Отговорено Май 16, 2013 Отговорено Май 16, 2013 Измери дължината. Несериозно. Иначе, изсвиреното "ла" на пианото е "фа#" за Еb инструмента и съответно "си" за Bb. Първият е по-къс на дължина. Най-употребяван е втория. Но в оркестър се използват, освен Es кларинет - (Eb), още алтов кларинет и бас-кларинет. Цитирай
XAS Отговорено Май 17, 2013 Отговорено Май 17, 2013 Пълен, непълен бьом - това е най-малкото, което трябва да те интересува в този начален период на запознаване с кларинета. Цитирай
nalis Отговорено Май 17, 2013 Автор Отговорено Май 17, 2013 Ето го и кларинета:http://imageshack.us/photo/my-images/46/img4133a.jpg/ Цитирай
XAS Отговорено Май 19, 2013 Отговорено Май 19, 2013 На снимката се вижда един кларинет полу-бьом система от среден клас. Цитирай
nalis Отговорено Май 23, 2013 Автор Отговорено Май 23, 2013 Колеги ,за да не отваря нова тема пиша тук.Има ли значение размера на платъка при начинаещи.Аз съм с 2 1/2 или трябваше да си купя 1 или 1 1/2. Цитирай
XAS Отговорено Май 24, 2013 Отговорено Май 24, 2013 Номерата на платъците указват тяхната твърдост. Но има известна разлика в това окачествяване, в зависимост от различните марки /критериите на производителите/. Разлика има дори и между различните платъци с еднаква номерация на една и съща марка /заради полуръчната изработка, зрелостта на изходния материал за направата и др./. Което е един постоянен проблем за духачите на подобни инструменти. С практиката човек разбира, че по-скъпото е по-евтино. Но твърдостта на платъка зависи и от отвореността на употребявания мундщук. Тоест, по-тесният отвор позволява свирене с по-тежък платък / например № 3/ и обратното. При условие, че използваният инструмент е в изправност /не издиша някъде/. Все условни понятия, които начинаещият трябва да установи сам или с помощта на някой по-опитен. Все пак номера 1 1/2 и 2 са средни в практиката. Цитирай
Recommended Posts