Jump to content
Българският форум за музиканти

Боядисване на акустична китара


Recommended Posts

Здравейте. За първи път пиша в този раздел. Доста продължително се порових в темите, но не можах да намеря никаква информация за боядисване на акустична китара. Ако може да ми кажете каква шкурка да използвам и следователно какви спрейове, лакове, бои ще ми трябват. Китарата ми е Българска Кремона (първата китара на баща ми, не искам да я наакам както НЕ трябва :greenangel: ).

 

Ако някой има възмобност и желание, моля да ми помогне. Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи не трябва да отнемаш от дървото, което ще рече, че трябва да свалиш стария лак с шкурка около 400, и то внимателно и равномерно. Ще ти отнеме няколко часа(6-7) така, че не бързай, и махай лака равномерно от всякъде.

 

По принцип за електрически китари се използват акрилни лакове, но мисля, че при акустичната не е хубаво, защото се променя звука от тях. Някои хора не лакират китарите си, а просто ги мажат със специални масла. Други ги лакират. Ако все пак искаш да лакираш, мисля, че ще стане добре с нитроцелулозен лак. Не използвай в никакъв случай спрейове на ацетонова основа.

 

Почакай още хора да споделят опит, аз досега не съм боядисвал акустичен инструмент. Мисля че колегата Aureliano има какво да каже по темата. Той е направил доста акустични китари.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не съвет, то поне мога да дам два много добри линка, по-специално за french polishing - доста често използван метод за лакиране на (добрите) акустични инструменти:

линк

друг линк

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пакман-е, знаеш ли откъде могат да се намерят гореописаните в туториала материали, и как са им българските имена?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Shellac на Бг си е шеллак. Представлява едни люспи и като се разтваря се в спирт и се на нанася. Цветовете са му от жълт до почти черен (няма прозрачен). Някой твърдят че съхне бързо ... ама не съхне много бързо и мирише гадно <_< МОже да му променяш гъстотата сравнително лесно . Иначе може да си го купиш от магазини за художници. Често го изпозлват за попълване на стари лакови покрития където на места са "изядени". Не се нанася много лесно :godbless: и се полира със абразив ... в тоя случай мисля че беше писано за PUMICE (пемза). Пемза - вид полир камък и него също из въпросните магазини ама трябва да е финна. :hello:

Редактирано от grunge_is_dead
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шеллак лично аз съм виждал на Шипка 6 и в "слънчоглед" докато преброждахме улиците и магазините за печатарско злато и моливи :godbless:

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

От опит (:wall:) мога да ти кажа, че тепърва да се учиш с шеллак на китарата не си е работа. Т.е. ако ти е скъпа, си я запази...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има много фактори лакът като гъстота, начин на нанасяне и т.н., които препоръчвам първо да се изследват с практика на някаква дъска. Капризен е тоя лак. Събира се сам на капки и става неравен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A има ли вариант с него капките да се изшкурят и после да се полира, както автолаковете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.