Vic7oR Публикувано Август 18, 2006 Публикувано Август 18, 2006 Здравейте. За първи път пиша в този раздел. Доста продължително се порових в темите, но не можах да намеря никаква информация за боядисване на акустична китара. Ако може да ми кажете каква шкурка да използвам и следователно какви спрейове, лакове, бои ще ми трябват. Китарата ми е Българска Кремона (първата китара на баща ми, не искам да я наакам както НЕ трябва ). Ако някой има възмобност и желание, моля да ми помогне. Благодаря предварително! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 (Редактирано) Значи не трябва да отнемаш от дървото, което ще рече, че трябва да свалиш стария лак с шкурка около 400, и то внимателно и равномерно. Ще ти отнеме няколко часа(6-7) така, че не бързай, и махай лака равномерно от всякъде. По принцип за електрически китари се използват акрилни лакове, но мисля, че при акустичната не е хубаво, защото се променя звука от тях. Някои хора не лакират китарите си, а просто ги мажат със специални масла. Други ги лакират. Ако все пак искаш да лакираш, мисля, че ще стане добре с нитроцелулозен лак. Не използвай в никакъв случай спрейове на ацетонова основа. Почакай още хора да споделят опит, аз досега не съм боядисвал акустичен инструмент. Мисля че колегата Aureliano има какво да каже по темата. Той е направил доста акустични китари. Редактирано Август 18, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Vic7oR Отговорено Август 18, 2006 Автор Отговорено Август 18, 2006 Мерси за споделеното. Очаквам "колегата" Цитирай
pacman Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 Ако не съвет, то поне мога да дам два много добри линка, по-специално за french polishing - доста често използван метод за лакиране на (добрите) акустични инструменти: линк друг линк Цитирай
Overdrive Отговорено Август 19, 2006 Отговорено Август 19, 2006 аз пък бих препоръчал отначало с по-едра шкурка (например 240) за да не губи 7 часа Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 20, 2006 Отговорено Август 20, 2006 Пакман-е, знаеш ли откъде могат да се намерят гореописаните в туториала материали, и как са им българските имена? Цитирай
pacman Отговорено Август 20, 2006 Отговорено Август 20, 2006 Ако имаш предвид шеллак и подобни - нямам идея къде се продават. Цитирай
fluti Отговорено Август 20, 2006 Отговорено Август 20, 2006 Pumice мисля, че трябва да е пемза... Цитирай
grunge_is_dead Отговорено Август 25, 2006 Отговорено Август 25, 2006 (Редактирано) Shellac на Бг си е шеллак. Представлява едни люспи и като се разтваря се в спирт и се на нанася. Цветовете са му от жълт до почти черен (няма прозрачен). Някой твърдят че съхне бързо ... ама не съхне много бързо и мирише гадно МОже да му променяш гъстотата сравнително лесно . Иначе може да си го купиш от магазини за художници. Често го изпозлват за попълване на стари лакови покрития където на места са "изядени". Не се нанася много лесно и се полира със абразив ... в тоя случай мисля че беше писано за PUMICE (пемза). Пемза - вид полир камък и него също из въпросните магазини ама трябва да е финна. :hello: Редактирано Август 25, 2006 от grunge_is_dead Цитирай
vlex Отговорено Август 25, 2006 Отговорено Август 25, 2006 (Редактирано) Шеллак лично аз съм виждал на Шипка 6 и в "слънчоглед" докато преброждахме улиците и магазините за печатарско злато и моливи Редактирано Август 25, 2006 от vlex Цитирай
Aureliano Отговорено Септември 10, 2006 Отговорено Септември 10, 2006 От опит (:wall:) мога да ти кажа, че тепърва да се учиш с шеллак на китарата не си е работа. Т.е. ако ти е скъпа, си я запази... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 11, 2006 Отговорено Септември 11, 2006 A би ли споделил малко опит по въпроса? Цитирай
Aureliano Отговорено Септември 11, 2006 Отговорено Септември 11, 2006 Има много фактори лакът като гъстота, начин на нанасяне и т.н., които препоръчвам първо да се изследват с практика на някаква дъска. Капризен е тоя лак. Събира се сам на капки и става неравен... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 11, 2006 Отговорено Септември 11, 2006 A има ли вариант с него капките да се изшкурят и после да се полира, както автолаковете. Цитирай
Recommended Posts