Jump to content
Българският форум за музиканти

Сигурност на информацията, backups, RAID-s и неприятна случка от тези дни


7thString

Recommended Posts

Пускам темичката поради следната случка, която се случи днес.

 

Мой познат, който се занимава със звукозапис и подобни, дойде позеленял и в стил "ти баща, ти майка" опря на мен да спася каквото мога от два огледални(раид) харда. Наскоро стана въпрос за подобен казус, където натъртих и подчертах важността на backup, а не на mirroring, реших, че ще е полезно да се представи нагледно резултата от подобна илюзия за сигурност.

 

Контекста на ситуацията е тривиален - човека е чел по форуми( ;) ), че било много яко да се подсигури с раид масив, за да може някой ден да не загуби информацията си. Денят(THE day) идва онзи ден в ранни зори поради някакъв си софтуер, който уж инсталирал за проба, обаче без да иска си изтрил проектите, и не само, но и програмката прекарала wipe-free-space процедура върху харда. Разбира се, mirroring механизма си е свършил перфектно работата да репликира изтриването върху втория хард и веднага се сетих за случката с JournalSpace - http://lpar.ath0.com/2009/01/03/mirroring-is-not-backup/ . Докато чаках каната със студена вода да се напълни, човека се опита да се оправдае как бил чел, как можело такова нещо да се случи, ама не можело ли нещо да се направи, ама щели да му се карат клиентите...

 

За съжаление човека е бил грешно информиран и резултата е налице - и двата харддиска са идентично празни - дори с прекаран алгоритъм, който записва случайни байтове по няколко пъти и после записва празни байтове отгоре и на теория гарантира, че дори ЦРУ не може да отгатне какво е имало там.

 

В тази връзка, с пожелание да няма такива неприятни изненади със съпровождащите ги последствия, предоставям две ограмотяващи статии, защото материята за репликиране и копиране на информацията е обсъждана, проигравана и стандартизирана от деситилетия и не е нужно да се открива топлата вода, за да сме сигурни в това, което се случва в "щайгата":

 

http://dpbestflow.org/backup/backup-overview

 

http://dpbestflow.org/backup/backup-types

 

От изключителна важност е да се осъзнае разликата между backup(резервно копие) и mirroring(репликиране) и главната цел на първото(възстановяване след инцидент) и на второто(гарантиране на оперативна готовност - high availability), за да няма грешни очаквания и изненади, когато разни сценарии се материализират.

 

Ако има интерес към темата, мога в близките дни да преведа двете статии на български и да се обсъдят адекватни варианти за хората, за които сигурността на информацията им е от особено значение(главно - финансово такова).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.