Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Колебая се между тези дват тунера:

http://www.musicworld.bg/bg/c_663/i_36840/Boss_TU_3.html

и 

http://www.musicworld.bg/bg/c_663/i_27572/tc_electronic_PolyTune.html

В нетя има малко ревюта...пише че и двата са с относително еднаква точност.

Основната разлика между двата е че ТС електроникс има тру байпас, а БОСС-а няма.

Освен това ТС-то има полифонично настройване (всички струни едновременно) а боса няма.

От друга страна БОСС-а изглежда неубиваем.

За сега везните се накланят към Политюна заради байпаса и полифоничното настройване.

Нещо да пропускам?

Поздрави.

Отговорено (Редактирано)

След като сам изтъкваш разликите, не виждам как би могло да се направи сравнение между прост, обикновен тунер, и polytune :) Всъщност има още една съществена разлика - че тунера на TC реагира много по-бързо на струните отколкото босовския и още няколко, които съм пробвал.

Като един минус мога да изтъкна, че, съвсем очаквано, поли- режима не е толкова точен колкото единичния режим и е добре след като се настрои китарата, да се минат струните и единично, за да няма грешки

Редактирано от 7thString
Отговорено

Oпипвам за подводни камъни :)

А, може и да пропускам нещо друго в същия ценови клас...знам ли...нали за това са форумите :)

Отговорено (Редактирано)

За мен лично е един от най-ценните педали, който съм купувал и нямам колебания да го препоръчам :) Една приятна изненада която не беше описана е, че има явно някакъв сензор за светлина и когато си на светло светодиодите светят много ярко. Когато е тъмно, яркостта намалява, предполагам, за да не ти избожда очите.

- тук ги сравняват Редактирано от 7thString
Отговорено

Я, интересна темичка, че тунерчето е важно. Аз карам с един пластмасов корг, но ми бърка да не казвам къде. Друг вариант в този клас е Korg, пак:

http://www.musicworld.bg/bg/m_1730000/i_35001/KORG_PITCHBLACK.html

Които пък явно също са изкарали полифоничен тунер:

http://www.musicworld.bg/bg/m_1730000/i_42638/KORG_Pitchblack_Poly.html

Да сте ги разцъквали тия pitchblack-ове? Май musicman си беше взел такъв преди сто години, имам някакъв спомен от Фукнята, ама не съм сигурен.

Отговорено (Редактирано)

+1 за tc electronic PolyTune, няма да сбъркаш. Между другото, има и мини версия, която пести място, а в същото време си върши прекрасно работата.

tc-electronic_polytune_mini.jpg

Редактирано от ciriljhonson
Отговорено (Редактирано)

^Това го има и TC-то.

Аз също се кефя на Polytune. Не използвам поли-режима. Малко се чуди на 5тата струна на бас ако е свалена в Ла, ама ако си китарист надали ще имаш проблем.

Бях се засилил към Pitchblack, понеже е по-евтин нов, но ми изпадна TC-то втора ръка и не съжалявам. За мен лично е и доста по-приятен за окото. Иначе познавам поне по 2-ма, които използват и Boss-а, и Korg-a, и TC-то и не съм чул оплаквания, така че надали ще сбъркаш, с който и да е от тях.

Редактирано от Yves
Отговорено (Редактирано)

^^ Същия изход го има и TC-то.

^^^ Сега гледах в тубата някакво сравнение между този на корг и ТЦ, но свирача беше брутално некадърен, та не мога да преценя :) Интерфейса е по-различен - трябва човек да прецени кое ще му е по-удобно - мен лично не ме кефи, че в поли режим тунера им на Корг свети в еднаква светлина по всички светодиоди - барем да бяха сложили едно ярко зелено в средата да знаеш кога си в играта :)

Редактирано от 7thString
Отговорено

На мен вчера ми пристигна TU-3.Предпочетох него пред Polytune защото имам проблеми със зрението и реално се обезмисля полифоничната му функция.

Който и да вземеш няма да сбъркаш.

пп.Боса е с буфер и може да захранва още ефекти ;)

Отговорено (Редактирано)

пп.Боса е с буфер и може да захранва още ефекти ;)

Същото бях написал и аз по горе, без да се усетя, че и Polytune има същата функция.

А защо да не поговорим и за тунерчетата тип щипка, според мен,  мобилно, лесно за употреба и сравнително евтино.

Редактирано от ciriljhonson
Отговорено

Никога не съм ползвал такова, и на мен ще ми е интересно да се сподели повече - мен ми изглеждат малко ялови, китайски тамагочита, но гледам, че доста хора ги ползват...

Отговорено

Изглеждат доста блазнещи, ама заради начина им на действие малко съм скептичен към употребата им в шумна обстановка (по средата на песента, да речем), когато вибрациите хвърчат навсякъде, включително и през китарата. Още повече при електрическа китара, където резонансът е по-малко от акустичен инструмент. Предполагам зависи за какво го използваш.

Тук има интересна статия в Premier Guitar по темата:

http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2011/Jul/10_Clip_On_Guitar_Tuners_You_Should_Use.aspx

Отговорено

За тези тунери-щипки доста са смотани когато има музика или другите свирят не можеш да се настроиш.Хващат всякакви вибрации и се объркват.Тези модели по-горе всичките са добри и боса и корга и тиси.

Отговорено

Аз направих своя избор - ТС Електроник, но темата определено е интересна.

Прочетох някъде че буфера е по-добър при чейн с много камиончета, а байпаса за чейн с малко. Нямам представа защо е така :)

Аз обче нямам никакъв чейн, това ще ми е единственият педал, още един плюс за ТС-то. Някой може ли да разясни каква точно е разликата между двете - буфер и тру байпас.

Буфера няма ли да променя малко звука? Както пишат на запад "Tone Sucker".