Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте ! На един мой познат са му дали бас Chranov 95, с уговорката евентуално да го купи. Та се чудим, колко би била реалната цена на една такава тарга. Вярна е, без деформоции, с работеща електрониката. Доколкото прочетох, Хранов са Бг китари, изработвани най-често от бракуван материал от нашите заводи. Едно такова нещо на старо не би могло да струва повече от 150 лв, НО РЕШИХ ДА СЕ ДОПИТАМ И ДО ВАС ! :) :)

Отговорено

Пусни 2-3 снимки за да се ориентират хората. Разбира се, и без да се чуе няма как да се прецени, но по това, което си написал ми се върти цена с таван 50-100 и то ако е сравнително запазена.

Отговорено

Аз даже не съм чувал за такъв майстор. Което съвсем не значи, че такъв човек има. Но преди години най-известни и с много добро качество бяха легендарният бай Спас, Горко Богданов, Досьо, до някое време Вовата, както и Белевски в Хасково. Първите трима отдавна не са сред нас, мир напраха им.

Отговорено

"Хранов" са едни добрите български поръчкови китари. Това за тавана от 50-100 лв. е погрешно мнение. Но ако я вземете за толкова -честито!

Отговорено

^ Влад, не съм наясно с марката, но "бракуван материал от нашите заводи" не се връзва с поръчков инструмент. Би ли дал повече инфо, защото твърдението ти, че са добри поръчкови китари е доста тежко :) Има стара тема за въпросната марка преди около 5 години, където доколкото се сещам, въпросния Хранов е правил електроники и адаптери за китари, но дъските, които използвал всъщност са бракувани орфейски тела. Поне така си спомням. Та при положение, че запазен орфей по оказионите се цани за 100-150, каква да е цената на бракуван такъв? :)

Отговорено

Хайде някой познавач да даде повече информация, ще ми бъде интересно. Как така никога не съм чувал за подобен майстор?

Отговорено (Редактирано)

Така, Хранов е лютиер от Пловдив, от доста години не прави китари, а само адаптери. Това за бракувания материал са глупости. Хващал съм само един негов бас, към онзи момент собственост на един познат - копие на jazz bass, черен с maple гриф. Прекрасен бас, в пъти по-добър от мексикански джаз, като качество нещо по средата между японски jazz и american standard jazz. С две думи много удобен гриф и доста добър тон. Даже исках да я купя, но естествено пича не искаше да се разделя с нея. Като цена за онази конкретна бройка с удоволствие бих дал около 500-600-700лв. Дай някоя друга снимка и евентуално семпъл, но пак няма да стане много ясно по индиректен път дали конкретната бройка е добра - с две думи тествайте баса и решете колко ви се дава за него. При поръчковите инструменти, освен ако не са Fodera, Alembic и т.н., няма ясна формула за определяне на цена - колкото ти дадат и според конкретната бройка. Надявам се да съм бил полезен. Поздрави 

Редактирано от cecob
Отговорено

Няма ли поне на снимка да видим този прочут инструмент. Поне аз съм силно заинтригуван от това върховно лютиерско постижение.

Отговорено

000930947-big.jpg

Ето го моя "“Хранов" - лявото.  Най- удобния бас, който някога съм имал !  Махагоново тяло, орехов гриф и венге за фингърборд. Хардуер - Shaller, адаптери - Хранов.  Грифа влиза доста дълбоко в тялото (то се вижда), захванат с 6 болта.

На към 15 години е, и плаче за ремонт, но ще го възстановя !

При тоя човек съм виждал доста дизайнерски китари и басове, така че тезата за бракувания материял я игнорирам веднага. Доколкото имам спомен, дядото е работил в Пълдин навремето, после си прави тая фирма, а по едно време като го търсих, чух че прави наедно китари за някаква италианска фирма, на ишлеме.  Това последното е по много смътен спомен..