jabs Публикувано Март 23, 2013 Публикувано Март 23, 2013 (Редактирано) Днес явно всички от DIY-сектора удряме на камък. За пръв път съм в пълна безизходица и моля за помощ. Ефекта е MXR Phase 90. Това е вероборд схемата ---> В съответствие с изискванията, първо си направих JFET Matcher по тази схема ---> Имах 5 броя 2N5952, но се оказа че стойностите им варират в сравнително големи граници, затова ползвах J201. За да не напиша някоя глупост за Idss и Vp, замерените стойности на четирите избрани от мен J201-ки през скалъпеното уредче са: 1,52V (0,15V) + 1,52V (0,16V) + 1,51V (0,16V) + 1,51V (0,15V). Приех че ме устройват и сглобих ефекта ---> Направил съм следните замени на части (според информацията в нета не следва да са фатални): - Вместо 2N4125 използвам 2N3906; - Вместо 2N5952 използвам J201 и ги завъртам на 180 градуса в сокетите им; - Всички 50nF кондензатори са 47nF; - Тримера е 300K, вместо 250К; - Кондензатор С9 е 10uF, вместо 15uF. Крайният резултат - от включеният ефект излиза чист звук на китарата, без никакъв "phase". Интересното е, че след като извадя всички J201-ки от сокетите, не се забелязва никаква промяна, т.е. с тях и без тях, звука е същия. Нито пота, нито тримера имат някакво влияние. Ако би могло да служи за нещо тази информация, измервам точно 4,15V между G-S и G-D и 0V между S-D крачетата и на четирите J201 (при тример и пот на 10). Моля за компетентна помощ. С минималните си познания бях дотук. Благодаря предварително на всички отзовали се и благодаря за проявеното от тях толерантно отношение ако съм написал някоя глупост, (или глупости, което е по-вероятно ) Редактирано Март 23, 2013 от jabs Цитирай
Delta Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 Звучи ми като някакво скъсяване някъде в схемата. Не мога да се сетя за друго в момента. Цитирай
jabs Отговорено Март 23, 2013 Автор Отговорено Март 23, 2013 Мммда... ама сме едни кутсузи и двамата с тебе Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 23, 2013 Отговорено Март 23, 2013 (Редактирано) Налага се да се провери генератора на модулациония сигнал. Дали работи и какво подава към полевите транзистори. Да се провери преднапрежението, което се използва за поставяне на полевите транзистори в режим. При промяна трябва да се усети въртенето на фазата. Ако не става, може да не се поставени точно полеваците или да има нещо по-засукано. Не знам дали имаш осцилоскоп, но той е важен елемент за решаване на такъв проблем. Котсузи? Не мисля. Това се очакваше да се случи при C/P . Дълго издържахте ПП. За да се получи ефект, е необходимо основният сигнал да се смеси със завъртяния. Ако е объркано нещо в смесването няма да има ефект. Така с ФърГане на Фасул и гледане на Кафе... толкоз Редактирано Март 23, 2013 от Parni_Valjak 1 Цитирай
jabs Отговорено Март 24, 2013 Автор Отговорено Март 24, 2013 Хаха, дълго издържах, точно казано. Осцилоскоп, мммм, чакай малко.... май имах един някъде в гаража, как изглежда, антени имаше ли ? За честта на low-end DIY-а във форума смятам да се поборя още малко. Ако Synchu прецени (като доайен на темата), да изведе постовете в отделна тема ("Болни екзотични ефекти или от сорта") Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 24, 2013 Отговорено Март 24, 2013 (Редактирано) В боренето няма лошо. Стига да не зависи от него нещо важно. Като оставим настрана тръпката от самостоятените упражнения, идва момент, в който някой трябва да помогне практически. Ако! идеята не е самото пътуване, а и стигането до целта. Понеже стана дума за едно съкращение Do It Yourself (DIY), смятам да наложа подобно, леко различно - Copy Paste It Yourself (CPIY). Доста по-отговарящо е на същността в определени случаи Редактирано Март 24, 2013 от Parni_Valjak Цитирай
synchu Отговорено Март 24, 2013 Отговорено Март 24, 2013 Първо да изразя своите адмирации към този, който е направил схемата за вероборда Така като гледам, стъпката до пренасянето на дънна платка от това не е много дълга. 2 Цитирай
jabs Отговорено Март 25, 2013 Автор Отговорено Март 25, 2013 Не се стигна до осцилоскоп. Имаше пръска от тинола, окъсяваща две съседни писти. Явно и аз съм бил уморен и недоспал, както колегата Delta. 1 Цитирай
jabs Отговорено Март 25, 2013 Автор Отговорено Март 25, 2013 А, и като капак 2N3906 беше огледално обърнат То и с моя осцилоскоп нямаше какво да направя, стар модел е и лови само УКВ, та така 1 Цитирай
Recommended Posts