Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене с click в банда?


Recommended Posts

Здравейте колеги!

 

Някой с опит може ли да помогне със съвет за синхронизирането между барабаниста и дръм машина в банда?

 

 Машина влиза в миксер, който има два изхода за слушалки с общ потенциометър за усилване на нивото... от миксера в пулта.

Проблемите с които се сблъскваме са, че аз(машинистът) трябва да си нагласям на слушалки разни неща, които да не се чуват в ефир, но барабанистът ги чува, защото сме на един "канал". Друг е, че машината няма възможност да подава само клик на отделен канал, тоест само когато има бийт от машината можем да се напасваме в темпо. Това става, като аз се опитвам да го изравня в движение, с което за кратко обърквам барабаниста, но горе-долу става.

 

Първия проблем го решавам, като изключвам жака на слушалките на барабанистича.

Втория не намира решение, но се търси вариант за постоянен и евентуално независим клик, или нещо подобно.

 

Моля за съвет, какви са добрите практики в случая?

Ако има някакво бюджетно техническо решение, също важи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И ние с моите хора сме умували над това - реалното решение е лаптоп и многоканална звукова карта - нагласяш къде какво да се чува и ти си шефа. По-бюджетното решение е един плеър с разделени канали - ляв и десен - единия отива в централното със звувците, другия с клика и екстрите - в мониторите, но така е кофти поне според мен.

 

Според мен в интелигентния случай, дръмера трябва да има пълен контрол в/у клик трака и допълнителните записи - от синхронизация надали има нужда, но един тригер, с който да може да пуска/спира клик траковете би бил полезен. Разбира се, може да се измислят и много по-сложни схеми със синхронизация и контрол с МИДИ, но там перверзиите стават големи :) Важното обаче е ако примерно дръмера кривне или изтърве трака, да може да го спре моментално и продължавате "на сухо".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нещо не разбирам... Дръм машината ако няма разделяне на клик от основния ритъм, ще ти трябва още някакво устройство, което да ти свири клик или съответно ритъм. Това устройство и дръм машината се синхронизират по миди път. Ако едното от двете няма миди - не става синхронизация.Ако ползвате iPhone можете да ги синхронизирате и през блутууд със определени програми обаче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Дръм машината има само линеен изход и миди.

За съжаление, за сега съм ограничен до машина и миди клавиатура. Как ли би се наричал педал, който да дава само клик с определено темпо и да има миди? Но пък дори и да си намеря, не си представям как ще микснем клика и машината за барабаниста, като в същото време двете са отделни източници а слушалките са общи. Ако не са общи няма да чува бийта, което според мен неяма да е добре. С лаптоп и карта става, но как ще пускаме клик само когато трябва, без да се включва, докато си тествам на слушалки? 

Задачка закачка стана :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нарича се часовник :)http://www.ese-web.com/smpte.htm - оттам вече управляваш всякакви джаджи.

 

За варианта с лаптопа има много решения - най-версатилното е голямата МИДИ педалиера на Берингер и си програмираш вече какво да правиш с нея. Трябва ти и хост, който да поддържа добър automation, който да джуркаш в реално време - пример за такъв софт е Cantabile.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.