Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов амп симулатор


Recommended Posts

Понеже много се говори за симулации на лампови ампове, защото тежат мноого и се носят трудно, а аз съм правил лампов предусилвател с много малки размери, взе напоследък да ми се върти нещо из главата.

Значи идеята ми е за симулатор на лампов амп, направен с лампи :P т.е. с 4-5 предусилвателни лампи да се симулира и кр стъпало и спикър сим.

Например с 2бр. есс83 да се направи преамп който има достатъчно драйв, с есс81 кр стъпало като тва http://home.cfl.rr.com/dbhammond/Firefly_sch_R1.gif с много малък изх. трансформатор и изкуствен товар, после да има спикър сим като този

http://rock-tiras.km.ru/hk_spksim.gif, само 4е вместо 2 опер. усилватела да има по един триод от есс83.

Тоест всичко става 4лампи, чието отопление ще се захранва от траф 12в 2а примерно, а към него ще има вързан по-слаб траф примерно 220/12в 1А наобратно за анодното напрежение и всичко тва в кутия колкото голям процесор на Босс или подобен и тегло 2-3 кг.

 

Кво ще кажете????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може да се сложи и един жак с ключе между кр. стъпало и изкуствения товар, за да може да се ползва и като practice amp, мощността би трябвало да стига за целта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда ми твърде сложно с оглед на крайния резултат. За съжаление най-трудната част е симулирането на говорителя /кабинета/. Единствения приличен и реално звучащ симулатор на маршалски кабинет е доста по-сложен /по-скоро трудоемък/, отколкото посочения от теб и други подобни на него:

 

http://home3.netcarrier.com/%7Elxh2/marsh.html

 

По-долу на графиката се вижда разликата между АЧХ-то на истински 2х12" кабинет със Celestion G12L50 /в жълто/ и това на симулатора на JMP-1 /в оранжево/. Естествено разликата между необработените записи на живо и тези през симулатора е значителна.

 

2x12Cab_vs_JMP1.gif

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами според мен този симулатор е на доста добро ниво. Въпреки, че явно не симулира 1:1 всички честотни(да не говорим за фазови) характеристики, с голяма точност пресъздава звученето(в музикалния, не инженерния му смисъл) на Маршал усилвателите, и мисля, че с него, човек може да свири на живо без да се притеснява.

 

Иначе е много интересна идеята да има истински лампов предусилвател отпред, преди спийкър симулатора. В схемата на LXH2 има и стъпала, имитиращи крайния усилвател и трансформатора, които мисля, че също е добре да се сложат.

 

Да не забравяме, че хората чуват с ушите си, а не гледат графиките. Сигурен съм, че когато са правени първите лампови усилватели, конструкторите им не са имали ясна представа как ще звучат, а и от графиките това не може да се разбере.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не забравяме, че хората чуват с ушите си, а не гледат графиките.

 

Прав си, но графиката показва защо има разлика. LXH2 е моделиран по подобен начин и затова звучи поста по-добре от останалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.