Overdrive Публикувано Август 4, 2006 Публикувано Август 4, 2006 Понеже много се говори за симулации на лампови ампове, защото тежат мноого и се носят трудно, а аз съм правил лампов предусилвател с много малки размери, взе напоследък да ми се върти нещо из главата. Значи идеята ми е за симулатор на лампов амп, направен с лампи т.е. с 4-5 предусилвателни лампи да се симулира и кр стъпало и спикър сим. Например с 2бр. есс83 да се направи преамп който има достатъчно драйв, с есс81 кр стъпало като тва http://home.cfl.rr.com/dbhammond/Firefly_sch_R1.gif с много малък изх. трансформатор и изкуствен товар, после да има спикър сим като този http://rock-tiras.km.ru/hk_spksim.gif, само 4е вместо 2 опер. усилватела да има по един триод от есс83. Тоест всичко става 4лампи, чието отопление ще се захранва от траф 12в 2а примерно, а към него ще има вързан по-слаб траф примерно 220/12в 1А наобратно за анодното напрежение и всичко тва в кутия колкото голям процесор на Босс или подобен и тегло 2-3 кг. Кво ще кажете???? Цитирай
Overdrive Отговорено Август 4, 2006 Автор Отговорено Август 4, 2006 може да се сложи и един жак с ключе между кр. стъпало и изкуствения товар, за да може да се ползва и като practice amp, мощността би трябвало да стига за целта Цитирай
Gregg Отговорено Август 4, 2006 Отговорено Август 4, 2006 (Редактирано) Изглежда ми твърде сложно с оглед на крайния резултат. За съжаление най-трудната част е симулирането на говорителя /кабинета/. Единствения приличен и реално звучащ симулатор на маршалски кабинет е доста по-сложен /по-скоро трудоемък/, отколкото посочения от теб и други подобни на него: http://home3.netcarrier.com/%7Elxh2/marsh.html По-долу на графиката се вижда разликата между АЧХ-то на истински 2х12" кабинет със Celestion G12L50 /в жълто/ и това на симулатора на JMP-1 /в оранжево/. Естествено разликата между необработените записи на живо и тези през симулатора е значителна. Редактирано Август 4, 2006 от Gregg Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 4, 2006 Отговорено Август 4, 2006 (Редактирано) Ами според мен този симулатор е на доста добро ниво. Въпреки, че явно не симулира 1:1 всички честотни(да не говорим за фазови) характеристики, с голяма точност пресъздава звученето(в музикалния, не инженерния му смисъл) на Маршал усилвателите, и мисля, че с него, човек може да свири на живо без да се притеснява. Иначе е много интересна идеята да има истински лампов предусилвател отпред, преди спийкър симулатора. В схемата на LXH2 има и стъпала, имитиращи крайния усилвател и трансформатора, които мисля, че също е добре да се сложат. Да не забравяме, че хората чуват с ушите си, а не гледат графиките. Сигурен съм, че когато са правени първите лампови усилватели, конструкторите им не са имали ясна представа как ще звучат, а и от графиките това не може да се разбере. Редактирано Август 4, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Gregg Отговорено Август 4, 2006 Отговорено Август 4, 2006 Цитат Да не забравяме, че хората чуват с ушите си, а не гледат графиките. Прав си, но графиката показва защо има разлика. LXH2 е моделиран по подобен начин и затова звучи поста по-добре от останалите. Цитирай
Overdrive Отговорено Август 5, 2006 Автор Отговорено Август 5, 2006 значи може да се направи с лампи до симулатора и после с много опер. усилватели - така би трябвало да стане най-добре Цитирай
Recommended Posts