Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Събитието на месеца беше купуването на струни за баса, че беше крайно време да се почерпя с нов комплект.

Купих си комплект 5ца Д'адарио, 0.45-0.130, прибирам се, тръгвам да ги слагам, от 1ва към 5та, стигам до нея и - ново 200 - намотката преди точпето не влиза! :ph34r:

Мислех да попиля дупката с подръчни материали, но нито ми се стори лесно нито много ефективно.

Имате ли идеи, сблъсквали ли сте се с такова нещо, и как ефективно и най-лесно мога да се погрижа за този проблем?

пс. хич не ми върви с купуването на струни за баса - миналата година в пакетчето имаше 4 вместо 5, сминиха го, макар че и от двете страни имаше неприятни чувства за случката, за която никоя от 2те страни нямаше вина. Дано занапред не стават засечки. :bravo:

Отговорено

Идея, която ми хрумна на момента: Можеш да сложиш на струната нещо цилиндрично за втулка, което да е съвсем малко по-широко като вътрешен диаметър от оплетката на струната. Нанизваш го до края на струната така, че да опре в топчето. Въпросната втулка ще служи като удължение на топчето, което да покрива оплетката. Единият му ръб опира в топчето, другият в ръба на гнездото за струната. Визуално няма да е първа прелест, но мисля, че ще свърши работа.

Такива втулки съм виждал из електронните магазини.

Нещо подобно на това:

359039THMB.jpg

Отговорено

Идеята е добра, но се чудя дали няма тази втулка да влияе по някакъв начин на звука и дали няма да се разстройва по-лесно?

Аз съм имал същия проблем и решението ми беше да си сменя струната, защото не искам да си пиля по китарата. :ph34r:

Отговорено

Не, няма да повлияе според мен. Бтв, има струни с подобно на вид "топче" - за FR Speedloader

Отговорено (Редактирано)

Благодаря Ви за отзивите! ;)

Преборих се....не можах да се стърпя - хванах една ножица и след почти час стъргане разширих дупката за струната, тя пасна и сега всичко е тип-топ.

Сега единствения въпрос е дали си спомням правилно(Металознанието не ми е сила), че ножицата е инструнемтална стомана(т.е яка) и не съм я съсипал. :green:

Но темата ще остане, за да може да кажете и други евентуални подходи за преодоляването на проблем като този.

Редактирано от MDFk