yordaniy Публикувано Януари 21, 2013 Публикувано Януари 21, 2013 (Редактирано) Привет! Не можах да се нарадвам като хората на новите адаптери за баса ми и моля за компетентно мнение по следния въпрос... Дойдоха си със схема за свързване - http://www.emgpickups.com/content/wiringdiagrams/40TWX_0230-0192A.pdf Понеже обаче конкретния случай (наличие на активен преамп в баса) не е описан експлицитно в инструкциите, намерих схема за свързване на същия преамп с активни адаптери и я използвах. Та схемата, по която съм вързал адаптерите в момента, е такава (дадената е за активни P/J адаптери, но предполагам за H/H е същата): ...като 25К потенциометрите всъщност са в комплект със самите адаптери и са ето такива: Не съм сменял 10К и 100К потенциометрите - стандартните на баса са си. Проблем: В single-coil режим единият адаптер издава едно леко средночестотно бръмчене. Не е неприятно силно, но е достатъчно, за да бъде отчетено (макар и минимално) като пусна запис на компютъра... Чува се при усилен gain на звуковата карта; като намаля gain-а, почти се губи в слушалките. Когато усиля И втория адаптер, шумът намалява, без обаче да изчезва напълно. В dual-coil режим няма шум. Първоначално помислих, че имам проблем със схемата и я проверих още няколко пъти, както и презапоих съмнителните връзки. Бръмченето си остана. Смених местата на адаптерите (те са абсолютно еднакви; няма изискване за преден/заден), без да сменям нищо по схемата - същият този индивид пак бръмчи по описания начин. Въпрос: Има ли някаква вероятност да имам всъщност проблем със схемата / вградения преамп в случая? Това "изкуствено" смесване на сигналите от двата адаптера между двата 25К потенциометъра и преампа може ли да повлияе на качеството на изходящия сигнал? Ако да - моля, дайте акъл как да подобря нещата! Ако не - направо да го засилвам въпросния адаптер обратно за смяна... Предварително благодаря на всички отзовали се! Поздрави! Данчо Редактирано Януари 21, 2013 от yordaniy Цитирай
serengeti Отговорено Януари 21, 2013 Отговорено Януари 21, 2013 Ако и без преамп бръмчи може да е дефектен адаптера.Имах подобен случай преди 2 години. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 21, 2013 Отговорено Януари 21, 2013 Преди да мисля по темата сериозно - не е ли нормално един адаптер да има брум, когато е единичен? Нали това е главната разлика между единичните адаптери и хъмбъкера? Наличието на предусилвател не може да намали шума на адаптера, само може да го усили заедно със сигнала. Идеята на хъмбъкера е, че сумира сигналите от двете намотки и изважда шумовете. Като имаш една намотка, няма какво да ти изважда шума. То затова и примерно Фендер Стратокастер има брум на позиции 1,3,5 на ключа(всеки адаптер поотделно). 4 Цитирай
yordaniy Отговорено Януари 21, 2013 Автор Отговорено Януари 21, 2013 @Евтим, това са адаптери с по три намотки. В single режим се включва третата, за да гаси шумовете. Тук са го показали: http://www.emgpickups.com/content/wiringdiagrams/40TWX_0230-0192A.pdf @Yves, да, само единият. Съмненията ми са силно насочени именно към него - че има дефект, но преди да го засиля обратно и да се приготвя за поне 2-месечно чакане за нов, искам да изключа останалите възможности... Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 21, 2013 Отговорено Януари 21, 2013 (Редактирано) Размени кабелите на този, който бръмчи с тези от другия, който не бръмчи. Всичките заедно ! Така ще се разбере дали проблемът е в адаптера, за да се изключи проблем със свързването. Редактирано Януари 21, 2013 от Parni_Valjak Цитирай
yordaniy Отговорено Януари 21, 2013 Автор Отговорено Януари 21, 2013 @Parni_Valjak, не знам дали те разбрах правилно, но аз вече им сменях местата на адаптерите, един вид - първият адаптер отива на мястото на втория и ползва неговите кабели и неговия пот, а вторият адаптер - обратното. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 22, 2013 Отговорено Януари 22, 2013 Ако само единият адаптер прави тоя проблем и ако двата са идентични(бриджа е абсолютно същия като нека), пробвай да им размениш местата и да ги свържеш пак внимателно. Ако пак същият адаптер бруми, може би наистина е за смяна. Цитирай
yordaniy Отговорено Януари 22, 2013 Автор Отговорено Януари 22, 2013 ^ Както споменах - изпробвано - няма подобрение... По подразбиране, EMG бяха дали един преходник, спомагащ инсталацията на адаптерите без запояване. Вижда се на тази снимка: Първоначално използвах нея, но след като установих бръмченето и заподозрях, че може нещо от нея да е, я разкарах и запоих кабелите. Резултатът, за съжаление, беше същия... Цитирай
yordaniy Отговорено Март 2, 2013 Автор Отговорено Март 2, 2013 Сагата приключи. След известно количество разправии с немците, на които върнах проблемната бройка и които твърдяха, че според официалния представител на EMG за Германия (GEWA) нямало проблем с адаптера, ми изпратиха нов. Вързах, тествах - бачка перфетто - няма бръм, няма шум. СпекторО вече е официално ъпгрейднат почти изцяло до Euro серия. 3 Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Март 3, 2013 Отговорено Март 3, 2013 Доживехме баце. С тебе винаги се навираме в такива схеми Цитирай
yordaniy Отговорено Март 15, 2013 Автор Отговорено Март 15, 2013 Offtopic: ^ Мдааа... И за капак на всичко установих, че звукът на баса повече си ме кефи с оригиналните пасивни EMG 40HZ... Затова си взех едни 500К push/pull потове, направих си една схема за смяна от последователно в паралелно свързване на всеки адаптер и те така. В крайна сметка тия така изтерзани активни EMG-та май ще ходят в базара... Цитирай
Recommended Posts