Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със шум от усилвателя


IvanR

Recommended Posts

Здравейте,

 

Чувам шум подобен на жужене от усилвателя. Като докосна някой метален елемент по китарата шумът изчезва. Ако няма кабел в усилвателя не се чува шума. Като включа кабел се чува, без значение дали е закачена китарата или не за другия край. От къде може да е проблема от китарата, усилвателя или от кабела.

 

Това е усилвателя - http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_29995/Cort_CM10G.html

а това китарата - http://www.musicworld.bg/bg/m_3140000/i_28394/Cruzer_ST_200_RD.html

 

Благодаря предварително за помощта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При по-хубав кабел, този проблем понякога намалява, но е нещо нормално.

Когато другият край не е включен в китарата, кабела действа като антена и чуваш част от "ефира".

Когато е включен в китарата и не си докоснал нейна метална част, да има леко жужене е често срещано(зависи и от средата(електромагнитно), в която се намираш) и не е признак за проблем.

 

Ако имаш много брум/шум, дори когато си докоснал метална част от китарата, това може да е някакъв признак, но не мога да кажа повече от информацията, която си дал.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега забелязах нещо. Като намаля gain на 0 изчезва съвсем шума. Дали е дефектен усилвателят или просто е така защото е от много нисък ценови клас?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според речника думата gain има значение на усилване. От китарата (особено ако е по-нисък клас), по протежението на целия кабел, от захранването на усилвателя, от мрежата, от околни електроуреди - всичко около теб може да е причина да се индуцира шум, който наред с полезния сигнал да се усилва от усилвателя. Когато си намалил усилвателя до 0, ти напрактика си спрял както полезния сигнал, така и шума. При увеличаване на усилването е нормално да усилваш повече и шума. Просто е - усилвателят е електронна схема, която увеличава N на брой пъти амплитудата на подадения входен сигнал. Това число N си го изменяш с потенциометъра gain, но в даден момент е едно и също както за полезния сигнал, така и за шума. И двете съставки ти се явяват входен сигнал и излизат през говорителя усилени. Просто обикновено полезният сигнал е с поне няколко пъти по-голяма амплитуда от тази на шума.

 

Та да не се шашкаш де - нормално е, че даже е и масово явление. Съществуват редица решения на този проблем - ако те дразни, може да се помисли по въпроса ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ако те дразни чак толкова много 40 лева за Behringer Noise Reducer и още там не знам си колко (не повече от 20) за адаптер и си готов.Сигурно има дори по-евтини 9волтови адаптерчета,които да захранват педалчетата,но аз определено съм се замислям много пъти за идеята да си взема камионче,което да убие шума,когато не свиря,защото и моя усилвател си е най-нисък клас,нищо,че носи буквите на бат Marshall. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за новите отговори,

 

Ако си взема педал който да прави дисторшъна, би трябвало да намали шума така ли? А дали е занулен контакта не знам, тя ел инсталацията не е върха при нас, ама няма идея как да проверя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако си вземеш някой дистьр като БЕРИНГЕР или някой друг евтинджос не само че шума няма да изчезне/както предполагам че геина го бучиш на макс / а може и да стане направо нелоносим , минимума който ти препорьчвам е за някае камионче на BOSS на старо , другият вариант за избягване на шума е да си вземеш някое кубе с вграден процесор понеже повечето такива имат вграден /Noise Reducer / но даколко ще ти харесат драив симулациите е отделен вьпрос

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е да се установи колко стабилно е кубенцето и каква част от шума е негово дело.

 

Така като гледам китарата, имам сериозното подозрение, че една голяяяяяма част от жуженето е нейно дело ;) Това до голяма степен се оправя с т.нар. екраниране - във форума има куп полезни теми на доказали познанията си колеги за това как се прави това нещо.

 

Не съм имал по-особен интерес досега да разучавам схеми на noise reducer-и и други подобни устройства. Това, което мога да предложа обаче, е поставяне на лек предусилвател непосредствено след изхода на китарата. Така полезният сигнал ще има достатъчно високо ниво, за да не бъде сериозно повлиян от наслагващите се по кабелите шумове (предполагам, че не използваш кой знае колко специални кабели).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Ако си взема педал който да прави дисторшъна, би трябвало да намали шума така ли?"Не,това не е дисторшън педал.Това е педал,който служи единствено и само за премахване на шума.За екраниране и пипане в електрониката не мога да ти кажа нищо,но ето тук може да видиш демо на това как работи самия педал.  http://www.youtube.com/watch?v=uv6TT-oOHYY 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали изяжда от динамиката, но полученият след него звук поне на мен ми изглежда толкова суховато филтриран, че бих се замислил дали да не прежаля шума за сметка на якия тембър на китарата ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има някаква възможност това да е и от китарата ти, аз имах същоя проблем наскоро с една евтинка китара и това беше начинът да премахна проблема изцяло.

 

http://forum.muzikant.org/topic/8690-aaedhaiedhaiaa-ia-eeoadha/

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е,и да ни харесва звука след нойс редюсъра,и да не ни харесва...все тая.Днеска ходих до Динакорд и нямаха нито в магазина,нито на склад така,че ние с евтините китари трябва да мислим нещо за изолацията на тоя гаден брум,различно от нойс педал освен ако не искаме да дадем 200 лева за некви като Boss Noise нз си кво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.