Evtim Djerekarov Отговорено Декември 29, 2012 Автор Отговорено Декември 29, 2012 Това е ясно, обаче материалите, ползвани в онзи трансформатор, едва ли са лесно достъпни, та нищо не пречи, да се сметне траф с достъпни в момента материали. Между другото, какво да ползвам за изолация между слоевете? Има ли смисъл да изолирам всеки слой при тези напрежения, или да слагам изолация само между първични/вторични? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 29, 2012 Автор Отговорено Декември 29, 2012 Днес май имам късмет! Разглобих един стар мрежов 100W трансформатор и познайте - ламелите са точно с този размер, който Gregg ми препоръча - има 70 EI елемента с обща дебелина около 35мм. Не знам каква е ламарината, но при положение, че е от 100-ватов трансформатор за 50Hz, не би ли трябвало да стане? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 29, 2012 Автор Отговорено Декември 29, 2012 (Редактирано) Ето снимка на художествената композиция: http://i1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/lamarina1_zps5fe4d53a.jpg http://i1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/lamarini_zpsa4a4e0c6.jpg Редактирано Декември 29, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай
Gregg Отговорено Декември 30, 2012 Отговорено Декември 30, 2012 Ползвай каквото имаш в момента, а като си намериш по-добро желязо вадиш това и слагаш другото, тъкмо вече ще имаш някакви впечатление и ще можеш да чуеш разликата (ако има такава). Относно изолацията в зависимост от типа меден проводник само лаковото покритие може да издържа до 2 кВ, но все пак поне между първичните и вторичните сложи някаква изолация. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 31, 2012 Автор Отговорено Декември 31, 2012 Ще се опитам да го навия днес, да видим какво ще излезе... Цитирай
Powerman Отговорено Декември 31, 2012 Отговорено Декември 31, 2012 Само като допълнителна идея да подхвърля и железата на "бедняшкия Hi-End" - разните му там руски ТС/ТСА, като почнеш от най-малките, та до 310. Кусура им е, че много често челата им не пасват добре и е необходима квалифицирана, машинна шлосерска работа а и различните партиди имат и различни параметри. Голямото им предимство е цената. От 2-3 та до двайсетина лева за цял траф от най-мощните. Ако искаш обаче сериозен производител с качествени сърцевини - разгледай този: http://metglas.com/products/ Някои от най-добрите образци на родно производство трафове, които дори надвишават параметрите на разни именити производители са с такива. Разбира се, мерени и подбирани по двойки С-core сърцевини...но това е друга тема... 1 Цитирай
Gregg Отговорено Декември 31, 2012 Отговорено Декември 31, 2012 Чак до Metglas едва ли ще опре работата, иначе за други неща имат много добри материали. За китарни трансформатори повече от желязо М6 не е нужно, дори не всички го ползват, а то се намира дори от местни вносители, ако ги навиеш да ти доставят. Относно руските трафове там са се усъвършенствали в пригаждането им за изходни, така че трябва да се четат руски форуми, обаче при положение, че може да се намери свястно желязо не виждам какъв е смисъла. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 1, 2013 Автор Отговорено Януари 1, 2013 7 секции на ръка се оказва наистина голяма играчка. Намотах 4 от тях и ми отне часове. Жицата почти свърши(ПЕЛ-1Ф, фи 0.58mm), сега трябва да си намеря/купя още и да го довърша. Надявам се да стане скоро. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 1, 2013 Автор Отговорено Януари 1, 2013 Дали някой от вас има по-малка разфасовка за продан (около 300-600 грама) ПЕЛ-1F (фи 0.58mm - измерена с шублер, с изолацията диаметъърът е около 0.62-0.63мм). Моята свърши, а там откъдето купувам, са малко бавни с размонаването и намотаването. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 2, 2013 Автор Отговорено Януари 2, 2013 (Редактирано) Не ми се чакаше да купувам жица и навих по-външните първични навивки с 0.62мм проводник, което може би не е твърде лошо, защото така или иначе, ще ги кръстосам, а външните са по дълги и така имат съпротивление, по-близко до по-вътрешните. Едвам побрах 7-те секции, сега ще му направя тест, дали няма нежелан контакт някъде, ако всичко е ОК, утре ще меря с LC-метъра. Ето снимка на изделието, рожба на 10-часовото навиване на ръка: http://i1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/SNB15372_zpsd3a400cd.jpg Вижда се, че това ми е първият траф - дори не съм сложил шлаухи на изводите,а трябва и да обърна единия краен ламел, за да не стърчи, или да му завинтя алуминиеви пластини, да притискат ламела. За изолация, ползвах най-тънката Mylar лепенка, която имам. Редактирано Януари 2, 2013 от Evtim Djerekarov Цитирай
Gregg Отговорено Януари 2, 2013 Отговорено Януари 2, 2013 Виждал съм оригинални трафове, на които изводите също са изведени без шлаухи (така също се избягва "повдигането" на слоевете и намотките), само гледай изводите на първичните да не опират в тези на вторичните и да няма пропадания между слоевете. В този траф няма да имаш напрежения както в изходен за лампов, но все пак е добре да се спазят някои основни изисквания. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 2, 2013 Автор Отговорено Януари 2, 2013 (Редактирано) За китарни цели, необходимо ли е, двете първични намотки да имат абсолютно еднаква индуктивност? Ще взема LC-метъра с големия диапазон чак довечера, за да измеря индуктивностите, ако се различават, може да се наложи да размотая/намотая малко от най-външната бобина(едната половинка на едната първична. макар и да съм броил внимателно навивките, и да са еднакъв брой). Сега си правих експеримент, да пусна музика от едни активни колонки за компютър през трафчето, а от другата страна да свържа едно тестово 8-ома говорителче, така се получават около 80 миливата - достатъчно, за да се чуе. Прави ми впечатление, че ако свържа Center-Tap на първичните към земя, а в двата края на двете първични подам един и същи сигнал, звука затихва значително, но пак се чува слабо. Това нормално/допустимо ли е или трябва на всяка цена да си балансирам първичните идеално? Редактирано Януари 2, 2013 от Evtim Djerekarov Цитирай
Gregg Отговорено Януари 2, 2013 Отговорено Януари 2, 2013 Ако си намотал еднакъв брой намотки трябва да имаш еднакви индуктивности. Може и да не са "абсолютно" еднакви. Ако ще правиш хайфайски траф тогава може да се задълбочиш повече като примерно макара със среден фланж, разделяне на намотките точно наполовина и по-екстремно секциониране, обаче за китарни цели това въобще не е фатално. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 2, 2013 Автор Отговорено Януари 2, 2013 Измерването с уреда не се получи - LC метрите, базирани на трептящ кръг в общи линии не могат да мерят трансформатори. Свързах изводите с , жици, сглобих трансформатора и му сложих едни метални шапки за красота и механична защита. За да пробвам как свири, свързах един 15-ватов транзисторен усилвател към него, а 8-омовия говорител - към 16-омовия изход на трансформатора. След това свързах само половината от първичната намотка към усилвателя(за по-голяма мощност) и така се получават малко над 3 вата мощност - достатъчно колкото за тест. Така трансформаторът се ползва по много неправилен начин, но според мен звучи достатъчно близо до самия усилвател, поради което мога да сметна, че начинанието е успешно. Възможно е и да го занеса за измерване, за да се види какви са несъвършенствата му, ако има значителни такива. За съжаление, така не мога да направя тест как се държи трансформатора в push-pull. Сега трябва да намеря някакви подходящи за крайно стъпало MOSFET транзистори, да го сглобя и да чуя как ще свири цялата система. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 2, 2013 Автор Отговорено Януари 2, 2013 (Редактирано) Ето една снимчица на (да се надяваме) завършения вариант: http://i1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/trafo_zpsc2ae96ca.jpg Ако някой някога иска да си навива подобен траф, той е на сърцевина EI-96. Приведеното съпротивление на първичната намотка е около 190 ома. Има изводи за 4, 8 и 16-омов говорител/кабинет. Абсолютната проницаемост на стоманата трябва да е поне 0,0013( относителна - 1050 @ 1.5Т ). Ядрото е 32 x 35mm. Трансформаторът е навит на 7 секции. Навивките са: Първична: 4 х 136 навивки. Вторична: 3 x 158 навивки, изводите за 4, 8, 16 ома са съответно след 79-та, след 112-та и след последната 158-ма навивка. Намотките са свързани, както е показано на фигурата, само броя намотки е друг(на картинката е грешен): Първичните са свързани последователно, вторичните - и трите паралелно. Дебелината на проводника трябва да е възможно по-голяма, но секциите са много и се навиват трудно на ръка и има шанс да стигне макарата, ако ползвате много дебел проводник. Аз навивах с каквото имах, като първичните са ми с 0.58мм, външните с 0.62мм(свърши ми 0.58), вторичната е с 0.6мм2 първите 79 навивки, след това с 0.58мм. Желателно е да си изберете такива дебелини, че всяка намотка да е точен брой слоеве. При мен това беше изпълнено само за първичните и съм изравнявал с изолация. Редактирано Януари 2, 2013 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
Recommended Posts