Jump to content
Българският форум за музиканти

Читав майстор


Recommended Posts

Здравейте,

нов съм във форума, а отскоро се интересувам по-сериозно от китари. Интересува ме някой от Велико Търново или някой склонен да помогне да ми ремонтира една китара (почти изцяло самоделка е). Не ме бърка да я пратя на някой да я види що-годе, но да взима по-малко лев, че положението е много зле.

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така темата звучи малко като "Искам някой да ми ремонтира китарата много евтино, щото нямам пари", което не звучи много съблазнително за евентуалните читави майстори. Неопитни ентусиасти може и да се навият, но сам знаеш, че там резултатите са неясни.

 

Кажи като за начало, каква е китарата, в какво състояние е и какво трябва(според тебе) да й се прави. Най-добре дай и снимки, а и предложи примерен бюджет.

Така ще можеш да получиш и поне предполагаема оценка, дали цялата работа има смисъл, в сравнение да кажем с по-читава китарка на старо.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата е сглабяна от няколко ел. китари. Не е нищо особенно, просто много ме кефи и искам да я оправя, смених и струните, но ми се иска някой да я погледне. Целта ми е не да ми искат 200 лв. щот за 200 мога направо нова някаква да си взема, ако има някой желаещ да помогне ще съм доволен да се договорим нещо. Трябва някой по-разбиращ от мен да я погледне, защото не съм експерт.. Свирено е с нея обаче допреди 1 година и нещо, но след тва вися в мазето само и реших ся да я взема и да видя кво мога да направя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я си вземи една нова за 200 лева, какво мъчиш народа ...

Ако нямаш, пусни тема за събиране на пари. Форумът е благотворителна организация, ако не знаеш. Ние се грижим за кефа на ослушващите се.

Весели празници!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом не знаеш какво има да й се прави, най-добре ще е ако я дадеш на някой от твоя град да я погледне.

Няма смисъл да я пращаш, само за поглеждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и аз на това се надявах някой от тук да пише, дето разбира повече от мен да я погледне... Ако имате някакво инфо за някой или нещо, защото аз знам само 1 магазин, но там не правели ремонти...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твоята работа малко звучи като онзи дето звънял по телефона в железарския магазин и питал:

-Имате ли пирони От там го запитали:

-Какви пирони? А той отговорил:

-Ей такива!

 

Та ти дотук нищо не каза аджеба какво и е на тази китара.Нали ще свириш на нея?Хич ли нищо не разбираш?Как хората да ти помогнат като нищо не ги ориентираш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами главно искам да види грифа, главата и ключовете как са. И да я настрой защото е с нови струни, аз горе долу видях как да оправя грифа, но не ми се рискува да не би да ги направя много неравно. Също така и електрониката да видим дали става за нещо още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом китарата не е скъпа какво толкова рискуваш.Главата какво да и гледа този майстор тя се вижда от пръв поглед.Ключовете като ги въртиш и те си личат как са - изтърват ли или не.За настройката какво имаш предвид?Екшъна или какво?Ако е да ти я настрои в строй то тогава не знам за какво изобщо пишем.Единствено намеса на майстор виждам ако ти е крив грифа и за електрониката.Но пък приятел аз не знам ти какво си очаквал след като си държал музикален инструмент в мазето 1 година.Това не подлежи на коментар вообще.Така че не знам какво да ти кажа.Най добре там в Търново си търси някой ентусиаст да ти помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо място - като е сглабяна от няколко ел. китари - измери дали мензурата на грифа отговаря на позицията на бриджа на тялото.

Пиши Guitar scale length calculator в нета, за да видиш как се смята, измери си разстоянията между прагчетата, между началото на грифа и 12-то прагче и между 12-то прагче и бриджа на тялото.  Виж дали всичко е ОК.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз чак сега забелязах че има и снимки:) Тая китарка си е Орфейка от 80 те години и така както я гледам честно казано не си струва да инвестираш в нея пари за ремонт.По добре вземи си сабери за една друга.От форума можеш да си купиш много по-хубава и то на сносна цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е - за да засвири приемливо, тази китара може и да изяде повече пари, отколкото струва една подобра китарка на старо.

Само едни доста евтини адаптери биха излезли минимум 60 лв за два двойни.

Отделно - плочка за адаптери, електроника, ключове.

Ако приемем, че грифа е идеален(а сигурно не е), Само адаптери, ключове и електроника са ти над 100-110 лв(без труд).

При това, говорим за компромисен външен вид...

Може да се върже и над 200, ако трябва да е както трябва.

Ако трябва да е за по-малко пари, трябва да разчиташ на последователност от късмети.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.