Jump to content
Българският форум за музиканти

Aбе, таквоз... нема ли кой да напрай?


Recommended Posts

Горната схема на маршал симулира съпротивлението на говорителя (което е различно за различните честоти и представлява една специфична крива).

Малко не разбрах за какво е това load? да свириш без говорител ли или нещо друго. За запис ли ?....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Nikifena ами бобината при S1b с каква индуктовност е? Знаеш ли? Аз бих се наел това да го направя но ми трябват повече данни :) И каква е идеята на токоизправителя аз имам еднопредположение но ми се струва глупаво :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подходът на Mаrshall е по-различен от тoзи на THD. Тук липсват две от нещата - "Автоматичната Noise gate" и "Автоматичният loudness", които се посочват в рекламата на HOT PLATE.

Що се отнася до греца - то си пише за какво е на схемата.

А това в десния край не е индуктивност.

Успех !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Познай от три пъти... Виждаш ли трансформатора на снимката на отворения модул? А после можеш да огледаш как е свързано на схемата туй което мислиш за индуктивност. Да не те мъча повече - АВТОТРАНСФОРМАТОР! Това е в стила на MARSHALL, ако си разглеждал моделите им от началото на транзисторния им период. Слагаха ги за да се осигури максималната мощност в изхода при различен импеданс на товара (високоговорителите). Т.е. 100W усилвател предназначен за 4ома товар можеше да отдава същата мощност и на 8 и 16, а имаше и варианти на 2 ома. Но поради конструктивни събражения ги прилагаха главно в китарджийските модели, поради ограничения честотен диапазон.

В дадения случай прилагането на автотрансформатор позволява регулиране на мощността в изхода, както е посочено на схемата. В действителност напасването не е много точно, тъй като се използват две групи от изводи - за 4 и 8 ома, и преводното отношение варира еквивалентния импеданс в някакви разумни граници. Точното напасване на товара при ламповите усилватели е много важно, за разлика от транзисторните, където може да се поставят озвучителни тела с импеданс равен или по-голям от минималния препоръчан от производителя. При лампите, ако товара се различава с повече от 20-30% нагоре или надолу, работния им режим се нарушава. А ако лампов усилвател се остави без товар, често се получават пробиви от индуктивността на изходящия трансформатор (-El=L/dI/dt).

Този вариант на MARSHALL е предвиден и за лампови усилватели, като положението LOAD е именно за работа без висококоговорители (което май беше един от въпрсите на bigjav)

Накрая бих искал да уточня, че това не е единственото възможно техническо решение на проблема, и допълненията на THD например внасят усложнения, които дават други възможности на апарата.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.