onyx Публикувано Декември 3, 2012 Публикувано Декември 3, 2012 (Редактирано) Здравейте, говорих с един познат, който е имал студио, но преди 3 години го е зарязал и е свалил техиката в мазата. Та, той ми каза че има и монитори KRK RP-6, и днес отидох да ги взема. Слизаме в мазата и се оказа, че мониторите са яко плесенясали и влажни (особено отпред говорителите са целите покрити със сива плесен). Чудна работа как е станало това, като са били в кашоните си, а кашоните не са мокри отвън. Дайте идея как да се почистят въпросните монитори отпред самите говорители от плесента? Пробвахме ги и си работят, но яко миришат на мухъл. Заслъжава ли си да ги взема за 300лв. двата монитора? Редактирано Декември 3, 2012 от onyx Цитирай
7thString Отговорено Декември 3, 2012 Отговорено Декември 3, 2012 Ако мембраните са от някакъв полимер, мисля, че не е невъзможно. Ако са от хартия - фръгай. Цитирай
onyx Отговорено Декември 3, 2012 Автор Отговорено Декември 3, 2012 (Редактирано) Ако мембраните са от някакъв полимер, мисля, че не е невъзможно. Ако са от хартия - фръгай. От полимер са. Играхме си доста и ги зачистихме с чист сух мек памучен плат, после с клечка за уши напоена със съвсем малко етилов спирт, накрая ги продухах със спрей сгъстен въздух и сега изглеждат като нови, само дето много миришат на мухъл и са леко влажни от мазата, където са били. Ще ги оставя да се проветрят 2-3 дена и да изсъхнат на топло в стаята. Ако след това работят нормално да ги взема ли, какво бихте ме посъветвали? Ако си бачкат безпроблемно има ли някаква опасност да стане с времето? Редактирано Декември 3, 2012 от onyx Цитирай
Mairomaster Отговорено Декември 3, 2012 Отговорено Декември 3, 2012 Според мен трябва ги ги прегледа някой, който разбира повече. Цитирай
7thString Отговорено Декември 3, 2012 Отговорено Декември 3, 2012 Две са нещата, които притесняват- в хорните(или там както им викат на високочестотните говорители) ако се е наслоил мухъл, най-вероятно няма да можеш да го изчистиш и това обезателно ще промени честотната характеристика на колоните и по-важното - след един кратък период от време може да се проявят поражения по електрониката, с други думи да изгори нещо. Ако можеш - вземи ги за известно време - седмица-две-три-месец - преслушай ги внимателно - ако те задоволяват - вземай -цената не е главоломна. Цитирай
misterj Отговорено Декември 3, 2012 Отговорено Декември 3, 2012 Нови са 400 лева.А със сигурност има някакви окисления по тях, щом са с мухъл. Цитирай
Mairomaster Отговорено Декември 3, 2012 Отговорено Декември 3, 2012 (Редактирано) ^400 е само единият. Редактирано Декември 3, 2012 от Mairomaster Цитирай
onyx Отговорено Декември 3, 2012 Автор Отговорено Декември 3, 2012 (Редактирано) Пича каза че може да ми даде мониторите да ги ползвам 2 месеца, да видим как ще се представят и ако нещо се прецака в тях за тези 2 месеца му ги връщам. Иначе както казва Mairomaster, в магазините само 1 такъв монитор струва 400лв (2-та са 800лв.), а на мен тези 2-та ми ги предлагат за 300лв. Почистихме ги идеално, гледах и с фенерче през отворите, и вътре не се вижда плесен или окисления. Имаше сив мухъл само по пищялките повърхностно, а мониторите бяха леко влажни като от конденз, но сега всичко е изчистено и сухо, изглеждат като нови само понамирисват на мухъл. Пробвахме ги и си звучат добре. Какво ще кажете - да ги взимам ли за тест, щом ми ги дава за 2 месеца или да събера още толкова пари и да взема нови от магазина? Благодаря предварително! Редактирано Декември 3, 2012 от onyx Цитирай
misterj Отговорено Декември 3, 2012 Отговорено Декември 3, 2012 Аз лично не мога да ти кажа какво да направиш, но щом имаш 2 месеца за ползване и тестване, не знам какво толкова мислиш. Тествай, ползвай и си прецени следващата стъпка. 1 Цитирай
patzo Отговорено Декември 3, 2012 Отговорено Декември 3, 2012 Ако можеш намери от някъде абросбент за стъклопакети - сложи малко в една малка пласмасова чашка вътре в монитора и я сменяй през ден -два няколко пъти. За да може да обере ако има останала влага в мониторите. Цитирай
7thString Отговорено Декември 3, 2012 Отговорено Декември 3, 2012 да, това също е идея, и ги раздвижи хубаво за тези два месеца, да си обадят ако ще правят магарии Цитирай
onyx Отговорено Декември 7, 2012 Автор Отговорено Декември 7, 2012 (Редактирано) Идеанлно чисти и сухи са вече мониторите, днес дори работят цял ден без почивка и засега няма проблеми Ще пиша по-нататък да кажа как са. Ако се държат така още 2 месеца ще е супер Редактирано Декември 7, 2012 от onyx 1 Цитирай
misterj Отговорено Декември 7, 2012 Отговорено Декември 7, 2012 даже може да просвирят и по-добре. Цитирай
Recommended Posts