Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни за боса нова


emilliano

Recommended Posts

Първо оправданието: Колкото и да се старах да не отварям тема, не можах да намеря добра информация из мрежата.

Та реших да си сменя китайската талаШИТена китара и да си купя една родна Кремона (F65S). На нея ще си свиря предимно боса нова. От това ми произлиза и въпроса какви ще са най-подходящите струни за целта? Още един фактор е, че аз не съм редовен свирач и ръката ми доста се уморява при много барета, каквито в изобилие в боса-акордите.

Та някакви размисли и насоки?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се занимавай с глупости, остави тия обсъждания на "специалистите", които не могат да свирят, но са наясно с всички технически характеристики. Няма струни за боса нова или за класика, изпълняваната музика не определя вида на струните. Като си купиш китарата питай в магазина и свири на воля. Още си в началото и няма начин да усетиш разликата между различните фирми. Пожелавам ти приятни часове с хубава музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно правилно е, че трябва да прекарвам повече време в опъване на струните, отколкото в четене за неща за тях. Ама все пак...

Така или иначе китарата вече е у мен. От първоначално замисления смърч се прехвърлих на кедър (+ палисандър) пак "кремонски" (макар че китарата ми се казва "Albena" - за руския пазар). 

Струних пробвах, но в магазина нещата са много ограничени. Та за това търсенето ми е из форуми и интернет. Иска ми се по-топъл и мек звук, най-вече от басовете - да не е толкова като фънк бас, ами като лиричен контрабас  ;)  Чудя се дали ще постигна нещо подобно с flatwound струни със слаб опън (напр. Тhomastik-Infeld CF127)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

emilliano: Звукът на босата е в пръстите, а не моделът струни, които ползваш. Има огромно значение техниката, начинът на звукоизвличане (който със сигурност не е в "опъване" на струните :) ). Естествено, не бих ти препоръчал high/extra high tension струни, ако търсиш по-мек тон, въпреки че и с тях става. Защо не си сложиш едни стандартни D'Addario Pro Arte, които са стандарт за повечето професионалисти и си фокусирай вниманието върху техниката. Имай предвид, че класическата китара е много чувствителен инструмент и това под какъв ъгъл атакуваш струната, колко дълги са ти ноктите и къде и колко близо до резонаторния отвор на тялото свириш, оказва голямо влияние на звука.

Ако усещаш, че имаш проблеми (изморяваш се) при дългото свирене на барета и искаш да опиташ значително по-меки струни, препоръчвам да си вземеш Savarez 520B - страхотен тон, но се износват бързо и са 2-3 пъти по-скъпи от Pro Arte.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.